Mokkels.nl stopt na ruim 6 jaar

Mokkels.nl stopt na ruim 6 jaar
{title}
In mijn ogen was het de voorloper van entertainment weblogs als Flabber, Jaggle, Retecool en VKMag. En alhoewel het volledig draaide op vrijwilligers, heeft het vanaf begin 2004 meer bezoekers getrokken dan een site als Playboy.nl. De lancering van 'Battle of the Babes' heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd. Ik heb het over Mokkels.nl dat deze week bekend maakte dat ze er na ruim 6 jaar mee gaan stoppen:
(...) Na zes jaar en drie maanden Mokkels.nl gaan we ermee ophouden. Eind februari 2007 gaat 's lands grootste en bekendste babesite op zwart. Hiermee komt tevens een einde aan het mokkelforum, met meer dan een miljoen unieke bezoekers per maand een geliefde hangplek voor vrouwminnend Nederland.

Gebrek aan tijd en motivatie waren de oorzaak dat de site al geruime tijd niet meer werd bijgehouden en ook de Battle of the babes is in 2006 niet meer georganiseerd. Veel dank gaat uit naar moderators Maniac, Lament, TheF4, Nosferatu, Zeke, KingBee, TheChopshop en Eddy, alsook naar de meest actieve forumleden die het kloppende hart van de site jarenlang hebben voorzien van fraai beeldmateriaal.

And all good things, they say, never last. (...)
Zeker in de begintijd van Marketingfacts verwezen we met enige regelmaat naar Mokkels.nl. Jammer dat ze stoppen maar zeker te begrijpen. Stefan bedankt voor alles en het gaat je goed!


Geplaatst in

DelenEr zijn 31 reacties op dit artikel

 • Zo'n site is goud waard en ze gooien hem op zwart ipv het over te dragen aan een partij met wat geld?

  geplaatst op
 • En zeker niet te vergeten PlaneetHS denk ik!

  geplaatst op
 • @ Wilco

  Omdat niet ieders drijfveer geld is.

  geplaatst op
 • @Henkjan, dat kan wel zo zijn... maar geef hem dan weg.. aan mij ofzo!

  Wat een capitaal vernietiging!

  geplaatst op
 • Dank je, Marco. Het is misschien wel een aardig voorbeeld dat meer dan een miljoen unieke bezoekers niet garant staat voor een commercieel succes. Niettemin, het waren zes mooie jaren ;-)
  I won't be back!

  geplaatst op
 • Volgens http://www.dnscoop.com/ is het domein alleen al zo'n 29.500 dollar waard. En dat terwijl hij geen datum van start kan opvragen, dat scheelt nogal.

  Overigens is Marketingfacts volgens die site $684.500 waard, maar dat terzijde.

  Inderdaad, geld zal niet ieders drijfveer zijn, maar toch had ik hem gepoogd te verkopen. Niet enkel uit financieel gewin (je had kunnen kijken of men het concept voort zou zetten, boven enkel de domeinnaam kapen en prono aanbieden), maar tevens voor die vele bezoekers iets te bieden.

  geplaatst op
 • Ik kan nu zeggen, dat ik zonder problemen vandaag nog 50K neer zou leggen zonder te vragen naar welke cijfers dan ook.

  geplaatst op
 • Verbaas mij er ook over dat er geen financiële deal tot stand is gekomen. Ze hadden (zonder meteen geld als drijfveer te hebben) ook een big afscheidsparty o.i.d. kunnen organiseren voor de community die mede het succes hebben gevoed.

  @Stefan: waarom staat meer dan een miljoen unieke bezoekers niet garant voor commercieel succes in jullie geval? Klinkt alsof er geen belangstelling voor was, maar dat lijkt mij vreemd? Of is intern gewoon de geest uit de fles? Hetgeen ik mij ook kan voorstellen. Kun je (als je wilt) wat meer inzicht geven waarom jullie er geen commercieel succes van kunnen of willen maken?

  geplaatst op
 • ka·pi·taal·ver·nie·ti·ging (de ~ (v.))
  1 vernietiging van kapitaal of kapitaalgoederen

  Met alle respect, want Stefan heeft een geweldig populaire site weten neer te zetten, maar met wat hulp van commerciele talent lijkt het me toch mogelijk hier je boterham mee te kunnen verdienen..

  geplaatst op
 • @Henkjan: mee eens, niet iedereen heeft geld als belangrijkste drijfveer; maar sommigen zullen dat maar moeilijk begrijpen.

