1969 populairste jaar in top 2000

1969 populairste jaar in top 2000

1969 populairste jaar in top 2000

Vandaag is de nieuwe Top 2000 (Excel-bestand) gepubliceerd. Evenals vorig jaar heeft Peter Wiegman een analyse gemaakt van de jaartallen en artiesten.

Uit zijn analyse blijkt dat 1969 het meest populaire jaar is met 85 noteringen. Vorig jaar was 1967 het meest populair met 91 noteringen. Het gemiddelde lijkt daarme op te schuiven naar meer recentere muziek. De jaren zeventig vormen het meest favoriete decennium qua aantal noteringen maar het zijn de bands uit de jaren zestig die het meest populair zijn. De Beatles voeren de lijst aan met 55 noteringen en verslaan daarmee de Rolling Stones en ABBA met resp. 34 en 24 noteringen.

Queen heeft met ‘Bohemian Rhapsody’ de nummer één positie weer overgenomen van Boudewijn de Groot met ‘Avond’. De derde plaats is evenals vorig jaar voor ‘Hotel California’ van de Eagles. De top 2000 start op 26 december en duurt tot en met 31 december en wordt uitgezonden op radio 2.


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Ik ben erg benieuwd wie er nou stemt op zo'n lijst. Het blijft denk ik wel radio2 publiek. Radio538 luisteraars zullen niet eens van het bestaan van de lijst afweten laat staan dat ze gaan stemmen. Hoe kunnen ze spreken over het verschuiven naar meer recentere muziek als het favoriete decennium de jaren 70 is. Maar je als je door de lijst gaat wordt je ineens geconfronteerd met je leeftijd :-(

  Wel leuk dat Queen weer terug is op één.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemian_Rhapsody

  Releasedatum 1975

  Toen was ik 8. Time flies..........

  Eerste Nederlandse artiest op 16
  Golden Earring - Radar love (1973)

  Toen was ik 6.

  Met de hete adem van Marco in hun nek
  17 Marco Borsato - Rood (2006)

  Toen was ik....

  Geef mij maar
  9 Coldplay - Clocks (2003)
  Of

  Pearl Jam maar die staan er helemaal niet in. Had ik nou maar wel gestemd

  geplaatst op
 • Pink Floyd staat er 8x in als ik het goed heb gezien, dat maakt mij dan toch wel weer blij, waarvan 1x in de top 10 met mijn favoriete nummer.

  geplaatst op
 • En bijna alle Pink Floyd-nummers bovendien gestegen, dat doet mij dan nog eens extra goed. Bovendien een aardige compensatie voor het feit dat The Doors en de Zangeres zonder Naam wegzakken.

  geplaatst op
 • Mijn inschatting: de gemiddelde leeftijd van de radio 2 luisteraar en stemmer ligt zo rond de 40, of iets ruimer, tussen de 35 en 45. Als dat gegeven min of meer constant blijft wordt de muziek in de lijst steeds jonger . . .

  geplaatst op
 • Ik verbaas mij elk jaar weer over deze notering. Steeds weer dezelfde nummers die in de top staan. Die nummers zijn al zo uitgekauwd dat ik ze haast niet meer wil horen. Eigenlijk is de lijst niet representatief als blijkt dat het merendeel van de stemmers boven de 35 jaar is.

  geplaatst op
 • Volgens mij blijft het publiek voor deze top2000 vrij constant en wordt dus ieder jaar ouder. Aanvulling van de jongeren is zeer beperkt omdat de kloof met hun muziek erg groot is.
  Volgens mij begint het publiek boven de 40 en loopt door tot 60 (de oude oudere jongeren :-)

  De afwezigheid van bijvoorbeeld Radiohead en Björk geeft aan dat de muzikale ontwikkeling van deze groep ergens begin jaren negentig volledig tot stilstand gekomen is.
  De artiesten van na 1990 zijn vrijwel allemaal gezapig en varianten van wat daarvoor gebeurde. Een enkele vreemde uitzondering als Evanescene uitgezonderd.

  geplaatst op
 • De top2000 is een hele andere lijst dan de seriousrequest lijst van 3FM. Hierbij zie je dat de doelgroep na de jaren 90 ook muziek is blijven ontdekken.

  Schande dat Radiohead en Björk niet in de lijst staan!

  geplaatst op
 • Voor de liefhebbers van video de eerste 100 muziekvideos uit de top 2000:
  http://www.sitethief.nl/top2000.html

  geplaatst op
 • volgend jaar allemaal stemmen op Björk en Radiohead.
  Sugarcubes(met Björk)-Regina als extra plaat noteren!!!!!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.