Dutch Web 2.0 Awards

Dutch Web 2.0 Awards

Dutch Web 2.0 AwardsEen tijd geleden ontving ik een aankondiging van de Social Networking Awards 2006 georganiseerd door het gerespecteerde weblog Mashable.

Deze week liet Robert Gaal van het Nederlandse weblog BlueAce me weten dat de nominatieronde voor de Dutch Web 2.0 Awards inmiddels is begonnen. In zes categorieen mogen worden de meest sociale, democratische en/of rijke webapplicaties gezocht. Dit zijn achtereen-volgens: Most Innovative Concept, Best Newcomer, Best International Company, Best International App, Best Dutch Company en Best Dutch App. De startnominaties werden opgegeven door de bloggers van BlueAce, maar nu mag dus iedereen zijn of haar favoriete ‘webapp’ nomineren. Begin januari zal de stemronde van start gaan, waarna de awards voor de laatste twee categorieën (Dutch Company en Dutch App) op een awardparty in Amsterdam worden uitgereikt. Onder de genomineerden zijn onder andere Hyves, Fleck en eBuddy. Misschien moet ik BlogAds.nl ook maar eens aanmelden voor deze verkiezing!

Jullie nog suggesties voor Nederlandse Web 2.0 initiatieven?


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Ik zou graag http://www.zoover.nl willen nomineren, een soort van tripadvisor. Mensen kunnen een beoordeling geven en foto's uploaden van het vakantieadres waar ze zijn geweest.

  geplaatst op
 • Absoluut een goede suggestie Edwin! Vwb travel 2.0 vind ik het aantal Nederlandse initiatieven beperkt of zijn die er wel maar heb ik ze vooralsnog gemist?

  geplaatst op
 • Zoom Gallery van Zoom.nl. Niet alleen is dit een op en top Web 2.0-initiatief waarbij bezoekers foto's kunnen delen, beoordelen en becommentariëren. Het is ook een uniek concept. De Zoom Gallery is namelijk de contentleverancier voor het tijdschrift Zoom.nl (consumentenmagazine over digitale fotografie). Met andere woorden, de user generated content wordt door het hele blad gebruikt. Bij de workshops, cursussen, interviews, et cetera. Met succes. Sinds vorig de restyling vorig jaar waarbij de focus van het magazine naar de site verschoof en het blad een extensie werd van het web 2.0-platform, is de betaalde printoplage verdriedubbeld naar 40.000 exemplaren, heeft de site 5 miljoen pageviews, 240.000 unieke bezoekers per maand (500% groei) en is er een zeer hechte community ontstaan.

  Maar helemaal objectief ben ik niet. Ik werk er namelijk :)

  geplaatst op
 • Ziet er erg goed uit Remco!

  Vragen jullie de gebruikers of je de content ook mag gebruiken voor het tijdschrift of geven ze daarvoor automatisch toestemming als ze foto's plaatsen?

  Verder nog een andere vraag, waarom zou ik Flickr moeten inruilen voor Zoom Gallery? Maw, wat zijn de voordelen tov Flickr.com?

  geplaatst op
 • In de voorwaarden staat vermeld dat we de foto's mogen gebruiken voor publicatie. Dus bij het registreren geeft men al toestemming. Dat is de juridische kant, maar de praktijk is dat we altijd de fotograaf benaderen voor toestemming en om een hoge resolutie afbeelding van de foto op te vragen. Dat is een behoorlijke klus. Elke editie gebruiken we ongeveer 100 foto's van lezers. Leuk detail, niemand heeft tot nu toe geweigerd. Zelfs de professionals die normaal gesproken gewoon geld vragen voor publicatie vinden het leuk om mee te doen. Ze voelen zich één met het merk, de gebruikers noemen zichzelf ook Zoomers.

  Flickr en Zoom zijn twee aparte producten. Bij Flickr draait het vooral om het delen van je fotoverzameling waarbij je bijvoorbeeld 30 foto's van een uitje online gooit. Bij Zoom Gallery gaat het om die ene 'topfoto' die je wilt tonen aan de community. Het competitie-element is belangrijk. Elke dag is er de race voor foto van de dag, wekelijks foto van de maand en maandelijks weer foto van de maand. Laatste wordt uiteraard weer in het tijdschrift geplaatst. Zoom Gallery draait ook om het delen van kennis. De technische kant van de foto wordt vaak becommentarieerd. Men geeft elkaar tips ("zou de horizon rechtzetten in Photoshop) en kritiek ("teveel ruis"). Dat zijn zaken die je op Flickr niet ziet. De gebruikers van Zoom hebben allemaal een bepaalde aspiratie, ze willen verder komen in hun hobby. De kennis doen ze op via het tijdschrift en de website. Wordt een foto uiteindelijk in het blad gepubliceerd dan is dat de ultieme kroon op het werk dat online is gedaan.

