Het Doe-Het-Zelf - web is hier : Widgets

Het Doe-Het-Zelf - web is hier : Widgets

Bij de Next Web conference had ik een Alice in Wonderland gevoel : op een statafel lag een miniscuul kaartje met de tekst ‘Don’t put your stuff in your blog, put your blog in your stuff’. En zo viel ik in het hol van het konijn dat “Widgets” bleek te heten. Steeds bekender van Apple en Yahoo en nu begint iedereen er mee.

Widgets zijn eigenlijk elk stuk code dat je ergens vandaan haalt en op een andere website plaatst. Dat is dus vreselijk oud. Maar, zoals wel meer Web2.0-dingen, nu is het hot, gebruiksvriendelijker en leuker. En natuurlijk zijn er nu ook weer platforms en hoopt iedereen dat er een open platform voor widgets komt, waardoor je eenvoudig iets wat ontwikkeld is, overal gebruiken.

De interesse in widgets is sterk gegroeid door de komst van Blogs en MySpace : mensen vinden het geweldig om makkelijk hun blog te pimpen.

Waar dit heen gaat ? Vroeger moest je HTML kunnen om je site leuker en beter te maken, met widgets is het vrij eenvoudig om functionaliteit, tools, lavalampen van een site af te halen en op je site te zetten. Dus geen noodzaak meer om software voor Blogs, forums, muziek of foto’s aan te schaffen : je krijgt het gewoon in de vorm van widgets. Nog even en iedereen heeft zijn eigen filmstudio/disco op haar site, of wat je ervoor wilt verzinnen : het Doe Het Zelf web komt snel dichtbij.

Voorbeelden van sites :
Snipperoo.com  - bouwt een platform voor widgets
Ning.com  - “create your own social web apps”

En natuurlijk zijn eigenlijk sites als YouTube en RockYou gewoon widgets-sites.

P.S. : Om een idee te krijgen hoe populair widgets als zijn : Techcrunch.com berichtte vorige week dat MySpace maatregelen heeft moeten nemen tegen de virale verspreiding van widgets – het ging te snel !


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • En Wordpress Widgets:
  http://widgets.wordpress.com/

  geplaatst op
 • Het doe het zelf web is er al een tijdje, dat het nu bij het grote publiek begint door te dringen is een ander punt.

  "Widgets zijn eigenlijk elk stuk code dat je ergens vandaan haalt en op een andere website plaatst. Dat is dus vreselijk oud."

  Dit is wel heel ruim, vroeger (in het web 1.0 tijdperk) was een stukje code een "snippet" maar blijkbaar moet er tegenwoordig overal een mooie naam aangeplakt worden. Een widget is meer een kant-en-klare mini-applicatie dan een stuk code. Dat je een stuk code nodig hebt om een widget te gebruiken is ook alleen van toepassing op het web, de desktop widgets van apple en yahoo download je direct.

  "En natuurlijk zijn eigenlijk sites als YouTube en RockYou gewoon widgets-sites."

  Hmmm, volgens mij zijn we hard op weg naar een nieuw buzzword.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.