Postbank meest innovatieve merk van 2006?

1 januari 2007, 13:38

Postbank is het meest innovatieve consumentenmerk van 2006. Dat is althans mijn stelling naar aanleiding van eigen onderzoek op basis van alle postings op mensmerk.nl. Het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek baseerde zich op waarnemingen van innovaties van merken in het afgelopen jaar. Dit is de top 10:

1. Postbank (7 waarnemingen)

2. ABN Amro (5 waarnemingen)

3. Hyves (5 waarnemingen)

4. KPN (5 waarnemingen)

5. Rabobank (5 waarnemingen)

6. ANWB (4 waarnemingen)

7. Funda (4 waarnemingen)

8. Google (4 waarnemingen)

9. Nike (4 waarnemingen)

10. Greenpeace (3 waarnemingen)

11. MTV (3 waarnemingen)

12. MySpace (3 waarnemingen)

13. TomTom (3 waarnemingen)

Postbank viel op door het plaatsen van geldautomaten op Google Maps, de Postbank brainstorm, het gepersonaliseerde e-mail programma, de aanwezigheid in Habbo Hotel, de introductie van spraakherkenning bij de service lijnen, Netgesprek (online advies bij hypotheken), het onderzoek via haar nieuwsbrief en tenslotte was Postbank de eerste Nederlandse bank die Skype ondersteunde.

Naast de nummer 1 notering van Postbank viel het me op dat financiële merken sowieso goed zijn vertegenwoordigd want ook ABN Amro en Rabobank hebben een top 5 notering gevonden. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom juist deze merken zo actief zijn. Het lijkt erop dat het wegvallen van het persoonlijk contact in de fysieke bankkantoren nu opgevangen moet worden door ondersteuning met nieuwe technieken. Het feit dat hun klanten deze merken in de virtuele wereld willen opzoeken (populariteit Internet bankieren bvb) draagt hier ongetwijfeld aan bij. Ook de relatief grote budgetten spelen waarschijnlijk een rol, dan kan je gewoon meer doen. Daarbij komt het dat deze merken historisch gezien een lange relatie hebben klanten waarvan zij ook gegevens hebben. En niet alleen veel gegevens per klant, maar financieële instellingen hebben ook gewoon véél klanten en kunnen daarmee hun communicatie met de individuele consument steeds efficienter organiseren. Postbank heeft bijvoorbeeld alleen al 7,5 miljoen klanten (en internationaal geldt dit helemaal sterk: Citibank heeft 300 miljoen klanten). Tenslotte wordt de concurrentie steeds groter, bijvoorbeeld in beleggen, lenen of hypotheken, en dit zet druk op de innnovatieketel.

Verder zien we Hyves aanwezig. Wat Hyves vooral laat zien hoe communicatie tussen mensen verandert; ook de wijze waarop met consumenten, hun leden wordt omgegaan is een voorbeeld voor merken van morgen. Ook Greenpeace zien we in het lijstje voorkomen. Zij helpt de consument redelijk objectief keuzes te maken tussen producten, diensten en zelfs politieke partijen. Natuurlijk wel rond de thema’s van Greenpeace.

Het onderzoek geeft mijn persoonlijke beeld weer op merkveranderingen. Het is dus zeker niet objectief. Daarbij is mijn blikveld beperkt, kan simpelweg niet alles zien. Toch heb ik wel duidelijke kaders gehanteerd om geen appels met peren te vergelijken. Hierbij heb ik de volgende definities gehanteerd:

