EIAA Mediascope Europe 2006

14 december 2006, 19:06

Afgelopen maand publiceerde de European Interactive Advertising Association (EIAA) het onderzoeksrapport Mediascope Europe 2006 met daarin voor het vierde achtereenvolgende jaar de evolutie van het Europese mediaconsumptiegedrag. Vandaag werden de Nederlandse cijfers uit het onderzoek gepubliceerd. De belangrijkste resultaten volgens het persbericht:

  • websites voor ‘social-networking’ worden tenminste eenmaal per maand gebruikt door een derde van de Nederlandse internet-gebruikers;
  • Nederlandse internet-gebruikers zijn gemiddeld 10,9 uur per week online;
  • 74% van de Nederlandse internet-gebruikers maken nu gebruik van breedband voor hun belangrijkste internet-aansluiting;
  • 66% van de Nederlanders gebruikt het internet tijdens het weekend;
  • de uitgaven voor online-reclame in Nederland zullen aanzienlijk groeien tegen 2008.

Het surfgedrag evolueert

De studie EIAA Mediascope Europe 2006 meldt dat 45% van de internet-gebruikers in Europa nu elke dag van de week online zijn, een cijfer dat het toenemende belang van het internet in ons leven en de groeiende rol ervan als sociaal medium aantoont. Nederlandse internet-gebruikers zijn nu 5,6 dagen per week online, vergeleken met 5,4 het Europese gemiddelde. 76% van de Nederlanders gebruikt het internet doordeweeks en 66% zijn tijdens het weekend online, het hoogste percentage in Europa. De Nederlanders spenderen 72% van hun online-tijd voor persoonlijke redenen dat de ontwikkeling van het medium als sociaal instrument en ontspanningsmedium onderstreept.

Social-networking en web-activiteiten

De studie van Mediascope Europe geeft aan van welke nieuwe diensten de mensen op het internet gebruik maken. Meer dan een derde van de Nederlandse internet-gebruikers bezoekt social-networking-websites, vooral de 18- tot 24-jarigen zorgen voor een aanzienlijke groei in dit segment, 66% van dit bevolkingssegment bezoekt social-networking-sites minstens een keer per maand. 37% van de Europese internet-gebruikers downloaden minstens eenmaal per maand muziek; in Spanje en Nederland is het downloaden van muziek zeer populair, bij 58% en resp. 37% van de internet-gebruikers. 15% van alle Europese internet-gebruikers voeren telefoongesprekken via het internet – een groei van 50% vergeleken met vorig jaar. 26% van de internet-gebruikers in Europa bezoeken minstens eenmaal per maand online-forums en 30% luisteren online naar de radio. In Nederland luisteren 32% van de internet-gebruikers online naar de radio. 15% van de Europese internet-gebruikers blogt minstens eenmaal per maand. Momenteel staat Frankrijk aan de top van de blog-ranglijst, met 25% van de internet-gebruikers die minstens eenmaal per maand bloggen. Deze toepassingen en technologieën staan nog in de kinderschoenen maar zullen zich ontwikkelen tot de groeimotoren voor de volgende jaren.

Houding ten opzichte van de media

In het kader van de EIAA Mediascope-studie werd aan Europeanen gevraagd welk medium het beste past bij hun persoonlijke content-wensen. Het resultaat demonstreert het vertrouwen van de consument in het internet. In Nederland kozen 63% van de deelnemers het internet als favoriete medium, vergeleken met een Europees gemiddelde van 47%. 57% van de Nederlandse deelnemers kiezen ook het internet als medium dat hun kan bieden wat ze willen en wanneer ze het willen. En 47% vinden het internet goed voor de ogenblikken waarop hun hersenen het actiefst zijn.

“De studie toont aan dat het internet een zeer effectieve methode is om contact op te nemen met consumenten,” verklaarde Alison Fennah, algemeen directeur van de EIAA. “Het internet wordt steeds volwassener en past zich aan de levensstijl van de consumenten aan. Het wordt steeds meer een integraal deel van ons dagelijks leven.”

Het EIAA Marketers’ Internet Ad Barometer report 2006 van de EIAA over de rol die online-reclame speelt en de houding van de belangrijkste reclameklanten in Europa ten opzichte van het internet, toont aan dat 88% van de ondervraagde personen in Nederland van mening zijn dat internet-reclame hen in staat stelt specifieke doelgroepen te bereiken, die moeilijk toegankelijk zijn via andere kanalen. Het rapport stelt vast dat 40% van de Nederlandse deelnemers reeds meer dan 5% van hun totale reclamebudget online uitgeven en dat 76% het internet als vitaal onderdeel van hun reclamestrategie beschouwen. Volgens 64% van de Nederlandse deelnemers maakt de stijgende beschikbaarheid van breedbandtechnologie het internet aantrekkelijker als reclamemedium. De uitgaven voor online-reclame zullen tot 2008 naar schatting met meer dan 100% stijgen.

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de pan-Europese sector nemen de leiding wat betreft de geschatte uitgaven, maar de reclamemakers in Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland verhogen hun online-budget om het gat kleiner te maken.

Methodologie

De studie EIAA Mediascope Europe 2006 omvatte 7.036 willekeurige telefooninterview met meer dan 1.000 deelnemers in het VK, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Scandinavië en 500 deelnemers in België en Nederland (let wel: in principe is dit onvoldoende om harde uitspraken te doen). De interviews werden uitgevoerd in September 2006.

De studie EIAA Marketers’ Ad Barometer 2006 werd uitgevoerd aan de hand van telefooninterviews met marketing-kaderleden met verantwoordelijkheid voor reclamebudgetten en/of strategie in toonaangevende bedrijven uit de sectoren FMCG, entertainment, reizen, consumentenelektronica en automobielbouw in het VK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland en het pan-Europese gebied.

Over de EIAA

De European Interactive Advertising Association is een pan-Europese organisatie voor verkopers van interactieve media. De primaire doelen van de EIAA zijn het opwekken en verbeteren van het begrip voor de waarde van on-line-reclame als medium, het uitbreiden van de Europese interactieve reclamemarkt door de effectiviteit ervan te bewijzen en het aandeel in de algemene reclamemarkt te vergroten. De leden zijn momenteel AD Europe, AdLINK Internet Media AG, AOL Europe, MSN International, Tiscali, Yahoo! Europe, LYCOS Europe en T-Online International. Voorzitter is Michael Kleindl van Valkiria Network.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!