Waar haal ik extra (nieuwe) bezoekers voor mijn website vandaan? Een vraag die ik veel hoor. Om deze niet alleen te beantwoorden vanuit mijn eigen ervaring en theorie zou ik hier graag een discussie starten over de juiste balans in de website marketing mix. Dit is wel puur gericht op nieuwe bezoekers (of klanten). Dus geen emailacties (sms) of mailings e.d. op bestaande leden (of klanten), maar echt de strijd buiten de eigen virtuele deur op zoek naar meer nieuwe ‘eyeballs’. Tevens laat ik de mogelijkheden even buiten beschouwing die er zijn wanneer het betreffende bedrijf ook nog fysieke vertegenwoordiging heeft.
Per optie geef ik een budgetindicatie percentage. Ik houd in deze opzet echter geen rekening met de gemiddelde conversie per optie. Per niche zullen hier verschillen in zijn die er voor kunnen zorgen dat de percentages wijzigen. Daarnaast is het natuurlijk raadzaam om te focussen op die aspecten waarin jouw bedrijf uitblinkt (zeker bij kleine budgetten). De basis voor deze discussie is om een goede uitgangssituatie te creëren. Om voor jouw organisatie de ideale samenstelling te vinden zul je dus nog steeds zelf aan de bak moeten!
In willekeurige volgorde (percentages binnen hoofdgroepen zijn elk per hoofdgroep 100%):
Andere kanalen (25%)Gebruik andere kanalen om bezoekers te trekken naar internet. Veelal traditionele media (en nadruk op branding). Let wel op of de besteding per (nieuwe) klant / bezoeker niet te hoog wordt! Bij kleine budgetten betaalde radio en tv campagnes links laten liggen? Zorg in ieder geval dat radio / tv / print altijd op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen (voor de free publicity). Opbouwen van een betaalde relatie draagt bij aan de scoringskans van een gratis publiciteit poging.
- Radio (15%), TV (25%): Old fashioned, maar nog zeker effectief. Commercials gericht op doelgroep op de juiste tijd, de juiste zender en bij het juiste programma. Wanneer je deze match toch al hebt gemaakt misschien nog raadzamer om in dit programma iets te sponsoren. Medium is zeer geschikt voor deskundigen. Probeer te zorgen dat jij wordt gevraagd voor commentaar wanneer het gaat over jouw doelgroep / productsoort etc. Verwijs naar de webpagina als locatie voor achtergrondinformatie en plaats op de webpagina ook weer het interview.
- Print (dagbladen 5%, vakbladen 10%): ook hier geldt: kies de juiste plek. En denk er ook eens aan om je "niet internet product" te promoten in een internet / computer achtig tijdschrift. Deze lezers zijn gewend om na het lezen een url te gaan bekijken.
- Straat (20%): Zorg dat je url wordt gezien. Ik zie nog veel ruimte op weg van thuis naar werk, maar probeer ook eens om je domeinnaam en wat keywords op een groot A1 vel te printen. Huur dan schapruimte in een winkel waar je doelgroep vaak komt en hang de A1 op (handig om er dan wel iets bij weg te geven (korting)).
- Beurzen / evenementen (20%): Zorg dat je daar bent waar je doelgroep zijn of haar hobby vrije tijd doorbrengt. Geef informatie en koppel jezelf aan deze activiteiten (sponsoring). Praatje houden op seminars / congressen of workshops geven werkt ook goed: gaan bezoekers / professionals weer over je schrijven!
- Medewerkers / Partners (5%): stimulering van mond-tot-mond reclame kan geen kwaad. Je medewerkers en je partners kunnen je beste ambassadeurs zijn voor je website. Geef begeleiding, vertel wat je wilt en beloon ze hiervoor.
Op internet zijn er vele mogelijkheden waarbij je zonder advertentiegeld veel bezoek kunt trekken. Dit wil niet zeggen dat dit “gratis” bezoek is. Er zullen intern, door medewerkers kosten moeten worden gemaakt en veelal is het verstandig om voor optimalisatieslagen specialistische bureaus in de arm te nemen.
- Domeinnamen (5%): veel internetters zoeken via het intypen van domeinnamen hetgeen dat ze zoeken. Daarbij zijn goede, korte en duidelijke domeinen ideaal voor promotie (kledingwinkel.nl blijft nu eenmaal beter hangen dan johnsherenmodeinbreukelen.nl en spijkerbroek.nl is een leuke extra ingang). Bespaar niet en investeer gewoon elk jaar een vast bedrag in het overkopen van domeinnamen die passen bij jouw business.
