En toen was er Web 3.0

En toen was er Web 3.0
, ING Groep
@evr

“(..) The classic example of the Web 2.0 era is the “mash-up” — for example, connecting a rental-housing Web site with Google Maps to create a new, more useful service that automatically shows the location of each rental listing. In contrast, the Holy Grail for developers of the semantic Web is to build a system that can give a reasonable and complete response to a simple question like: I’m looking for a warm place to vacation and I have a budget of $3,000. Oh, and I have an 11-year-old child.”

Terwijl de één de huidige en toekomstige web 2.0 trends op een rijtje zet, heeft de NY Times het inmiddels al over web 3.0. In plaats van een verzameling gekoppelde documenten, ziet Web 3.0 het internet als een World Wide database. Voorheen het semantische web genoemd, maar nu dus rebranded tot Web3.0.

Boeiende ontwikkeling als het tenminste allemaal gaat lukken. Nicolas Carr wijst overigens ook op de keerzijde van het geheel; Als de informatie makkelijker te vinden is, is informatie over onszelf ook makkelijker te vinden voor bijvoorbeeld marketeers. De presentatie You Are What You Say van Dan Frankowski’s en All I Really Need to Know I Learned from Google van Oren Etzioni maken dat wel duidelijk.

Tot slot is ook deze presentatie van Douglas Lenet, CEO van Cycorp het bedrijf dat ook in NY Times artikel wordt genoemd, de moeite waard. Benieuwd wanneer de eerste echte web 3.0 toepassingen live komen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • tsja.. hier hebben we het toch al heel lang over eigenlijk? Eerst was dit web2.0, maar inmiddels vooruitschoven naar release 3 ?
  Op wikipedia staat/stond trouwens al vrijl lang een artikel over web3.0, maar wel opvallend dat de NY Times het in zo'n vroeg stadium oppikt..

  geplaatst op
 • Ronkende-titel-alert! Dit is inderdaad allemaal al veel eerder genoemd onder de noemers 'web 2.0' of 'semantisch web'. Wat er in het artikel staat is bovendien niet veel meer dan een CIA-achtig wensenlijstje voor Google-queries. Bury.

  Het is niet voor niets dat Wikipedia de Web 3.0-entry op voorhand heeft dichtgezet.

  geplaatst op
 • Onzin. Web 3.0 zal niet meer over zoeken gaan, maar over 'hebben' en 'zijn'.

  geplaatst op
 • kan je dat nader toelichten Carl?

  verder heb ik wat weerzin tegen de term web3.0. Waarom mag het niet gewoon 'semantisch-web' blijven heten? Tot nu toe is web3.0 niet meer dan dat als ik het zo hoor..

  geplaatst op
 • Bij Web 2.0 denk ik eigenlijk aan een combinatie van goed gebruik van DHTML en een hoog community gehalte. Gebruik dan nog het juiste lettertype en typische 'Web 2.0-zaken' zoals tagclouds et voilá: uw hippe Web 2.0 site is af.

  Web 3.0 klinkt interessant, hoewel het inderdaad hetzelfde is als 'semantisch-web'. Ik vind het alleen erg moeilijk om voor me te zien hoe dit er dan uit gaat zien. Echt concrete voorbeelden hiervan zijn er nog niet, toch?

  geplaatst op
 • @Eric

  Volgens mij alleen nog theoretische scenario beschrijvingen hoe het dan zou werken. Echt concrete (publieke) voorbeelden heb ik nog niet gezien.

  geplaatst op
 • @Carl
  Ik kan mij er niet in vinden: Web 3.0 gaat over "hebben" en "zijn" en dan tegen het licht genomen van je beschrijving onder jouw visie. Het is niet de technologie die ons stuurt, agendeert, programmeert, het is de impact van collectieve intelligentie die het mogelijk maakt te vernieuwen en de publieke ruimte te vormen. En in de snelheid daarvan bedenkt men holle standaarden om enig houvast te hebben en de processen te vercommercialiseren.

  Communities als myspace en second life zijn een goed voorbeeld van de macht van wat collectieve intelligentie teweeg kan brengen. Het "zijn" kan ik hierin onderstrepen. Een collectief zijn.

