Postbank meest innovatieve merk van 2006?

Postbank meest innovatieve merk van 2006?

Postbank is het meest innovatieve consumentenmerk van 2006. Dat is althans mijn stelling naar aanleiding van eigen onderzoek op basis van alle postings op mensmerk.nl. Het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek baseerde zich op waarnemingen van innovaties van merken in het afgelopen jaar. Dit is de top 10:

1. Postbank (7 waarnemingen)
2. ABN Amro (5 waarnemingen)
3. Hyves (5 waarnemingen)
4. KPN (5 waarnemingen)
5. Rabobank (5 waarnemingen)
6. ANWB (4 waarnemingen)
7. Funda (4 waarnemingen)
8. Google (4 waarnemingen)
9. Nike (4 waarnemingen)
10. Greenpeace (3 waarnemingen)
11. MTV (3 waarnemingen)
12. MySpace (3 waarnemingen)
13. TomTom (3 waarnemingen)

Postbank viel op door het plaatsen van geldautomaten op Google Maps, de Postbank brainstorm, het gepersonaliseerde e-mail programma, de aanwezigheid in Habbo Hotel, de introductie van spraakherkenning bij de service lijnen, Netgesprek (online advies bij hypotheken), het onderzoek via haar nieuwsbrief en tenslotte was Postbank de eerste Nederlandse bank die Skype ondersteunde.   

Naast de nummer 1 notering van Postbank viel het me op dat financiële merken sowieso goed zijn vertegenwoordigd want ook ABN Amro en Rabobank hebben een top 5 notering gevonden. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom juist deze merken zo actief zijn. Het lijkt erop dat het wegvallen van het persoonlijk contact in de fysieke bankkantoren nu opgevangen moet worden door ondersteuning met nieuwe technieken. Het feit dat hun klanten deze merken in de virtuele wereld willen opzoeken (populariteit Internet bankieren bvb) draagt hier ongetwijfeld aan bij. Ook de relatief grote budgetten spelen waarschijnlijk een rol, dan kan je gewoon meer doen. Daarbij komt het dat deze merken historisch gezien een lange relatie hebben klanten waarvan zij ook gegevens hebben. En niet alleen veel gegevens per klant, maar financieële instellingen hebben ook gewoon véél klanten en kunnen daarmee hun communicatie met de individuele consument steeds efficienter organiseren. Postbank heeft bijvoorbeeld alleen al 7,5 miljoen klanten (en internationaal geldt dit helemaal sterk: Citibank heeft 300 miljoen klanten). Tenslotte wordt de concurrentie steeds groter, bijvoorbeeld in beleggen, lenen of hypotheken, en dit zet druk op de innnovatieketel.

Verder zien we Hyves aanwezig. Wat Hyves vooral laat zien hoe communicatie tussen mensen verandert; ook de wijze waarop met consumenten, hun leden wordt omgegaan is een voorbeeld voor merken van morgen. Ook Greenpeace zien we in het lijstje voorkomen. Zij helpt de consument redelijk objectief keuzes te maken tussen producten, diensten en zelfs politieke partijen. Natuurlijk wel rond de thema’s van Greenpeace.

Het onderzoek geeft mijn persoonlijke beeld weer op merkveranderingen. Het is dus zeker niet objectief. Daarbij is mijn blikveld beperkt, kan simpelweg niet alles zien. Toch heb ik wel duidelijke kaders gehanteerd om geen appels met peren te vergelijken. Hierbij heb ik de volgende definities gehanteerd:

 1. Het moet gaan om consumentenmerken.
 2. Het begrip ‘merk’ is breed geinterpreteerd, als een associatienetwerk in hoofden van consumenten (van mensen). Dus méér dan een logo op een T-Shirt. Merken kunnen gerelateerd zijn aan producten, diensten of (virtuele) ervaringen. Meer hierover vind je in de Snelcursus merken. Dus ook overheidsmerken, non-profit merken en bijvoorbeeld kerken vallen dus binnen de definitie. Het business model (hoe krijgt een merk inkomsten en hoe zorgen zij dat die meer zijn dan de uitgaven?) is daarbij niet van belang.
 3. De verandering moest zichtbaar zijn in de media of zijn verslagen in de media. Dat een merk een nieuwe innovatieve vorm van DM in 2006 heeft bedacht maar dit nooit in de buitenwereld heeft gebracht (behalve de doelgroep zelf dan), is niet meegeteld.
 4. Ik moet de verandering (of communicatie daaromtrent) afgelopen jaar gezien hebben en hebben geregistreerd op mensmerk.nl. Ik stop veel tijd in compleetheid, volg veel bronnen, maar kan nooit compleet zijn.
 5. Het moet gaan om structurele veranderingen en deze intentie moet ook zijn gecommuniceerd. Merken die dus alleen voor campagnes nieuwe technologie aanwenden zijn niet meegenomen.