  Een oproepje op het weblog voor leuke galleryfoto's voor het blad leverde binnen drie dagen 250 reacties op (http://weblog.zoom.nl/2006/12/02/op-zoek-naar-galleryfoto’s-voor-het-tijdschrift/). Dat zegt wel iets :)

  geplaatst op
 • Zoals je hier in de reacties en op de site al ziet: helaas nomineren de makers van bepaalde sites zichzelf. Dat vind ik persoonlijk nogal jammer, dus wellicht doen we het volgend jaar ietsje anders qua nominatieronde.

  Vind je trouwens wel dat Blogads een typisch Web 2.0 site is Marco? Niet dat het erg is (ik ben er immers ook lid van) maar volgens mij is het niet echt sociaal, democratisch or rijk te noemen.

  geplaatst op
 • Als je het vanuit technisch oogpunt bekijkt heb je gelijk; als je het vanuit de filosofie van web 2.0 bekijkt is het wel degelijk een web 2.0-toepassing. Maar veel kans voor de overwinning geef ik het overigens niet ;-)

  geplaatst op
 • Ik vind dat http://www.voetbalnext.nl/ zeker een nominatie verdient. Ze benaderen het voetbal op vernieuwende wijze door een combinatie aan te bieden van community elementen(voetbal cafes met foto's, filmpjes en discussie), amateur journalistiek(eigen voetbalnieuws/ blogs plaatsen), een voetbalbeleggingsspel etc.

  geplaatst op
 • @Robert: dat is inherent aan het laten toevoegen van nominaties door bezoekers. Het is een gemiste kans als je dit als maker aan je voorbij laat gaan. Zie overigens ook niet het probleem. Nomineren betekent in feite niets anders dan de jury op een mogelijke kandidaat wijzen. Wie dat doet is niet zo heel relevant lijkt me.

  geplaatst op
 • Sluit me aan bij Remco. Het aanmelden door de betrokkenen lijkt me geen enkel probleem; als straks de stemming maar onafhankelijk plaats vindt.

  geplaatst op
 • Tuurlijk is het inherent, maar de bedoeling was uiteraard niet dat iedereen zijn eigen hoorn ging blazen. Dat zul je begrijpen.

  Hoe dan ook: het levert inderdaad geen probleem op, en we wachten ook gewoon de stemronde af. Kan persoonlijk niet wachten :)

  geplaatst op
 • Jullie hebben toch niet jezelf met Fleck genomineerd Robert? ;-)

  geplaatst op
 • Goed initiatief. Maar.. toen ik er eergisteren kwam zag ik vooral sites van de mensen achter BlueAce staan: Fleck, eKudos, Stillpoint Media, Original Signal, die ook allemaal een "echte" link hebben. Terechte genomineerden. Maar uit de comment van Robert ("helaas nomineren makers van sites zichzelf") begreep ik dat het niet de bedoeling was om je eigen site aan te melden :P

  geplaatst op
 • Robert, je bent beeplet vergeten :P

  geplaatst op
 • Ik zou Oondi (een soort Wikipedia die schrijvers betaalt) willen normineren.

  geplaatst op
 • Zoals gezegd werden de startnominaties niet door mij bedacht, maar door alle bloggers van BlueAce. Dat ik aan heel wat Nederlandse projecten meewerk die veel aandacht ontvangen wil niet zeggen dat ze allemaal geen nominatie waard zijn, ook al ben ik een prutser natuurlijk ;)

  geplaatst op
 • Je moet jezelf natuurlijk niet tekort doen. Original Signal kom ik echt overal tegen, dus wat mij betreft goede kanshebber. Misschien ook leuk om de NL startups te beoordelen op basis van hun succes buiten Nederland? Sommigen richten zich specifiek op Nederland, terwijl anderen ook in de VS voet aan de grond hebben gekregen.

  geplaatst op
 • Nou wat dat betreft zijn er nog wel meer categorieën die je zou kunnen toevoegen inderdaad. Volgend jaar nog beter!

  geplaatst op
 • Ik zie dat mijn tip om zoover.nl te nomineren niet is overgenomen, maar de site's van blueace zoals hierboven al gemeld wel allemaal. Komt op mij toch over als zelfbevlekking.

  geplaatst op
 • Zo te zien is de stemronde begonnen, mijn stemmen gingen uit naar:

  Most Innovative Concept: Sellaband
  Best Newcomer: Boomr
  Best International Company: Google
  Best Dutch Company: e-buddy
  Best International App: Last.fm
  Best Dutch App: Hyves

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.