  @Erik: het onderwerp en het werken op de scheidslijn van wat kan en mag maken het moeilijk om er een commercieel succes van te maken. En zoals hierboven al geschetst hoeft dat ook niet altijd. Soms is fun belangrijker dan geld.

  @Stefan: mocht je een keer in de buurt zijn, laat het me dan weten. Drinken we een bak koffie!

  geplaatst op
 • Het gaat niet om wel of niet iets voor geld willen doen, maar of iets stoppen of even 50.000 verdienen is een andere keus. Heb je er iig een nieuwe auto aan overgehouden.

  @Stefan, mocht je/jullie interesse hebben: adverteren at zinngeld.nl

  geplaatst op
 • Dit zaakje stinkt, geen normaal mens haalt het in zijn hoofd om een dergelijke website zo af te danken.

  Misschien heeft het te maken met een aantal schimmige zaken die in het verleden hebben gespeeld?

  Zie:
  http://misdaadjournalist.web-log.nl/misdaadjournalist/2006/07/papa_mike_en_de.html

  geplaatst op
 • Het kan natuurlijk gewoon een statement zijn, maar toch...

  geplaatst op
 • Wat een verhalen op die site Johan! Geen idee of het er iets mee te maken heeft; lijkt me al van een tijd geleden maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee.

  geplaatst op
 • Ik geloof er niets van. Verkoop dan de site en deel de poen met de moderators. Geef het desnoods aan een goed doel als je geen geld wilt. Behoefte vanuit bezoekers is er nog steeds gezien de statistieken. Zonde om het dood te laten bloeden. Zou het een truckje zijn om de site snel te verkopen en het eerste de beste bod aannemen..?

  geplaatst op
 • Misschien wil Vincent.. wie weet.
  Mokkels.nl is voor sommige mensen bij cultureel erfgoed, en dat moet bewaard blijven :P

  geplaatst op
 • Links en rechts is de discussie gestart waarom Mokkels.nl er mee stopt en stelt men de vraag waarom een site met een miljoen unieke bezoekers niet wordt verkocht. Ook hier in de reacties is immers al een bod gedaan van 50.000 euro.

  Ik hoop dat je het kunt en wilt toelichten Stefan!

  geplaatst op
 • Ik snap er eerlijk gezegd ook helemaal niets van dat ze hem in één keer op zwart zetten.. Wellicht zijn ze wel met een verkoop bezig, maar brengen ze het (nog) niet naar buiten. Als je hier geen geld aan kunt verdienen.. Alleen het fotomateriaal al! ;)

  geplaatst op
 • Floris: "Alleen het fotomateriaal al! ;-)"

  Daar ligt nu ook juist het probleem lijkt me. Het fotomateriaal is geen eigendom van Mokkels.nl. Sterker nog, voor veel van het fotomateriaal gelden copyrights en als die ooit door de rechtmatige eigenaren worden opgevraagd dan heb je een aardige oorlogskas nodig om dat te overleven. Cruciale vraag is: is het sitebezoek van voldoende kwaliteit om er zonder archief op korte termijn mee door te gaan? Wie heeft voldoende eigen content om dit op korte termijn commercieel uit te buiten? Playboy wellicht? Misschien een interessante mogelijkheid voor Penthouse om weer een positie te heroveren in de Nederlandse markt? Er zijn zeker mogelijkheden maar eenvoudig zal het niet zijn!

  geplaatst op
 • @Marco, grote verschil is natuurlijk dat Mokkels niet enkel naakt geörienteerd is. Dus Penthouse.. misschien, maar dan verlies je denk ik meteen ook veel.

