Bloggend Leren

Bloggend Leren

AG Rapportenservice verwijst vandaag naar de afstudeerscriptie Bloggend leren (pdf) van Maarten Kremers (Universiteit van Tilburg) waarin hij onderzoek doet naar de mogelijkheden van weblogs binnen het wetenschappelijk onderwijs.

Zijn conclusie is dat er binnen het onderwijs zeker mogelijkheden zijn om binnen didactische kaders weblogs als ondersteunend middel voor het onderwijs in te zetten. Onderzoek toont aan dat weblogs, mits didactisch goed uitgevoerd, een positief effect hebben op de resultaten en de motivatie van de studenten. In Nederland zijn een beperkt aantal universiteiten bezig met het opnemen van weblogs in het onderwijs en de verwachting is dat dit zal toenemen. Weblogs beschikken over een unieke toegevoegde waarde binnen het spectrum van webgebaseerde applicaties door het karakteriseerde ‘persoonlijke publicatiemedium’ in combinatie met de interactie met de buitenwereld. Voor het onderwijs zijn weblogs geschikt om op deze wijze processen in de vorm van reflecties en producten in de vorm van digitale portfolio’s weer te geven.

Onderzoek is al weer van een paar maanden geleden maar zeker nog de moeite waard!


DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Ikzelf heb ik in het kader van mijn afstudeeronderzoek over 'archieven en ict' ook een weblog ingericht. Ik ondersteun de conclusies van Maarten absoluut. Een weblog maakt het niet alleen mogelijk voor je om alles op te slaan in categorieen en door te linken en dergelijke (daarvoor zou je ook een wiki kunnen gebruiken), maar het stelt dus ook feedback centraal: in comments of een gastenboek.

  geplaatst op
 • Bij deze wil ik Maarten een groot compliment geven voor de wijze waarop hij zijn onderzoek heeft verricht en er vervolgens een zeer lezenswaardige afstudeerscriptie van heeft gemaakt.

  Weblogs maken een mooie ontwikkeling door. De weg naar volwassenheid wordt steeds mooier. En het is nu al zo leuk! Er zijn mooie ontwikkelingen gaande. Maarten bevestigd mij in de gedachte dat weblogs en de leertheorie van Kolb prima samen gaan.

  Goed weekend,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Bloggend leren... ik doe het altijd. Of in mijn geval meer bloggend structureren zodat je het beter ordend. Ik merk dat ik vaak alles in mijn hoofd heb zitten, maar het alle kanten opvliegt als ik het poog iemand mee te geven. Door het op te schrijven, vooral via blogs met de buitenwacht te communiceren, werk je aan een structuur zodat het wel duidelijk wordt. Zo leer ik in ieder geval wat ik ergens echt over denk. Vaak kom je namelijk tijdens het schrijven van een posting op iets uit waarvan je denkt: hmmm, dat is een invalshoek die in mijn gedachtenkronkels nog niet was voorgekomen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.