De politiek van trackers, weblogs en YouTube

24 oktober 2006, 19:28

Huub Wijfjes heeft een interessante artikel op de nieuwe reporter over de politiek van trackers en YouTube:

(…) Hoeveel mensen lopen inmiddels niet met een digitale camera rond? Miljoenen. De kans dat daarmee iets nieuwswaardigs wordt vastgelegd is relatief groot. Amerikaanse politici hebben dat al goed in de gaten. Iedere kandidaat voor Senaat, gouverneurschap of dergelijke functies heeft wel een staf met tientallen vrijwilligers. Dan kan je gemakkelijk iemand vinden die bereid is je tegenstander dag en nacht te volgen met een camera. Die ‘journalisten’ worden ook wel trackers genoemd. Dan kan je je als politicus niets meer veroorloven. Elke slip of the tongue of raar beweginkje wordt geregistreerd en voor je het weet sta je op YouTube. (…)

Vervolgens beschrijft Wijfjes een aantal cases uit de Amerikaanse politiek en vraagt zich af hoe lang het nog gaat duren voordat de eerste tracker in de Nederlandse politiek opduikt. Ik moest daarbij direct denken aan de video van een ruziënde Balkenende en Witteman na afloop van een uitzending van Pauw & Witteman.

Ernst-Jan Pfauth, een 20-jarige student communicatiewetenschap aan de UvA, bezoekt regelmatig tv-uitzendingen als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman en heeft daarbij zijn telefooncamera binnen handbereik. In dit geval registreerde hij de ruzie tussen Balkenende en Witteman en plaatst dit op zijn weblog. Hij geeft overigens zelf aan zich niet te hebben gerealiseerd dat zijn bericht zoveel reacties zou oproepen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  jeroenmirck

  Ik verbaas me er wel eens over hun weinig van dit soort video’s er in Nederland opduiken. En dan bedoel ik niet van Lange Frans, maar inderdaad van politieke figuren als Balkenende of Bos. ‘Balky’ is altijd de beheerstheid zelve, dus deze (slecht zichtbare) verontwaardiging is uitermate verhelderend. De man speelt een rol, dat wisten we allang, maar nu krijgen we beter zicht op wat voor hork het wel niet is. Stem niet op die man!

  Sorry, dit moest even…


  25 oktober 2006 om 03:59
  Ellen

  Opvallend is wel dat in het merendeel van de reacties op dat verhaal van Paul & Witteman juist zeer verontwaardigd wordt gereageerd op het vertonen van/confronteren met een paar onschuldige en allang bekende bloopers van onze MP.

  Vraag blijft of de focus op de persoon in Nederland zover door zal zetten als in andere landen; de nuchtere instelling hier neigt toch nog steeds naar ‘privé is privé’…

  Aan de andere kant, bij onze zuiderburen al meer dan 1,3M internet hits voor het dronken optreden van Waals vice-premier Daerden..

  Interesse en verontwaardiging gaan hand in hand waarschijnlijk ;-)))


  25 oktober 2006 om 07:20

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!