Steeds minder echte vrienden door werkdruk en internet?

24 oktober 2006, 04:26

Steeds minder echte vrienden door werkdruk en internet?Langere werktijden, concurrentie op de werkvloer en de opkomst van het internet als ontmoetingsplaats hebben ertoe geleid dat vooral jonge mannen steeds minder echt goede vrienden hebben. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten, aldus de Britse zondagskrant The Sunday Times (via: NU.nl).

Volgens sociologen hadden mannen twintig jaar geleden gemiddeld 3,5 vertrouwelingen, met wie zij over alles konden praten. Tegenwoordig zijn dat er gemiddeld twee. Volgens de onderzoekers is de ‘beste vriend’ vervangen door een netwerk aan ‘vage kennissen’, op het werk of via het internet. Een kwart van de mannen heeft helemaal niemand om in moeilijke tijden op terug te vallen. Twintigers die hun schoolvrienden en studiegenoten uit het oog zijn verloren en gepensioneerden zijn het ‘eenzaamst’.

Edwin Mijnsbergen weet verder te melden dat het een onderzoek van de Amerikaanse Duke University (pdf) betreft.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

    Arnoud Rademaker

    @ Marco. Je schrijft: Langere werktijden, concurrentie op de werkvloer en de opkomst van het internet als ontmoetingsplaats hebben ertoe geleid dat vooral jonge mannen steeds minder echt goede vrienden hebben.

    Je zou denken dat je op zulke momenten juist je vrienden nodig hebt om van je af te kunnen ouwehoeren. Blijkbaar werkt het niet zo.

    Zou in de loop der jaren de definitie van ‘vriendschap’ veranderd kunnen zijn?

    Groet,

    Arnoud


    24 oktober 2006 om 05:58
    media

    Arnoud, even voor de duidelijkheid, het is niet iets dat ik beweer maar wat uit het onderzoek blijkt. Persoonlijk kan ik de resultaten uit dit onderzoek niet onderschrijven; want wie heeft er vandaag de dag nog tijd nog tijd voor 2 vrienden? 😉


    24 oktober 2006 om 06:03
    Arnoud Rademaker

    @.Marco. Sorry. Ik zal voortaan proberen wat zorgvuldiger te formuleren.

    Kan ik uit je reactie opmaken dat je netwerk iets groter is, dan het aantal vriendschappen.).

    Groet,

    Arnoud


    24 oktober 2006 om 06:45
    Diederik Heinink

    geloof er niks van, heb hele goeie vrienden op het internet!:-))

    maar serieus; herken het zelf niet. maar als je verslaafd bent aan je computer, internet en bloggen, kan ik me voorstellen dat je sociale leven daar onder lijdt. daar moet je dan toch echt wat aan doen lijkt me.


    24 oktober 2006 om 06:49
    media

    Een netwerk is inderdaad iets anders dan vriendschappen; maar soms gaan netwerkcontacten over in vriendschappen. Maar dan krijg je de vraag, wat is vriendschap? Is dat dagelijks een bak koffiie met elkaar drinken? Iedere zondag met elkaar in de voetbalkantine hangen? Elkaar vertellen van je affaire met een collega op het werk? Het zal voor iedereen anders zijn en dat maakt dit soort onderzoeken ook discutabel.


    24 oktober 2006 om 06:54
    ewout@onedaycompany.nl

    Als ik soms verhalen hoor van oudere collega’s en de meer relaxte houding in (bijv) de 70’s rond werk, dan kan ik mij dit eigenlijk wel voorstellen.

    Ik heb nu geen vrienden die niet hun agenda moeten checken als ik met ze wil afspreken. En iedereen die genoeg ervaring online heeft, weet dat het toch een te koud medium is om de echte dingen te bespreken.

    Dus : online heft een aantal beperkingen op. Maar vrees dat de onderzoekers een waarheid verkondigen. Hopelijk alleen voor een deel van ons leven. Zou het vreselijk vinden om op mijn sterfbed afscheid te moeten van mijn vrienden – die naar mij zwaaien vanaf hun webcam.


    24 oktober 2006 om 07:00
    Arnoud Rademaker

    Beste Ewout,

    Ik stel voor dat je vrienden op de bewuste dag alle ceremoniële gebeurtenissen kunnen volgen via de webcam. Dan neem je in stijl afscheid.

    Ik ben het volledig met Marco eens dat er vanuit je netwerk vriendschappen kunnen groeien. Het valt mij op dat er weinig literatuur voorhanden is op het gebied van vriendschappen.

    Mijn vraag is en blijft actueel, namelijk: zou in de loop der jaren de definitie van ‘vriendschap’ veranderd kunnen zijn? Per slot van rekening zijn er over de afgelopen van 20 jaar in de maatschappij heel wat normen en waarden op een andere manier gedefineerd.

    Ewout, ik vind dat de “vorm van afspreken” niets af hoeft te doen aan de beleving van een vriendschap. Ik spreek met mijn beste vrienden alles af per email. We drinken liever met elkaar een biertje dan dat we elkaar moeten bellen. Mailen is heel efficient, zo vinden wij!

    Groet,

    Arnoud


    24 oktober 2006 om 07:16
    ewout@onedaycompany.nl

    @arnoud : het gaat niet om het medium ivm afspraken maken : mijn vrienden hebben nooit gewoon vrij. Dat was mijn punt.

    Maar waarom laten we het niet aan de experts vragen : Was er niet net een SCP onderzoek over de tijd uit ??!!! Ja.

    En wat blijkt :

    sociale contacten met derden ; 1975 : 9,5 uur/week ; 2005 : 7,7 uur/week

    visite ontvangen ; 1975 : 2,7 uur/week ; 2005 : 1,7 uur/week

    op visite gaan ; 1975 : 5,7 uur/week ; 2005 : 3,9 uur/week

    Feestje.etentje, receptie ; 1975 : 1,2 uur/week ; 2005 : 1,4 uur/week

    bellen en SMS-en ; 1980 : 0.4 uur/week ; 2005 : 0,7 uur/week

    Conclusie : we zien elkaar minder, maar proberen dit te compenseren met feestje/etentje en bellen & SMS-en. Maar in totaal zien we elkaar minder.


    24 oktober 2006 om 08:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!