  Ik betwijfel overigens of men problemen met die copyrights kan krijgen. Ze hosten het immers meestal niet zelf, het is enkel ingeframed. En b.v. playboy foto's halen ze er meteen van af, wie klaagt, wordt geholpen volgens mij.

  geplaatst op
 • Dit moet een stunt zijn, voor wat media aandacht. Onmogelijk dat deze site zomaar op zwart gaat, zonder er iets aan te verdienen.
  Overigens begrijp ik niet waarom je met zo een site zou stoppen. Daar moet je echt wel goed geld mee kunnen verdienen.

  geplaatst op
 • Planet heeft inmiddels met Stefan Feenstra gesproken en verwijst o.a. naar de discussie op het Mokkels-forum:

  (...) Feenstra heeft gepoogd de site te verkopen, maar stuitte bij overnamekandidaten op weerstand, gezien de moeilijkheden met onder meer foto- en portretrechten die de site met zich meebrengt, om nog maar niet te spreken van de moeite om het reeds genoemde forum schoon te houden.

  Feenstra: "De afgelopen pakweg 1,5 jaar heb ik met diverse partijen aan tafel gezeten om te kijken naar een oplossing. Die oplossing ligt niet heel simpel in het kopen en clusteren van tenminste 5 dedicated servers, de maandelijkse hostingkosten betalen en de software draaiende houden. Bij de kandidaat-partijen waren vooral de juridische aspecten reden om af te haken."

  Volgens Feenstra is het voor iemand die die bezwaren niet heeft nu niet eenvoudig om voor bijvoorbeeld 50.000 euro de site over te nemen. "Nee. Om persoonlijke redenen, waar ik niets over wil zeggen, zie ik de site liever verdwijnen dan dat een ander er bijvoorbeeld een of ander pornografisch netwerk van maakt. Als je zo'n bedrag met een aantal mensen verdeelt en er belasting over betaalt, is het kleine beetje dat overblijft niet voldoende om mijn persoonlijke redenen te compenseren. Kortom, Mokkels.nl gaat daadwerkelijk verdwijnen en op de goedbedoelde hulpacties ga ik niet in. Hoe dubbel het ook is om je eigen 'kindje' de nek om te draaien."

  Feenstra twijfelt er niet aan dat er members zullen zijn die iets in elkaar zetten wat dienst kan doen om de site voort te zetten. "Ook zullen er andere partijen mogelijkheden zien om in het gat te springen wat we hier achterlaten en iets opzetten met het idee dat meer dan 1 miljoen unieke bezoekers wel een leuk project is."

  Aasgieren zaten al op het vinkentouw: "Opvallend is dat enkele initiatieven worden gestart door mensen die zich vandaag als lid hebben ingeschreven. En tevens hun linkje in korte tijd hier al tig keer hebben geplaatst. Goed bedoeld of niet, dat zijn niet de projecten die we willen steunen door een linkje op de voorpagina aan te maken." (...)

  geplaatst op
 • Nog even voor alle duidelijkheid: het is géén stunt en géén hoax. Qua media-aandacht hebben we al helemaal nooit te kort gehad. En als hoax is de grap gewoon té slecht, in al die jaren hebben we ons nog niet eens aan een 1 april grap gewaagd.

  In de inmiddels geciteerde uitspraken (die inderdaad van mij afkomstig zijn, die heeft Planet keurig van het forum gehaald omdat ik niet te bereiken was) staat aardig beschreven wat mijn gedachtengangen zijn.

  Het stortregent emails met de meest uiteenlopende voorstellen, zoals b.v. 'heb je misschien al overwogen om de site te verkopen', of 'wij zijn bereid je te helpen en willen de boel wel voortzetten' tot serieus ogende voorstellen. Ik heb echter zoals beschreven staat met meerdere (media)partijen aan tafel gezeten en die haken af, of komen met een bod wat niet interessant is.

  Als marketingfacts-lezer van het eerste uur begrijp ik dat het vanuit deze hoek wat moeilijk te bevatten is, maar kwantiteit is niet altijd kwaliteit, als het gaat om bezoekersaantallen. Dacht je dat b.v. een Fok.nl zo'n kassasucces is? Is toch een van de grootste internetforums ter wereld.

  geplaatst op
 • Beste Stefan,

  Je kunt mij niet wijs maken dat de Sanoma's van deze wereld niet zo iets hebben van... geef die gozer 50.000 en wij maken er een mannemagazine website van.. gratis content met bannering.