  Maar wat bedoel je met "hebben"? Wat hebben we over tien jaar? Wat hebben we niet? Onze identiteit zijn we zeker kwijt met de door jouw beschreven 3.0. Of hebben we er een second voor terug gekregen?

  Interessante vraagstukken. Lees ook even [http://ross.typepad.com/blog/2006/11/there_is_no_web.html]Ross Mayfield[/url]

  geplaatst op
 • @Annet: Wat ik bedoel met 'hebben' is dat je het niet meer hoeft te zoeken.

  Op dit moment zijn we met z'n allen nog heel erg 'zoek' gefocust. We vinden het simpelweg normaal dat alles altijd 'kwijt' is, en dat je dingen pas 'hebt' als je ze - via Google ofzo - gevonden hebt.

  In de toekomst wordt dat zoeken overbodig. Maar oké, het kan wellicht tot Web 5.0 duren voor die toekomst realiteit is ;-)

  geplaatst op
 • Wat schattig, de meesten zijn het nog helemaal niet eens over wat onder de loze term 'web 2.0' hoort te vallen en nu stort men zich al op de term 'web 3.0'.

  Veel plezier, ik blijf hier lekker op het web hangen en kijk wel even toe...

  geplaatst op
 • Het lijkt mij dat web 3.0 vooral gaat over vinden en gevonden worden. Diegene die het interesseert zou misschien Ambient Findability van Peter Morville eens moeten lezen. Dat boek staat vol van de ideeen omtrent het semantische web, laat zien wat de beren op de weg naar totale vindbaarheid van informatie en onszelf zijn.

  geplaatst op
 • De essentie in deze discussie is EVOLUTIE.

  Evolutie is van het Latijnse werkwoord evolvere afgeleid en betekent letterlijk "zich ontrollen" of "los-" of "afwikkelen". ...

  Het web evolueert.
  Nova Spivack voorziet een evolutie naar het metaweb of zogenaamd global brain.
  http://novaspivack.typepad.com/nova_spivacks_weblog/2004/04/new_version_of_.html
  De economie evolueert.

  Pine & Gilmore voorzien een evolutie naar een transformatie economie en verder. Lees vooral ook de laatste pagina’s van De Beleveniseconomie waarin deze economen spreken over het “creëren van een perfecte mens” dat volgens hen aan God voorbehouden is.
  (Digitale) technologie evolueert.

  H.H. Dalai Lama voorziet de noodzaak hieraan:
  "In order to achieve their potentials, spirituality needs digital technology and digital technology needs spirituality. At an essential level, the two traditions complement each other. Humanity's survival may depend on interaction between them."

  …en zo zijn er nog veel meer evolutiepatronen om ons heen te vinden. Bijvoorbeeld op sociaal, politiek, en ecologisch vlak.

  Einstein zei:
  "I want to know God's thoughts, the rest are details."

  Wanneer worden wij wakker en gaan wij inzien dat alle hierboven beschreven patronen, de details, onderdeel zijn van een groter evolutiepatroon?

  CREATIE is een zich ontvouwend patroon, vanaf de oerknal tot en met de tijd waarin wij nu leven als hoogtepunt. Zodra je “the bigger picture” kunt zien, worden alle subpatronen verklaarbaar en zichtbaar.

  Waarom zit de penthouse van de behoeftenpiramide van Maslow steeds voller met mensen die piekeren over levensvragen zoals “Wie ben ik?” en “Wat is mijn doel in dit leven?”

  De antwoorden zijn te vinden in EVOLUTIE VAN BEWUSTZIJN.

  Meer inzicht kan verkregen worden via Spiral Dynamics van Graves, Interpretaties van de Maya Kalender door Carl Johan Calleman & Ian Xel Lungold, Bewustzijnsniveaus van Jean Gebser, Ervin Laszlo over integraal bewustzijn... om maar wat te noemen.

  Oude (spirituele) wijsheden convergeren momenteel met de moderne wetenschap en er zijn grote veranderingen op til.

  Zodra je het grotere plaatje kunt zien.. worden zich ontvouwende subpatronen als digitale evolutie (met termen als web 1.0, web 2.0, web 3.0, semantisch web etc.) en economische evolutie (met termen als experience, transformatie, co-creatie etc.) ineens heel logisch.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.