Heeft Nintendo een probleem met de Wii?

18 december 2006, 21:12

Al maanden verheugen veel mensen zich op deze simpele spelcomputer die uitblinkt in speelervaring. Een week na de Nederlandse lancering blijkt dat het apparaat schaars is. Online is de console zo goed als uitgestorven: bol.com, ‘vermoedelijk 6-8 weken’; Wehkamp, ‘Helaas is de beschikbaarheid van de Nintendo Wii zeer onzeker.’; Neckermann, ‘Langer dan 10 werkdagen’; Speurders.nl met 53 treffers, waarbij verkoopprijzen tot 100 euro boven adviesprijs liggen.

Bovenal blijkt het apparaat voor veel problemen te zorgen. Met name de controller vliegt nog wel eens door een beeldscherm, dat Nintendo trouwens wel snel gaat aanpakken.

Heeft Nintendo nu een groot probleem met de Wii zo vlak voor de kerst? Of is dit juist onderdeel van hun marketingstrategie rondom de introductie?

Ralph Bom
Co-founder en online marketeer bij Onstuimig Interactieve Communicatie

Ralph Bom is mede-eigenaar van online bureau Onstuimig.

Categorie
Tags

16 Reacties

  Dirk W.

  Dit zal absoluut geen strategie zijn. Ze hebben vrij beproefde technologie gebruikt en met de productie hebben ze geen grootschalige problemen gehad zoals Microsoft en Sony die wel hebben. Ik vermoed dat het gewoon in Nederland problematisch is en dat we naar rato veel minder Wii’s geleverd hebben gekregen. Nederland (en ook Europa) krijgt traditioneel relatief weinig prioriteit toegekend van Nintendo.


  19 december 2006 om 00:02
  Jasper Kusters

  Leuk om te zien dat jullie ook onze site lezen. Wij houden die van jullie ook scherp in de gaten 😉

  Nederland schijnt gewoon niet zo heel belangrijk voor ze te zijn. De eerste lading bestond zover ik weet uit 10.000 wii’s. In de UK zijn 100.000 wii’s geleverd bij de eerste zending (naar het schijnt). Dat zijn dus een stuk meer wii’s per inwoner dan bij ons.

  Een groot verschil tussen de leveringsproblemen van Nintendo en Microsoft/Sony is het feit dat Nintendo wel iedere week met een aardige levering lijkt te komen. Ik verwacht dat de tekorten in januari wel zijn opgelost. Daar zie ik sony nog niet in slagen…

  Ter illustratie de verkoopcijfers van de hardware uit japan van vorige week:

  Console Aantal Vorige week 2006 Totaal

  Wii 85.439 350.358 435.797

  PS3 50.171 31.436 237.967


  19 december 2006 om 00:04
  Martin de Boer

  Ik verwacht dat hier wel degelijk een strategie achter zit. Wij hebben het er nu hier over maar ook de jongeren op straat hebben het er over. Ze creeeren natuurlijk een prachtige buzz rondom het product. Door de schaarste wordt het product zeer gewild en praat iedereen er over. Mensen lagen zelfs voor de deur van winkels om een exemplaar te bemachtigen.

  Ik heb vorige week zelf de Wii mogen ervaren en vond het overigens helemaal fantastisch. Ik kan me wel voorstellen dat er een aantal spullen sneuvelen of mensen letsel oplopen bij het gebruik van de Wii.


  19 december 2006 om 06:31
  Roy Huiskes

  Ik heb begrepen dat het inkoop beleid van Nintendo Benelux gewoon heel erg voorzichtig is geweest en ze veel minder hebben ingekocht dan aan pre-orders is binnengekomen.

  Ondanks dat heeft wel iedereen het over over dat ding en ben ik blij er één in mijn bezit te hebben. Mijn 1e console…


  19 december 2006 om 09:30
  Sander

  Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Ten eerste is het creëren van schaarste een heel mooi middel om de console nog gewilder te maken en om “meelopers” zover te krijgen dat ze deze console ook willen hebben omdat niet iedereen hem heeft.

  Van de andere kant denk ik ook dat Nintendo de impact van console binnen NL onderschat heeft. In de eerste week zijn er in europa meer dan 400.000 verkocht, als je dat afzet tegen de 20.000 hiervan die in de Benelux over de toonbank zijn gegaan, dan denk ik toch dat Nintendo Benelux een foutje heeft gemaakt…

  Maar, er is beloofd door de hoge bazen van Nintendo dat iedereen voor de kerst een wii zou kunnen bemachtigen. Geloven jullie dat?


  19 december 2006 om 09:53
  Astrid

  Ik heb te horen gekregen dat Nederland te laat zijn orders heeft doorgegeven aan Nintendo Benelux en dat dit de reden is voor de vertraging.

  De groothandel geeft aan dat het wel maart kan worden voordat er weer nieuwe consols geleverd worden.

  Ik vind dit als moeder knap balen, want onze zoon zit vol spanning te wachten. Hij heeft pdd-nos en snapt er niet zoveel van, want voor hem geldt 8 december is 8 december.

  Wij hebben de WII via wehkamp besteld omdat er een actie was met 10% korting. Dit was begin november. Wat nog vervelender is dat er het ene moment staat wordt binnenkort geleverd en het andere moment staat er weer 1 week levertijd. Dit is voor kinderen erg verwarrend.

