1969 populairste jaar in top 2000
Vandaag is de nieuwe Top 2000 (Excel-bestand) gepubliceerd. Evenals vorig jaar heeft Peter Wiegman een analyse gemaakt van de jaartallen en artiesten.
Uit zijn analyse blijkt dat 1969 het meest populaire jaar is met 85 noteringen. Vorig jaar was 1967 het meest populair met 91 noteringen. Het gemiddelde lijkt daarme op te schuiven naar meer recentere muziek. De jaren zeventig vormen het meest favoriete decennium qua aantal noteringen maar het zijn de bands uit de jaren zestig die het meest populair zijn. De Beatles voeren de lijst aan met 55 noteringen en verslaan daarmee de Rolling Stones en ABBA met resp. 34 en 24 noteringen.
Queen heeft met ‘Bohemian Rhapsody’ de nummer één positie weer overgenomen van Boudewijn de Groot met ‘Avond’. De derde plaats is evenals vorig jaar voor ‘Hotel California’ van de Eagles. De top 2000 start op 26 december en duurt tot en met 31 december en wordt uitgezonden op radio 2.
Pink Floyd staat er 8x in als ik het goed heb gezien, dat maakt mij dan toch wel weer blij, waarvan 1x in de top 10 met mijn favoriete nummer.
En bijna alle Pink Floyd-nummers bovendien gestegen, dat doet mij dan nog eens extra goed. Bovendien een aardige compensatie voor het feit dat The Doors en de Zangeres zonder Naam wegzakken.
Mijn inschatting: de gemiddelde leeftijd van de radio 2 luisteraar en stemmer ligt zo rond de 40, of iets ruimer, tussen de 35 en 45. Als dat gegeven min of meer constant blijft wordt de muziek in de lijst steeds jonger . . .
Ik verbaas mij elk jaar weer over deze notering. Steeds weer dezelfde nummers die in de top staan. Die nummers zijn al zo uitgekauwd dat ik ze haast niet meer wil horen. Eigenlijk is de lijst niet representatief als blijkt dat het merendeel van de stemmers boven de 35 jaar is.
Volgens mij blijft het publiek voor deze top2000 vrij constant en wordt dus ieder jaar ouder. Aanvulling van de jongeren is zeer beperkt omdat de kloof met hun muziek erg groot is.
Volgens mij begint het publiek boven de 40 en loopt door tot 60 (de oude oudere jongeren 🙂
De afwezigheid van bijvoorbeeld Radiohead en Björk geeft aan dat de muzikale ontwikkeling van deze groep ergens begin jaren negentig volledig tot stilstand gekomen is.
De artiesten van na 1990 zijn vrijwel allemaal gezapig en varianten van wat daarvoor gebeurde. Een enkele vreemde uitzondering als Evanescene uitgezonderd.
De top2000 is een hele andere lijst dan de seriousrequest lijst van 3FM. Hierbij zie je dat de doelgroep na de jaren 90 ook muziek is blijven ontdekken.
Schande dat Radiohead en Björk niet in de lijst staan!
volgend jaar allemaal stemmen op Björk en Radiohead.
Sugarcubes(met Björk)-Regina als extra plaat noteren!!!!!
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!