De bruto lijst met waarnemingen (maar niet ontdubbeld en niet geschoond voor bovenstaande waarnemingen) is hier beschikbaar. Ook de highlights van 2005 zijn hier nog altijd te vinden. Leuk om nog eens terug te kijken. Hier stopt het niet, de evolutie van de wereld, van media en merken gaat gewoon door en ik blijf het volgen. Als het echt bijzonder nieuws is dan versla ik het hier op marketingfacts (als niet iemand anders me voor is geweest).


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • De Postbank is ook de bank die het meeste problemen met hun internetbankieren hebben volgens mij.

  Verder zijn het vooral bedrijven die zelf ook hun best doen om in het nieuws te zorgen, in het midden gelaten of wat ze doen nou werkelijk zo innovatief is. Ik vind dat wel meevallen. Persoonlijk vind ik het meer een lijstje van merken die zich het best in de media geprofileerd hebben :)

  geplaatst op
 • @Thomas: vbwt het profileren: zeker met je eens. Soms ben ik verbaasd over een bepaalde innovatie waar niemand aandacht aan heeft besteed. Vooral bij meer 'intern' gerichte organisaties. Dikwijls is de IT afdeling dan blij dat alles is gelukt en rent iedereen hard door naar het volgende project. Dat vind ik dan zonde. Het merk kan er positieve aandacht mee krijgen, de consument kan ermee gediend zijn en andere marketeers kunnen er iets van leren.

  Wat ik verder erg jammer vind is dat dienstverlenende bedrijven soms met grote trom aankondigen dat ze een nieuwe klant hebben binnengehaald. Vervolgens bouwen ze iets moois waarmee er er meer waarde in het leven van consumenten worden gecreeerd, maar wordt dit niet gecommuniceerd. Jammer vind ik dat.

  geplaatst op
 • @Thomas: wat Postbank overigens niet goed doet is de communicatie rondom storingen rondom internetbankieren. Ze zouden bvb net als UPC een webcare team moeten opzetten, of net als Hyves een blog met de activiteiten die worden verricht om e.e.a. te herstellen of persoonlijke communicatie vooraf of achteraf aan de gebruikers. De gebruikers zijn immers bekend en ook de mensen die proberen in te loggen moeten toch te achterhalen zijn. De bank zou dan zelfs bij gebruikers die meerdere malen gedupeerd zijn een kleine attentie kunnen sturen of een telefoontje kunnen plegen. Dat zou vanuit CRM perspectief gezien ideaal zijn.

  Banken lopen echter achter in dit soort 'transparant' ondernemen ten opzichte van andere sectoren. Zij mogen bvb niet reageren op dit soort postings (we hoeven hier dan ook niets van de Postbank te verwachten; tenzij deze posting het beleid verandert). Ik noem dit proces de 'brand coming out' en hier is bij bestaande merken nog een lange weg te gaan. IT merken lopen hierin voorop. En banken gaan zeker volgen. Iets voor 2007!

  geplaatst op
 • Ben zelf al jaren Postbank-klant en ik ervaar de 1 op 1 communicatie van Postbank nog niet in de praktijk. Integendeel, ik word nog altijd bestookt met niet-relevante aanbiedingen en overbodige productinformatie. En ik heb de indruk dat het bij andere banken niet veel beter is.

  Wat die transparantie van de financiele dienstverleners betreft, die mis ik ook nog altijd alhoewel ook daarin langzaam maar zeker wel beweging komt, al was het maar vanwege de site http://www.geldwaardering.nl/ die de AFM vorig jaar in het leven heeft geroepen.

  geplaatst op
 • @Jacqueline: ik begrijp wat je bedoelt. Alle traditionele merken (niet alleen de financiele) merken hebben moeite met de omslag van - wat ik noem - geautomatiseerd zenden naar geautomatiseerd luisteren. De dwang om het te doen zoals jij zou willen, is relatief nog beperkt. We staan ook nog altijd met één voet in het massacommunicatietijdperk: tv is immers nog altijd razendpopulair, radio idemdito en zelfs kranten (hoewel teruglopend) worden nog door grote groepen mensen gelezen. Oude marketingparadigma's werken daarom nog steeds maar wel elk jaar weer een beetje minder. En de veranderingen gaan daarom allemaal met stapjes. En juist bij Postbank heb ik veel iniatieven gezien om deze verandering verder door te zetten.

  Het kan nooit in één keer perfect zijn. Al is het maar omdat deze merken intern op een bepaalde wijze zijn georganiseerd en verankerd, inclusief functies, functieschalen enz enz. Maar het komt allemaal goed hoor. Don't worry. De toekomst wordt alleen maar leuker.

  geplaatst op
 • Ze 'bijten' in 2007 in ieder geval al wel weer flink van zich af!

  geplaatst op
 • @Erwin: ik maak me ook geen zorgen want ik ben nu eenmaal een aartsoptimist. Ik ben alleen wat ongedulldig in mijn enthousiasme :-) En wat die Postbankinnovaties betreft, ik heb zelf meegewerkt aan een aantal daarvan en ik ben ook zeker blij te zien dat er nu inderdaad beweging in zit.

  geplaatst op
 • Tjee, ze kunnen zich zelfs dit permitteren!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.