Open innovatie

Open innovatie
Open voor BusinessHet lastige van trends is dat ze vaak nog geen eenduidige naam hebben waardoor het opsporen van internationale ontwikkelingen binnen deze trends moeilijk is. Zo probeer ik al een tijdje de ontwik-kelingen te volgen op het gebied van open source communities, distributed business, creation nets, crowdsourcing of consumer of community driven innovation. Wellicht de beste term die ik tot nog toe ben tegengekomen is open innovation.

Henry William Chesbrough, de grondlegger van het concept, beschrijft in zijn boek "Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology" (2003), hoe het bedrijfsleven een verschuiving doormaakt van zogenaamde gesloten innovatieprocessen, naar een meer open manier van innoveren. Maurice de Rochemont en Vareska van de Vrande, beide TU Eindhoven, geven op openinnovatie.nl een heldere Nederlandstalige beschrijving van dit begrip:
Het combineren van interne en externe bronnen voor zowel de ontwikkeling als het op de markt brengen van nieuwe technologieën en producten.
Open innovatie is ook in Nederland een duidelijk herkenbare trend. Het is zeker niet nieuw, maar neemt wel in belang, intensiteit en diversiteit van verschijningsvormen toe. Zo las ik gisteren met belangstelling de aankondiging van het Nederlandstalige boek 'Open voor Business' door Menno van Doorn (Sogeti).

Het boek beschrijft hoe steeds meer bedrijven de webgemeenschap ontdekken als bron voor inspiratie. Naast cases van bedrijven als Philips, Procter & Gamble, Lego, 3M, Google, IBM en Microsoft, schetst het boek volgens van Doorn de businesscontext waarbinnen deze nieuwe trend op waarde kan worden geschat. Het boek zal voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd op 21 september in Amstelveen. Ik heb me aangemeld en hoop dat ik er - ondanks een workshop die ik die middag moet geven - bij kan zijn.


DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Kent iemand overigens goede Nederlandse voorbeelden van open innovatie?

  geplaatst op
 • Ik weet niet of ik het wel eens ben met het statement dat iinovatie in Nederland een trend is. We praten er veel over in Nederland en doen vornamelijk allerlei incrementale innovaties, maar dat zijn allemaal kleine stapjes. Verder hebben we een innovatieplatform, dat op zijn zachtst gezegd een incestueuze business is en wat mij betreft een mislukking. Verder zie je dat onder het mom van innovaties jarenlang subsidies worden verstrekt om onrendabele projecten gaande te houden. Over de visie op innovatie in sectoren, de aanlooptijd om innovaties uit te voeren en de zakelijke kant wordt veel te lichtzinnig gedacht. Het is toch een gotspe dat een minister met 1 penne(n)streek op een achetrnamiddag aan het einde van de week een hele ontluikende en innoverende industrie van alternatieve energie naar de verdoemenis helpt.

  geplaatst op
 • Jak, ben het deels met je gelijk - er wordt inderdaad meer over gepraat dan dat het ook daadwerkelijk in de praktijk wordt toegepast. Vandaar ook mijn vraag naar Nederlandse voorbeelden.

  Ik neem aan dat je doelt op de biogascentrale in de achterhoek die afgelopen week door een beslissing van Minister Wijn van EZ op losse schroeven is komen te staan? Inderdaad een idiote beslissing maar Henk Ormel kennende laat hij het er niet bij zitten ;-)

  geplaatst op
 • Jak, toch nog even naar de Nederlandse voorbeelden. Wat vind je van de initiatieven van Philips?

  geplaatst op
 • Ik doel niet alleen op de biogascentrale in de Achterhoek, maar de hele branche van alternatieve energie, incl. wind en zonne(n)panelen (zou een fabriek in de buurt van Venlo gaan draaien met werkgelegenheid van 750 man).

  Ik vind de opstelling van Philips met hun venture capital centrale een goed idee. Vroeger moest Philips alles zelf hebben en doen. Nu werken zij samen derde partijen en spin-offs. Dit is niet altijd een garantie voor succes, maar wel voor een spreiding van kennis, innovatie en geld. (Dit is geen onderdeel van een verkiezingsprogramma!).

  geplaatst op
 • Open innovatie is zeker een trend , maar ik denk niet dat Nederland daarin voorop loopt. In ons onderzoek verstaan we onder open innovatie vooral innoveren samen met de webgemeenschap. De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid noemt dit een van de drie 'hoofdstijlen' van open innoveren (ook al gebruiken ze hier een andere term voor: openbaar innoveren). Zie ook http://www.awt.nl/?id=424

  Bekender is open innovatie a la Chesbrough. Die heeft het vooral over patentenhandel, iets dat Phlips al een eeuw lang doet. Open innoveren volgens de oude (Chesbrough) definitie is dus iets dat we al veel langer kennen en ook doen. Het nieuwe open innoveren heeft met name in de software sectro huisgehouden. Linux, Apache, MySQL en vele andere producten zijn succesvol in staat de gevestigde orde aan te vallen. Ze worden gesteund door een webgemeenschap die in dit geval software maakt. Maar deze ontwikkeling verspreidt zich naar andere sectoren. 'Open-source-innovatie' is ook een aardige term. En crowdsourcen is nog veel sexier.

  geplaatst op
 • @Menno: Maar als je je wilt onderscheiden van de Chesbrough-stroming - wat ik begrijp uit je reactie - moet je dan wel spreken over open innovatie?