  Wij houden hier de moed erin en hopen dat hij voor de Kerst nog geleverd wordt. Als dit niet het geval is dan hoop ik dat er duidelijkheid komt over de levering. Dit zou een stuk meer rust geven.

  Ik hoop voor alle wachtende fans dat het niet meer zolang gaat duren.


  19 december 2006 om 11:26
  Hardcopy

  Volgens mij is het ook gewoon een slimme strategie: creëer een vraag die groter is dan het aanbod en je hebt een hype. Of het ook lang zo doorgaat is natuurlijk maar de vraag. Hoe dan ook, ik heb er eentje staan en ik ben er superblij mee! 🙂


  19 december 2006 om 13:50
  Dennis Kramer

  Lekker belangrijk strategie of niet. Ik heb ‘m gewoon staan! ;-))


  19 december 2006 om 14:44
  Michiel

  Speurders met 53 treffers, Marktplaats met 487 hits.


  20 december 2006 om 11:22
  Chiel

  @Astrid: Anders geef je je zoon een voetbal, dan kan hij altijd nog “traditioneel” buiten spelen.

  on topic: Overigens kan Nintendo misschien wel winst maken per verkochte console, ze lopen wel elk jaar achter de feiten aan en in mijn ogen is het op den duur een dikke winst voor M$ en Sony dat iedereen hun console blijft gebruiken.


  20 december 2006 om 13:25
  Dennis Kramer

  @Chiel: op de Wii kan je de spelletjes van alle voorgaande consoles spelen en die van o.a. Sega. Dus over ‘dat iedereen hun console blijft gebruiken’ gesproken. Nintendo gaat voor de tweede maal geld verdienen aan het oude spelletjes. Over dikke winst gesproken….. de spelletjes zijn al lang terugverdient, dus elke euro die Ninty nu omzet op de virtual console is bijna 100% winst! Dat is nog eens een slimme marketingstrategie….


  20 december 2006 om 13:31
  Astrid

  @Chiel Erg leuk bedacht een voetbal, maar die heeft hij al.

  Ik heb ook op Marktplaats gekeken. Hier wordt de Nintendo Wii massaal aangeboden voor een hoger bedrag dan waar je hem voor in de winkel kunt krijgen. Ik ga echt niet meer betalen om hem toch voor de feestdagen te hebben. Wij wachten dan toch nog maar even tot het moment dat hij wel weer leverbaar is.

  Eerst maar lekker Kerst vieren met of zonder Nintendo. Helaas het is niet anders.

  Iedereen toch hele fijne feestdagen en goed 2007.


  21 december 2006 om 10:59
  Sorcererke

  Wel, ik vindt het eigenlijk wel raar. Ik had over de wii gelezen en ik wou hem direct hebben. Ik keek op sites hoe de leveringen waren en wat de mensen van de wii vonden. Ik las dus dat hij in Europa niet meer te verkrijgen was (voorlopig?). We gingen dan 16 december naar mediamarkt om hem te kopen of te bestellen. En zoals verwacht hadden ze hem niet en was de levering van de vorige bestelling zelfs nog niet binnen. Dan deze vrijdag (22 december) belden we naar mediamarkt om hem te bestellen en het scheen dat hij al binnen was en dat we, als we wilden, er om mochten komen. Nu ligt mijn wii mooi te pronken onder de kerstboom en dat zonder hem te bestellen.

  Ik had ook gelezen dat de meeste mensen zich op de bestellijst hadden gezet om teleurstellingen te voorkomen en dat ze hun wii pas in maart zouden krijgen. Dus mensen, ik zou toch nog een beetje hoop koesteren en regelmatig een keer vragen in (een) technowinkel of -ketens vooraleer er een te bestellen waarvan je weet dat het wel maanden kan duren wanneer jij aan de beurt bent.


  23 december 2006 om 20:16
  jurgos

  ze zeggen wel dat er problemen zijn met de intendo maar.

  Ik heb zelf ondervonden met de xbox 360 dat zoiets flauwe zever is want bij de xbox 360 waren er ook prblemen en de problemen gaan sneller rond dan de goede indruk.

  mijn xbox 360 heeft nog geen enkel probleem gehad dus ik verwacht zoiets al bij de nintendo ook.

  maar van die oude retro games dat vind ik wel gestolen van de xbox 360 die hadden het eerst maar ze maken er wel pure winst op xbox 360 zoals nintendo wi ik ga er ook zelf een halen dus ik kan niet wachten dat hij in mijn kast staat nast men xbox 360

  P.S. ik heb ook gehoord dat de nintendo niet goed werkt bij kerstverlichting dat het soringen geeft weten juliie daar iets van???


  26 december 2006 om 08:21
  Mario

  Twee weken na de aankoop kapte de Wii er plots mee niks meer mee te beginnen staat nu al 3,5 week bij nintendo omdat de services van Mediamarkt zeer slecht is.


  13 oktober 2007 om 10:16
  Ronald van Wageningen

  Nu met de Nintendo Switch ook weer een probleem: veel te weinig aanbod, te veel vraag. Lijkt wel een strategie!


  1 juli 2017 om 11:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!