Uitslag Creative Challenge Call bekend

Uitslag Creative Challenge Call bekend
,

Voor de zomer organiseerde de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een call for tender, in goed Nederlands een subsidieronde voor netwerkprojecten in de creatieve industrie. De te verdelen som bedraagt 3 miljoen euro. De ministeries waren verrast en enthousiast door de grote respons van ruim 400 voorstellen op deze oproep. Een lijst  met de geselecteerde bedrijven, organisaties en stichtingen is inmiddels gepubliceerd. Alle indieners van gegunde en niet gegunde netprojectvoorstellen krijgen schriftelijk bericht.

De subsidieronde werd ingesteld omdat de creatieve bedrijfstakken snel groeien. Er werken nu al meer dan 230.000 mensen, met een totale omzet van ruim 8 miljard euro per jaar. Ons land loopt internationaal voorop in sectoren als vormgeving, architectuur en dance. Design heeft een enorme toegevoegde waarde voor de maakindustrie en de dienstensector. Bovendien trekt een stad met een rijk aanbod aan podiumkunsten en cultureel erfgoed aantoonbaar meer creatieve, hoog opgeleide arbeidskrachten aan. Cultuur is ook cruciaal voor toerisme. Daarnaast zijn film, internet en audiovisuele branche belangrijk voor het succes van allerlei nieuwe technologieën. Creatieve en andere bedrijven kunnen daarbij veel aan elkaar hebben. Toch weten ze elkaar niet altijd gemakkelijk te vinden. Met het nieuwe subsidieprogramma Creative Challenge Call worden projecten ondersteund die creatieve en andere bedrijven bij elkaar brengen zodat de economische waarde van creativiteit beter wordt benut.

Alle netwerkprojecten zijn beoordeeld door de EVD in samenwerking met Stichting Nederland Kennisland. Vervolgens zijn de netwerkprojecten die aan de criteria van de regeling voldeden voorgelegd aan een adviescommissie van externe deskundigen onder voorzitterschap van prof.dr. Dany Jacobs. Het eindresultaat hiervan was een rangvolgorde van subsidiabele voorstellen.

Het budget van 3.000.000 euro dat beschikbaar is voor het uitvoeren van netwerkprojecten in het kader van de CCC is voldoende om ongeveer veertig voorstellen te subsidiëren.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Tsja. Wat ik een beetje jammer vind is dat van het voornemen om eens wat meer ondernemers de gelden naar zich toe te laten trekken zo te zien niet zoveel terecht is gekomen. Ik zie bij de gehonoreerde projecten veel van de usual suspects staan ;-)

  @Jak, overigens ben ik het niet eens met je wat makkelijk akkoord gaan met de juichende cijfers & uitspraken die EZ over dit onderwerp wenst te verspreiden. Maar die discussie, inclusief kritiek op de visie van Richard Florida is hier niet zo op zijn plek.

  geplaatst op
 • Geheel mee eens Ant. Het is toch bedenkelijk dat het Virtueel Platform op de lijst van gehonoreerden staat. Wat geeft dit platform voor bijdrage aan innoverend Nederland? En hoe onafhankelijk is deze toekenning eigenlijk?

  Ik weet nog dat de halve zaal leegstroomde op de informatie-middag van CCC waar de subsidie-maffia wat beduusd achterbleef. De organisatie moest middels kritische vragen vanuit het publiek ter plekke het onderscheid maken tussen een "product" en een "netwerkomgeving", om zodoende af te schermen wie wel een aanvraag kon indienen en wie niet. Je ziet dit in het resultaat terug.

  Eindeloos rondetafelkeuvelen en dat kost dan 3 miljoen.

  Overigens zijn een aantal projecten wel interessant, zoals CreativeBuddy en Urbland.

  geplaatst op
 • @annet, Waarom zo boos op het Virtueel Platform? VP heeft o.a. de opdracht om het cultuurveld: musea, beleidsmakers en zo met de wondere e-wereld in contact te brengen. De aanvraag subsidieert ongeveer de helft van de kosten van een conferentie over Web 2.0 voor culturele instellingen. Wat kunnen ze er mee & wat niet. Zijn er alleen kansen, ook schuilen er ook gevaren....

  De vraag naar onafhankelijkheid is echt totaal ongerechtvaardigd in dit verband. Als je verder wil discussieren dan misschien niet hier op MF maar hier:
  cultuur2punt0.blogspot.com

  Nu ben ik natuurlijk bevooroordeeld omdat ik een paar uur per week in opdracht van VP mag werken. ;-)

  geplaatst op
 • Het valt me op dat vooral projecten worden gefinancieerd die aan het subsidiemaximum zitten. De subsidie is in totaal 3 miljoen en kent per indiener een maximum van 100.000 euro. Met slechts 39 gehonoreerde aanvragen kun je concluderen dat bijna elke indiener tegen dat maximum aan zit.

  Dat lijkt sterk in strijd met de opzet van de subsidieregeling:

  Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
  De subsidie is 67 procent tot maximaal 100.000 euro, maar u kunt ook een aanvraag voor bijvoorbeeld 5.000 euro of 20.000 euro indienen. Sterker, we zijn actief op zoek naar kleinere, zo concreet mogelijke projecten.


  Zonder de indieners individueel te veroordelen krijg ik dan toch weer een naar Hollands subsidiesmaakje in mijn mond als ik de uitslag zie. Ik vraag me dan toch altijd af of het geld echt nodig is, of dat de indieners hun financiële plaatje hebben aangepast om de maximale subsidie binnen te kunnen halen.

  geplaatst op
 • @ant
  Grijns, oeps! Ik zal eens naar die link hoppen ... en niet boos hoor, helemaal niet. Maar ik vraag me weleens af waarom VP zich een virtueel platform noemt, terwijl er maar zo weinig informatie is te vinden op hun virtuele site. Een jaar geleden lag de site zelfs maanden stil. Ik vraag me ook af hoeveel bezoekers zij per dag trekt ... etc etc. Ook vind ik het raar dat zij cursussen geven hoe de subsidie van CCC aan te vragen en er dan zelf mee weglopen ... wat ook wel iets komisch heeft ...

  @Anders, daar heb je ook een punt

  geplaatst op
 • Dank voor de reacties. Ik meen met de reacties van de ministeries alleen hun reactie te hebben weergegeven. Verder vind ik het moeilijk om te reageren, aangezien ik ook een (niet gehonoreerd) netwerkvoorstel heb ingediend en niet van kinesine beticht wens te worden; als u begrijpt wat ik bedoel...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.