• Mobile
  wordt gesponsord door

RTL group in de markt voor Britse ITV

RTL group in de markt voor Britse ITV

RTL group in de markt voor Britse ITVHet Luxemburgse RTL, dochteronderneming van Bertelsmann, heeft volgende de Britse krant Financial Times een bod gedaan op ITV. Daarmee willen de “Luxemburgers” hun positie op de nummer 1 interactieve TV-markt ter wereld aanzienlijk versterken. Volgens de krant gaat het om een bod van meer dan € 7.4 miljard.

RTL is nummer 1 in Europa op het gebied van TV en radio, met 36 TV-kanalen en 33 radiozenders in 11 landen. In het VK heeft ze al de zender Channel 5. Dit bezit zal ze moeten verkopen, als ITV daadwerkelijk wordt overgenomen. Anders zouden de Luxemburgers meer dan 50% van de TV-reclame markt in handen krijgen.

ITV is de grootste commerciële zender in het VK en heeft vier kanalen (toepasselijk ITV 1, 2, 3 en 4). Hierbij is ITV 1 de grootste (naar budget gemeten) zender van Europa. Veel van de zenders worden in het VK via sateliet en via settopboxen (vooral van Sky) geconsumeerd. Daarmee is het VK ook wereldwijd leider in het gebruik van digitale en interactieve TV.
Overigens is kabelaar NTL (met onder meer Virgin mobile als onderdeel) al sinds een week geïnteresseerd in overname van of fusie met ITV.

Naast het enorme marktaandeel, zal vooral de interactieve voorsprong van ITV RTL erg goed kunnen doen. De kennis van the red button is op thuismarkten als Duitsland al ruim door concurrenten geïntroduceerd, maar RTL blijft hiermee voorlopig achter.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • De strijd rondom het Britse ITV blijft in alle hevigheid doorgaan. Een nieuwe, onverwachte, ontwikkeling deed zich gisterenmiddag voor. De Britse betaaltelevisieaanbieder BSkyB kocht namelijk 17,9 procent van de aandelen van ITV, wat overeenkomt met 696 miljoen aandelen. BSkyB betaalde voor deze aandelen 940 miljoen pond, omgerekend ongeveer 1,4 miljard euro.

  Lees verder:
  Rupert Murdoch verwerft 20 procent aandelen ITV

  geplaatst op
 • Het spel is nu echt op de wagen in het VK. Volgens NMA gaat Ofcom (Britse Commissariaat van de Media/Nma/Opta) kijken of het aandeel van BskyB in ITV niet een feitelijke verandering van de macht is. Met de aandelen kan BskyB effectief de overname door NTL (of RTL) frustreren. Dit lijkt ook de enige bedoeling te zijn geweest van deze dure overname. Newscorp (de moeder van Sky) heeft zo de concurrentie op de Britse markt een stevige hak gezet. Daar zijn de bij uitstek angelsaksische Britse mededingsautoriteiten nu eenmaal niet zo dol op.

  geplaatst op
 • Marco 7.2 miljoen Freeview settopboxjes tegen 8.3 miljoen van BskyB.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.