  Open source innovatie is inderdaad een aardige term die ook aansluit op de hier eerder beschreven term Open Source Marketing. Crowdsourcen vind ik persoonlijk een minder geschikte term.

  geplaatst op
 • Marco, what's in a name?

  Het aardige van crowdsourcen als term vind ik de associatie met crowdsurfen. Van een podium afduiken en erop vertrouwen dat het publiek je wel opvangt heeft veel paralellen met crowdsourcing. Je moet er namelijk op vertrouwen dat de crowd je gaat helpen.

  Open innovatie als term heeft als voordeel dat het de lading beter dekt dan open source marketing. Het gaat ook om co-creatie, R&D, en bijvoorbeeld procesinnovatie. Van dat laatste is een mooie case verschenen in Harvard Business Review, 'collaboration rules'. In dat artikel worden Toyota en Linux met elkaar vergeleken. http://www.bcg.com/News_Media/news_media_releases.jsp?id=1418 . Chesbrough kan nog wel eens ongelijk krijgen met z'n strakke definitie.

  Open source innovatie is een nieuwe term. De IT-sector is heel goed in het verzinnen van steeds weer nieuwe namen, misschien dat we er daarom een beetje huiverig voor zijn. Als onderzoeksinstituut zijn we onderdeel van een IT-bedrijf. Het woord 'open source' betekent natuurlijk gewoon open bron, maar wie open source zegt denkt er automatisch al 'software' achter. En dat moet je nu juist niet doen, want deze vorm van innovatie gaat juist over heel veel andere zaken.

  Het blijft altijd een beetje hannesen met termen. Misschien moet de conclusie gewoon zijn dat een frisse blik op open source (...software development) uit marketinghoek, R&D, HRM, de nodige inspiratie kan opleveren om zaken echt anders en beter aan te pakken.

  geplaatst op
 • Helder Menno, ik zal in het vervolg de term open source innovatie gebruiken. Ga zeker ook het HBR-artikel lezen, dank voor de tip!

  geplaatst op
 • Openinnovatie.nl en de Tu eindhoven organiseren binnenkort een evenement omtrent open innovatie onder begeleiding van ChesBrough, wellicht interessant?

  Brochure: http://www.openinnovatie.nl/download/BrochureSummerSchoolEindhovenSept2006.pdf

  geplaatst op
 • Dank voor de tip Bas! Maar als ik het goed heb begrepen van Menno dan zal het daar vooral gaan om de traditionele vorm van open innovatie?

  geplaatst op
 • Surprise... Een nieuw boek van Chesbrough 'edited by Wim Vanhaverbeke & Joel West: Open innovation researching a new paradigm. Daarin wel prominent aandacht voor open source software:

  "Open Innovation describes an emergent model of innovation in which firms draw on research and development that may lie outside their own boundaries. In some cases, such as open source software, this research and development can take place in a non-proprietary manner."

  Vanhaverbeke tref je op http://www.openinnovatie.nl , zeer de moeite waard.

  geplaatst op
 • In het boek "Open Innovation: researching a new paradigm" wordt daarnaast ook verduidelijkt waarin het verschil tussen de meer traditionele vorm van open innovatie en het eerder besproken open source innovation zit:

  "...open innovation explicitly incorporates the business model as the source of both value creation and value capture... ...While open source shares the focus of value creation throughout an industry value chain, its proponents usually deny or donwplay the importance of value capture." (Chesbrough et al., 2006: 1-2)

  Zie hoofdstuk 5 van het boek voor meer info: http://www.openinnovation.net/Book/NewParadigm/Chapters/05.pdf (draft versie)

  Ter info: de Summercourse die Bas aanhaalt heeft inderdaad vooral betrekking op Open Innovatie volgens Chesbrough.

  geplaatst op
 • Dank voor de aanvullende informatie Vareska!

  Wellicht bekend maar Eric von Hippel heeft enkele maanden geleden zijn Manifesto 'Citizen Innovater' op Seth Godin's ChangeThis gepubliceerd. Ook een aanrader!

  geplaatst op
 • Ik kon deze week helaas niet aanwezig zijn bij de presentatie van het boek 'Open voor Business'. Vandaag wel kort met Menno van Doorn gesproken die nog aan het nagenieten was van de boekpresentatie. Ik hoop binnenkort het boek te ontvangen en er hier wat meer over te kunnen vertellen.

  geplaatst op
 • Marco, boek is onderweg. Zie je op Picnic.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.