2007 een jubileumjaar voor online

2007 een jubileumjaar voor online
,

Dertig jaar geleden kreeg de online industrie zijn eigen tijdschriften en conferenties in de VS en Europa. Nee, Internet bestond toen nog niet, maar wel de online database industrie met wetenschappelijke en zakelijke zoekdiensten als SDC en Dialog in de VS en ESA/IRS in Europa. Ook de Nederlandse voorlopers van Internet vieren dit jaar de oprichting van hun vereniging VOGIN.

Vanaf het begin van de jaren zeventig was er een online industrie ontstaan. Deze kwam voort uit o.a. de lucht- en ruimtevaartindustrie met bedrijven als Lockheed. De databankdiensten met samenvattingen van wetenschappelijke en zakelijke artikelen werden voornamelijk gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en zakelijke informatie. SDC en Dialog, nu onderdeel van de Canadese uitgever Thomson, waren het eerste op de markt in de VS. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA bleef niet achter en lanceerde haar eigen zoekdienst IRS (Information Retrieval Service).

De onduidelijkheid rond deze prille industrie leidde in de VS tot de oprichting van Online Inc. door Jeff en Jenny Pemberton, de publicatie van het tijdschrift Online en de lancering van een jaarlijkse conferentie. Het tijdschrift kreeg in 1981 een elektronische veertiendaags tijdschrift, The Online Chronicle, wat voor mij bij VNU Business Publications in Londen later de inspiratiebron werd voor de lancering van de Engelstalige dagelijkse online nieuwsbrief voor de computerindustrie, IDB Online. Online Inc is in de jaren negentig overgenomen door Information Today . Eind januari verschijnt een jubileumuitgave van Online.

In hetzelfde jaar werd in Europa de uitgeverij Learned Information opgericht, dat Online Information uitgaf en de jaarlijkse Online Conference in London organiseerde. De eerste conferentie werd in december 1977 gehouden en was een doorslaand succes, want de bibliothecarissen en intermediairs maakten hun budgets op en konden kerstinkopen doen in Londen. In 1997 nam VNU Learned Information over en gebruikte de kern van het bedrijf voor de vorming van VNU Exhibitions Europe

Maar ook in Nederland was 1977 een belangrijk jaar voor online. Er was al een hechte groep wetenschappers en documentalisten bij bedrijven als DSM en AKZO die online gebruikten voor onderzoek. TNO had zelfs een aparte afdeling online onderzoek onder leiding van Charles Citroen, die ik altijd de godfather van online in Nederland noem. Deze groep mensen richtte de vereniging VOGIN (Vereniging van Online Gebruikers in Nederland) op en begonnen met cursussen voor het doorzoeken van databanken. In feite waren de leden van deze vereniging de eerste cybernauten in Nederland. De vereniging bestaat nog steeds, maar is in 1995 onderdeel geworden van de Nederlandse Vereniging voor Bibliothecarissen. De organisatie zag geen rol voor zich weggelegd om de internet generatie op te voeden en trok zich terug in de veilige armen van het NVB.

Voor meer details, zie mijn blog Buziaulane


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 1 reacties op dit artikel

  • Het is tegenwoordig zo dat je als bedrijf raar aangekeken wordt als je niet on-line te vinden bent. Zelfs veel privé personen beginnen tegenwoordig een eigen weblog of ook wel blog genoemd.

    Als webontwikkelaar juig ik dit alleen maar toe!

    Jitze

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.