De Telegraaf laat op haar eigen website weten dat ze voetbal gaat uitzenden via diezelfde website. Het gaat om wedstrijdsamenvattingen inclusief commentaar en analyses van de Telesportredactie van De Telegraaf. Daarmee krijgt Talpa er een geduchte concurrent bij. De Telegraaf heeft een eigen IPTV-studio, zo meldde Emerce al eerder. Samen met de andere webTV-ondernemingen van de krant van wakker Nederland (denk aan Sugababes TV) krijgt TMG zo gestaag een tak die vergelijkbaar is met meer traditionele TV-distributeurs zoals RTL, SBS en de publieke omroepen. De huidige wetgeving staat tot dusver geen daadwerkelijke crossmedia ownership toe. De regering is van plan dit te veranderen, maar het lijkt dat de realiteit de wetgevers al aan het inhalen is.
De toegang tot de rechten op dit materiaal wordt verkregen via Tele2. De Telegraaf maakt de uitzendingen in opdracht van Tele2, waar de uitzendingen ook te zien zullen zijn. Daarnaast overweegt de Telegraaf een eigen IPTV-kanaal op Tele2, zoals eerder Grolsch dat al deed.
Commentaren van de trotse “ouders”:
“Deze overeenkomst met een sterke partij als De Telegraaf geeft Tele2 voetbal een journalistieke versterking en een enorme marketing exposure”, aldus Günther Vogelpoel, directeur Consumentenmarkt van Tele2-Versatel.
“We zouden teleurgesteld zijn als we binnen een paar maanden op 20 duizend abonnees zitten’‘, zegt Marianne Zwagerman (via Planet Multimedia).
Telesportredactiechef Jaap de Groot: “Deze samenwerking zal de status van Telesport als dé sportrubriek van Nederland nog eens extra versterken. Onze visie om tot een ijzersterke driehoek krant, internet en televisie te komen, heeft weer meer gestalte gekregen.”
Gevecht om de erfenis van de lineaire TV
Het is inmiddels niet meer te ontkennen dat TV as we know it aan het veranderen is. De consument kan audiovisuele content via steeds meer outlets verorberen. Onderzoeken tonen aan dat dit ook werkelijk gebeurt. TMG streeft al jaren naar een crossmediale positie in Nederland, getuige onder meer de posities in SBS, Skyradio en expomedia. Ook bij PcM wordt inmiddels hard gewerkt aan een crossmediaal imperium. Daarnaast menen ook de telcos’en de kabelaars zich te moeten mengen in dit gevecht. De echte online bedrijven houden zich in Nederland nog koest, maar Google sluit in de VS en het VK de ene na de andere TV-deal. Yahoo heeft net zijn hele mediagroep gereorganiseerd om ook deze slag aan te kunnen. Ook de consumenten kunnen via steeds meer platforms aan contentcreatie en -distributie doen.
Daarmee komen de bedreigingen voor de traditionele content aggregators (de TV-exploitanten), van bijna alle kanten. Om met Porter te spreken: substituten, klanten, leveranciers, nieuwe en huidige concurrenten staan allemaal klaar om hun comfortabele en winstgevende positie in te nemen.