Van wie is dat liedje ook alweer?

Van wie is dat liedje ook alweer?

In december 2004 introduceerde Golden Bytes Music met MusicDNA een mobiele service voor muziekherkenning. Je belde een 0900-nummer en hield 15 seconden je mobieltje bij de speaker en voor 70 eurocent ontving je binnen enkele seconden een sms-bericht met de titel van het liedje, de naam van de artiest en het album waarop het nummer staat. Een prachtige service alleen lijkt het er op dat deze niet meer bestaat. Weet iemand daar meer van?

Nu lees ik op Volkskrant.nl dat er een speciale zoekmachine komt waarbij je door een melodie te zingen, spelen, neuriën of fluiten de juiste muziek teruggekoppeld krijgt. Althans dat heeft de Universiteit van Utrecht vandaag bekendgemaakt:

(...) De zoekmachine is ontwikkeld door informaticus Rainer Typke, die op 19 november op dit onderwerp promoveert. Binnen enkele minuten doorzoekt zijn applicatie 500.000 klassieke muziekstukken, een handeling die zonder computer ruim een jaar zou duren, aldus de universiteit. Typke heeft de zoekmachine zo ingesteld dat deze niet gevoelig is voor variaties en toonhoogte van degene die de muziek inzingt. Het maakt dus niet uit of de zoeker kan zingen. Zolang de melodie juist is, kan de zoekmachine de bijbehorende muziek terugvinden. De universiteit verwacht dat de applicatie in de toekomst voor het grote publiek toegankelijk zal zijn. De zoekmachine kan dan uitgebreid worden met andere muziekgenres. (...)

Leuk. Misschien dat ze Music DNA weer nieuw leven in kunnen blazen!


Geplaatst in

DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • Marie-Claire van den Berg testte enkele dagen geleden Midomi.

  geplaatst op
 • Grappig, maar als ik het goed begrijp heeft Midomi niets met de zoekmachine van Rainer Typke te maken toch?

  geplaatst op
 • Heeft MusicDNA dan wél iets met Rainer Typke te maken?

  geplaatst op
 • Nee, dat zeker niet maar ik vroeg dus of Midomi iets met onderzoek van Rainer Typke te maken heeft. Begrijp even je reactie niet!?

  geplaatst op
 • ... en/of Humming Search?

  geplaatst op
 • "Begrijp even je reactie niet!?" -> Ach, ik dacht gewoon: laat ik nog <strike>een</strike> twee linkjes naar op audio herkenning gebaseerde zoekmachines erbij zetten.

  geplaatst op
 • Dat begrijp ik; maar je reactie op mijn vraag begrijp ik niet - ik vraag of Midomi iets met onderzoek van Rainer Typke heeft te maken. Je antwoord daarop is alsof je je aangevallen voelt ;-)

  geplaatst op
 • Misschien moeten jullie elkaar even bellen/mailen . . .

  geplaatst op
 • Haha, heb ook zo'n vermoeden. Aan de andere kant, dit is wel weer goed voor de Conversation Index van mijn postings. Die deed het de laatste dagen wat minder ;-)

  geplaatst op
 • "Je antwoord daarop is alsof je je aangevallen voelt ;-)" -> Nee, hoor. Ik vroeg me gewoon af of ik iets over 't hoofd gezien had...

  geplaatst op
 • Vorige week werkte MusicDNA (geweldige uitvinding!) gewoon nog, alleen betaalde ik 1,30 euro in plaats van 0,70... De site ziet er idd niet uit zoals voorheen...

  geplaatst op
 • Ah, dank voor de update Dennis. En die prijs heb ik overgenomen vanuit mijn eerste bericht. Wellicht dat ze die in de loop der tijd hebben verhoogd tot 1,30 euro.

  geplaatst op
 • Doet me denken aan Al Bundy die hetzelfde probleem had: hum hum him... ;)

  geplaatst op
 • prachtige stap in de voortgang van zoektechnologie, en dat van eigen bodem :)
  helaas werkt de methode nog alleen op melodien die in MIDI files of notenschrift bekend zijn bij het systeem (niet voor de massa mp3 files op het internet).

  geplaatst op
 • Ik vind SongTapper in deze ook wel leuk: je tikt met je spatiebalk een ritme en SongTapper maakt lijstje met mogelijke nummers. Ook het Music Genome Project van Pandora zit in deze richting (ik schreef er eerder over op <a >mensmerk</a>). Hierbij gaat het niet alleen om herkenning, maar ook om overeenkomsten tussen nummers in jouw muziekcollectie zodat Pandora vervolgens kan adviseren over andere nummers.

  geplaatst op
 • Overigens werkt MusicDNA idd nog altijd: 0900-0759.

  geplaatst op
 • Ook leuk om de 'ingezongen stukjes' op te nemen! Geeft een heel andere dimensie aan de site... X-factor in het kwadraat;-)

  geplaatst op
 • @Menno: dat kan, op dutchcowboys stond een stukje over singshot. Ik heb het echter nog niet werkend gekregen. Jij misschien wel???

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.