- Zoekmachines (15%): Zorg voor een goede positie bij de basis zoekopdrachten waarop men je zal zoeken. Verlies echter ook zeker de longtail niet uit het oog. Vele bezoekers zullen je vinden via de meest unieke zoekopdrachten
- Link building (15%): Zorg voor inlinks (sluit aan op vorige punt) door je op te laten nemen in allerlei webgidsen en indexen, prijs- en productvergelijkers, overkoepelende organisatie websites etc. Let wel op relevantie!
- Community building (20%): Vaak onderschat of niet gezien: Bouw buiten je conversie site aan community achtige websites. Geef die muzikanten een platform waar ze kunnen discussiëren. Onderhoud het goed en zie daar het platform waar je vrij je eigen producten kunt promoten.
- Social media optimalisatie (20%): Nog nieuwig, maar nu reeds in vele variaties: 1) zorg dat anderen je content / producten kunnen opnemen en verder verspreiden (via rss en widgets) 2) plaats zelf je eigen content en spin offs op de vele publicate platformen zoals youtube 3) zorg dat bezoekers je content / producten kunnen opnemen in social bookmarks (del.icio.us) omgevingen, maar ook kunnen aangeven je top (digg) te vinden. 4) creëer je eigen merk omgeving op sociale netwerken als hyves en myspace. 5) zorg dat je werknemers / collega’s binnen hun eigen online omgeving jouw producten / website promoten (eigen weblogs, linkedin etc.) 6) zorg dat je klanten worden aangespoord om over je te schrijven op externe plaatsen. Betaal hier niet voor, maar houdt het in de gaten en benader klanten met een goede recensie achteraf met een leuke korting.
- Afilliate marketing (25%): Sluit je aan of begin er zelf 1. Geef websites met veel bezoek de mogelijkheid om van jouw goede content / product overzichten / promotools gebruik te maken en daarmee bezoek naar je site te genereren. Je betaalt vaak pas na daadwerklijk behaalde conversie! No cure, no pay.
Het “ouderwetse” adverteren op andere websites. Probeer zo veel als mogelijk pay per lead / sale deals te maken of gun je partner in ieder geval een bonus per lead of sale. Dit bevordert zeer de samenwerking!
- Zoekmachines / keyword text ads (30%): Zover nog introductie nodig: betaal per click voor plaatsing van jouw (tekst)advertentie bij een door jezelf gekozen relevant keyword op een door jezelf gekozen domein.
- Bannering (10%): Zorg voor de juiste banners, zet ze op de juiste websites uit, in de juiste omgeving. Zelfde insteek als “straat”. Promoot (je hopelijk goede) url.
- Advertorials / channels (30%): Integreer een deel van je content of productaanbod binnen de websiteomgeving van een ander. Profiteer van het vertrouwen dat de ander heeft bij haar bezoekers. Een volledige integratie levert geen extra traffic aan je eigen website, maar bij duidelijke aanwezigheid van jouw naam op de integratie heb je behalve meer verkopen ook nog een stuk branding. Zorg dan wel voor extra toegevoegde waarde op je daadwerkelijk website.
- Vergelijkingssites (10%): Kwam al deels naar voren bij de "gratis" oplossingen. De echt belangrijke sites (voor jouw niche) zullen niet gratis zijn. Erop aanwezig zijn levert echter wel veel resultaat. Raad klanten aan om reacties te plaatsen over hun ervaring! (en beloon zoals benoemd bij "social media optimalisatie").
- Sponsoring tools / organisatie events (20%): Zoals het van belang is om aanwezig te zijn op evenementen waar je doelgroep ook aanwezig is, zo is het ook zeer aan te raden om externe internet tools waar je doelgroep gebruik van maakt te sponsoren. Daarnaast kun je eens een event organiseren voor je doelgroep en bestaande klanten (gratis!). Goede stimulatie van de mond-tot-mond reclame.
Grafisch overzicht:

Tot zover de opsomming. Alle verbeteringen en kritiek zijn welkom. Zie ik hier zaken over het hoofd? Klopt de opzet met het huidige tijdsbeeld / wat de eindgebruiker wil, of loop ik te ver voor of achter? Horen sommige opties er soms helemaal niet in thuis? En natuurlijk… is de budgetverdeling logisch? Start shooting please! Samen moeten we tot een mooi verhaal kunnen komen…
Update 26-02-2007: Middels de input uit de comments en input uit email is er een update gemaakt van dit artikel en dat is hier te vinden: Middelenmix websitepromotie inzichtelijk gemaakt