  Er zijn tal van dit soort constructies zoals http://www.maximmag.co.uk/
  http://dennis.cerosmedia.com/49f6c97979d311f93900ad1593c915bf362.cde
  Van Dennis Publishing (een soort Sanoma maar dan in de UK)
  http://www.celebritypictures.co.uk/ bijvoorbeeld (dat is de eigenaar van veel van de foto's op mokkels.nl)

  Zorg dat je een goed onderhandel persoon inschakeld voor 10% overname bedrag en laat hun het regelen. Het blijft geen Forum meer dat is zeker. Maar een soort van Magazine zal het zeker wel kunnen zijn. Het huidige piraten bestaan is uit de boze maar omvoormen tot iets normaal is zeker haalbaar. Jaggle en consorten maken al lang dit soort deals.

  geplaatst op
 • Ik snap al dat gezever niet!
  Stefan heeft toch duidelijk gezegd wat hij wilde zeggen, daar is toch geen woord Chinees bij?
  Het was een leuk forum en ik heb er veel plezier van gehad, ook al was ik maar een gast. Maar Stefans besluit is klip en klaar: afgelopen uit. Meisje gezien? Kastje dicht!
  Bedankt Stefan, en moderators en plaatsers van plaatjes en films!

  geplaatst op
 • @Eric
  Of wou je samen.. ;)

  geplaatst op
 • @Kees2: het is zonde van het geld.

  Ik ga hier mee met de mensen die stellen dat het kapitaalvernietiging is en dat er genoeg andere zaken mee gedaan kunnen worden. Het domein enkel alleen al heeft een behoorlijke waarde, mag hopen dat die niet zomaar te grabbel wordt gegooid (of stiekem toch wel)?

  Jammer dat er zoveel mensen goede ideeën hebben, zoveel mensen een ondernemersgeest hebben, maar dat dat zo vaak niet samen valt.

  geplaatst op
 • alleen zijn de meeste domeinen die je noemt ouder dan mokkels.nl :-)

  http://willy.boerland.com/myblog/mokkels_nl_en_marketing_facts

  geplaatst op
 • Ik vindt het op zich vreemd... Ze zeggen dat het commercieel geen succes is geworden, wat ik me in de huidige opzet goed voor kan stellen!

  Aan bookmarkers kan je niet veel verkopen, maar aan toevallige bezoekers wel. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om met de huidige "klantenbase" een nieuwe markt op te zoeken met je site. Maar daar wordt dus niet voor gekozen.

  Dan zou ik zeggen verkoop dan gewoon de site, maar zoals stefan al zegt.. dat is niet gelukt, gezien de beschreven problemen waar ze tegenaan liepen.

  Maar dan hou je nog altijd de domeinnaam over! Deze alleen al is van grote waarde denk ik. De site is dan geen commercieel succes geworden, maar je zou nu aan enkel de domeinnaam al een leuk bedragje kunnen verdienen..

  Indien dit dus niet gedaan wordt... en jullie er dus niets verder aan willen doen, dan mag je natuurlijk altijd gewoon de domeinnaam wel aan mij doneren hoor! ;)

  geplaatst op
 • Dank voor de aanvullende informatie Stefan; zoals gezegd, misschien binnenkort maar eens een bak koffie doen!

  geplaatst op
 • Wat lezen we nu op mokkels.nl:

  (...) Sinds de aankondiging dat Mokkels.nl van de digitale aardbodem zal verdwijnen, is een wervelwind aan reacties ontketend. De vele leuke berichten in het afscheidstopic hebben ons nóg meer doen inzien dat Mokkels.nl voor velen net even wat meer betekent dan een simpele bookmark afstruinen.

  Hoewel we altijd onze uiterste best hebben gedaan het project niet al te serieus te nemen, zien we in dat niet alleen de site maar vooral ook de forumleden een laatste kans verdienen om te kijken of we er toch geen vervolg aan kunnen geven. We zijn hard aan het werk en hopen binnen afzienbare tijd met goed nieuws te kunnen komen. (...)


  Met dank aan Kjeld voor de tip!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.