  1. Het moet gaan om consumentenmerken.
  2. Het begrip ‘merk’ is breed geinterpreteerd, als een associatienetwerk in hoofden van consumenten (van mensen). Dus méér dan een logo op een T-Shirt. Merken kunnen gerelateerd zijn aan producten, diensten of (virtuele) ervaringen. Meer hierover vind je in de Snelcursus merken. Dus ook overheidsmerken, non-profit merken en bijvoorbeeld kerken vallen dus binnen de definitie. Het business model (hoe krijgt een merk inkomsten en hoe zorgen zij dat die meer zijn dan de uitgaven?) is daarbij niet van belang.
  3. De verandering moest zichtbaar zijn in de media of zijn verslagen in de media. Dat een merk een nieuwe innovatieve vorm van DM in 2006 heeft bedacht maar dit nooit in de buitenwereld heeft gebracht (behalve de doelgroep zelf dan), is niet meegeteld.
  4. Ik moet de verandering (of communicatie daaromtrent) afgelopen jaar gezien hebben en hebben geregistreerd op mensmerk.nl. Ik stop veel tijd in compleetheid, volg veel bronnen, maar kan nooit compleet zijn.
  5. Het moet gaan om structurele veranderingen en deze intentie moet ook zijn gecommuniceerd. Merken die dus alleen voor campagnes nieuwe technologie aanwenden zijn niet meegenomen.

De bruto lijst met waarnemingen (maar niet ontdubbeld en niet geschoond voor bovenstaande waarnemingen) is hier beschikbaar. Ook de highlights van 2005 zijn hier nog altijd te vinden. Leuk om nog eens terug te kijken. Hier stopt het niet, de evolutie van de wereld, van media en merken gaat gewoon door en ik blijf het volgen. Als het echt bijzonder nieuws is dan versla ik het hier op marketingfacts (als niet iemand anders me voor is geweest).

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

6 Reacties

    Thomas

    De Postbank is ook de bank die het meeste problemen met hun internetbankieren hebben volgens mij.

    Verder zijn het vooral bedrijven die zelf ook hun best doen om in het nieuws te zorgen, in het midden gelaten of wat ze doen nou werkelijk zo innovatief is. Ik vind dat wel meevallen. Persoonlijk vind ik het meer een lijstje van merken die zich het best in de media geprofileerd hebben 🙂


    1 januari 2007 om 20:03
    ErwinVanLun

    @Thomas: vbwt het profileren: zeker met je eens. Soms ben ik verbaasd over een bepaalde innovatie waar niemand aandacht aan heeft besteed. Vooral bij meer ‘intern’ gerichte organisaties. Dikwijls is de IT afdeling dan blij dat alles is gelukt en rent iedereen hard door naar het volgende project. Dat vind ik dan zonde. Het merk kan er positieve aandacht mee krijgen, de consument kan ermee gediend zijn en andere marketeers kunnen er iets van leren.

    Wat ik verder erg jammer vind is dat dienstverlenende bedrijven soms met grote trom aankondigen dat ze een nieuwe klant hebben binnengehaald. Vervolgens bouwen ze iets moois waarmee er er meer waarde in het leven van consumenten worden gecreeerd, maar wordt dit niet gecommuniceerd. Jammer vind ik dat.


    1 januari 2007 om 20:15
    ErwinVanLun

    @Jacqueline: ik begrijp wat je bedoelt. Alle traditionele merken (niet alleen de financiele) merken hebben moeite met de omslag van – wat ik noem – geautomatiseerd zenden naar geautomatiseerd luisteren. De dwang om het te doen zoals jij zou willen, is relatief nog beperkt. We staan ook nog altijd met één voet in het massacommunicatietijdperk: tv is immers nog altijd razendpopulair, radio idemdito en zelfs kranten (hoewel teruglopend) worden nog door grote groepen mensen gelezen. Oude marketingparadigma’s werken daarom nog steeds maar wel elk jaar weer een beetje minder. En de veranderingen gaan daarom allemaal met stapjes. En juist bij Postbank heb ik veel iniatieven gezien om deze verandering verder door te zetten.

    Het kan nooit in één keer perfect zijn. Al is het maar omdat deze merken intern op een bepaalde wijze zijn georganiseerd en verankerd, inclusief functies, functieschalen enz enz. Maar het komt allemaal goed hoor. Don’t worry. De toekomst wordt alleen maar leuker.


    2 januari 2007 om 08:16
    Jacqueline

    @Erwin: ik maak me ook geen zorgen want ik ben nu eenmaal een aartsoptimist. Ik ben alleen wat ongedulldig in mijn enthousiasme 🙂 En wat die Postbankinnovaties betreft, ik heb zelf meegewerkt aan een aantal daarvan en ik ben ook zeker blij te zien dat er nu inderdaad beweging in zit.


    2 januari 2007 om 11:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!