Wikipedia wil eigen zoekmachine beginnen

27 december 2006, 07:40

Via Marie-José Klaver lees ik dat de oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, een nieuwe zoekmachine wil lanceren:

(…) Wikiasari, zoals de zoekmachine zal heten, zal net als de online encyclopedie door vrijwilligers samengesteld worden. Wikia-gebruikers kiezen websites, beschrijven ze en kennen er tags (trefwoorden) aan toe. Het is de bedoeling dat Wikiasari in het eerste kwartaal van 2007 gelanceerd wordt. De zoekmachine wordt gefinancierd door Jimmy Wales’ bedrijf Wikia Inc., Amazon.com en geldschieters uit Silicon Valley. De naam Wikiasari is afgeleid van het Hawaïaanse woord wiki (snel) en het Japanse asari (zorgvuldig zoeken). (…)

Krijgt Google dan eindelijk serieuze concurrentie?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  Arjan Eising

  Zo nu ook Yahoo nog en dan ben ik ook blij.

  Wat ik wel betwijfel is of er snelheid in die zoekmachine (gaat) zit(ten). Oftewel: hoe lang het duurt voordat een pagina/site wordt opgenomen. Ik vind Google soms al langzaam, en als nu ook nog alles handmatig moet plaatsvinden…

  We zullen wel zien, een beetje concurrentiegevoel is nooit verkeerd natuurlijk.


  27 december 2006 om 08:32
  Marc

  @Marco,

  Voor de taalpuristen onder ons, Jim Wales wil een zoekmachine lanceren. Nieuw impliceert hier iets anders. De koptitel geeft het wel juist weer.

  Complimenten overigens voor je blog!

  Gr. Marc


  27 december 2006 om 08:51
  Arjan Eising

  Ik vraag me trouwens ook wel een beetje af hoe het komt dat dit bericht nu pas op MF staat. Ik heb al zeker 30 sites gezien die er voor de kerst al mee aankwamen…


  27 december 2006 om 09:19
  Arjan Eising

  Op zich een heel verstandige keuze Marco 🙂 Zou ik ook eens moeten doen…


  27 december 2006 om 09:53
  Tobias

  Hm, ik denk niet dat die nieuwe zoekmachine de eerste tijd enige concurrentie zal vormen voor Google, aangezien deze zoekmachine meer naamsbekendheid heeft. Daarnaast heeft Wikipedia natuurlijk geen reputatie op het gebied van zoekresultaten.

  Even offtopic: gaat Marketingfacts nog berichten over het nieuwe Dagblad De Pers? Ik denk dat er vanuit jullie oogpunt (de marketing) veel interessants over te melden is, aangezien de krant suggereert over drie jaar het enige massamedium te zijn dat een publieke van drie miljoen mensen kan bereiken. In meerdere opzichten is de krant uniek in zijn soort, en daardoor interessant om marketingtechnisch te bekijken.


  27 december 2006 om 10:37
  diederick

  “Krijgt Google dan eindelijk serieuze concurrentie?”

  Ik gebruik al een half jaar LIVE als primaire zoekmachine… bij ons op kantoor zit ondertussen denk ik zo 1 op de 4 al op LIVE.. de vraagstelling voor mij is dus “eindelijk concurrentie voor LIVE?” denk het niet eigenlijk…


  27 december 2006 om 10:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!