Alleen een idioot koopt YouTube

1 oktober 2006, 09:35

Althans, dat is de mening van multi-miljonair en dot-com veteraan Mark Cuban volgens een bericht van Reuters afgelopen donderdag (via: Sander). Cuban doelt daarbij vooral op de schending van copyrights:

(…) They are just breaking the law. The only reason it hasn’t been sued yet is because there is nobody with big money to sue. Anyone who buys YouTube is a moron because of potential lawsuits from copyright violations. (…)

YouTube lijkt daarmee steeds meer in een spagaat te komen. Het probeert namelijk zo goed als mogelijk de copyrights te hanteren. Maar met naar schatting 65.000 nieuwe video’s per dag en 60 man personeel lukt dat niet meer handmatig. De policy is dan ook om bij één klacht direct de video te verwijderen. En daar is niet iedereen even blij mee (via: Retecool).

YouTube zou wel eens het kind van de rekening kunnen worden terwijl bedrijven als Google, MSN en Yahoo! rustig afwachten en straks doorgroeien tot de marktleiders op het gebied van online video.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  media

  Marc, Youtube kijkt dus helemaal niet (en heeft daar de tijd ook niet voor). Dat is wat ik in mijn stuk ook aangeef, als ze een klacht ontvangen wordt de video zonder verdere aktie verwijderd. Daarmee neemt de kritiek vanuit de gebruikers toe en zal het op een gegeven moment massaal YouTube verlaten. Aan de andere kant blijven partijen met commerciele belangen (al dan niet via stromannen als Cuban) dreigen met rechtzaken ivm schending van copyrights. Ben benieuwd of ze uit deze spagaat gaan komen maar vrees het ergste.


  1 oktober 2006 om 13:59
  Kjeld Kahn

  ik snap alleen niet waarom dit zelfde niet voor Google Video zou kunnen gelden.

  Hier heb ik namelijk wel eens een full length versie van een film gekeken, dus real time gestreamed vanaf een Google Video server.


  2 oktober 2006 om 06:09
  MennO

  Ben een beetje laat met het lezen van de berichten, vandaar dat ik pas op 14 oktober dit bericht lees en dat is in het licht van hetgeen Google inmiddels betaald heeft voor Youtube wel wat pijnlijk. Ondanks de inmiddels ook aangekondigde rechtzaken….


  14 oktober 2006 om 15:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!