Nu in 3D met elkaar chatten

Nu in 3D met elkaar chatten

Vandaag heb ik een relatief nieuwe 3D Instant Messenger geprobeerd: IMVU. Je kiest je eigen avatar. Je kiest jouw personage, je kleedt m/v van voor tot achter aan en neemt plaats in een 3D ruimte. Bijvoorbeeld een café, een pretpark of een oceaan. Hier ontvang je je buddy’s. Je avatar kan je op allerlei wijzes aansturen. Zo zijn er expressies: iets dat je avatar laat zien zoals de tong uitsteken; ‘moves’, bewegingen waaronder een breakdance move; modicons, waardoor je avatar even in een smiley verandert; en moods zijn de emoties van het avatar, een boze avatar ziet er aan alle kanten boos uit dus niet alleen het gezicht. Eigenlijk zeggen de screenshots meer dan 1000 woorden.

Dit laat ons de mogelijkheden van vandaag voor Instant Messaging zien. Alle Instant Messengers zullen straks aspecten van deze 3D Messenger overnemen. In die tijd ontwerpen merken 3D werelden waarin je gratis kan afspreken. Waar je alvast naar muziek kunt luisteren. Of even een product bekijken. Of even chatten met de brand agent (zie boek). En voordat je buddy uberhaupt binnen is, vermaak je je dan al prima. En merken zullen andere ruimtes sponsoren, net als we nu al zien in gaming. Het wordt een leuke (virtuele) wereld.

Met dank aan Derk de Geus van Paladin Studios uit Leiden.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Echt heel erg nieuw is het niet, al in 2004 schreef Wired erover (zie dit artikel). Overigens wel een leuke applicatie!

  geplaatst op
 • Chatten in 3D bestaat al heel lang. In Nederland heb je onder andere 3dee (http://www.3dee.nl/), met avatars, verschillende omgevingen, fotogallerij, games, etc. Wordt gerund door vrijwilligers. Bestaat al sinds '99, maar is nooit echt van de grond gekomen.

  geplaatst op
 • Dat dingen niet nieuw zijn is een veel geplaatste reactie. Dat maakt ook niet uit, maar het gaat om de tijdgeest waarin initiatieven worden ontplooid en onder de aandacht gebracht.

  De komende 5 jaar zal er qua inter-connectivity een boel veranderen. Niet zozeer qua idee, maar vooral mbt presentatie en integratie. Lijkt me een leuke tijd worden, waarbij te hopen is dat het onze leefomgeving ten goede komt.

  geplaatst op
 • "Alle Instant Messengers zullen straks aspecten van deze 3D Messenger overnemen."

  Ik geloof er geen biet van. Je maakt de - inmiddels - klassieke vergissing om te denken dat IM alleen wordt gebruikt door tieners. Er zijn veel meer (doel)groepen die gebruik maken van IM en waarvan velen geen behoefte hebben aan dit soort toeters en bellen. Zie ook de miljoenen mensen die geen behoefte hebben aan een Hyves-profiel of de grote groep Hyves-gebruikers die gen behoefte heeft om zijn/haar profiel te pimpen. Zie ook alle kantoor-toepassingen van IM.

  IM-3D zal zeker wel zijn toepassingen gaan krijgen en enige populariteit gaan genieten bij sommige groepen, maar het is waanzin om dit als de toekomst van IM te bestempelen.

  geplaatst op
 • Hahaha! Weer een marketeer die het licht denkt te zien. Hou toch op man. Dit soort dingen bestonden in 2001 al en zijn nooit doorgebroken. Waarom? Om dezelfde redenen dat teletekst, SMS en e-mail aanslaan: simpel en efficient communiceren werkt.

  geplaatst op
 • Volgens mij kon ik dit al met mijn Atari, maar goed, het gaat erom wat ze er mee gaan doen. Ik hoorde dat je binnenkort ook met een soort digitale mini camera en een microfoon gewoon beeld en spraak kunt overzenden over het internet. Dan hoef je helemaal geen avatars te gebruiken maar zie je de ander echt. Ik denk dat dat het helemaal gaat worden.

  geplaatst op
 • oh, ik denk inderdaad niet dat alle IM's het over zullen gaan nemen, maar Erwin heeft het hier over 'aspecten' die overgenomen kunnen worden. En waarom zou je niet je nieuw ontworpen kledingstuk tonen op je avatar? Of de nieuwe lay-out van je site in een virtuele wereld? Kijk maar naar Second Live, daar kan je ook op een dergelijke wijze chatten, en op vele andere manieren met elkaar communiceren.

  Adk heeft ook wel weer gelijk, Google Talk vindt ik één van de prettigste IM omdat er zo weinig opsmuk aan zit. Er zijn trouwens genoeg initiatieven die in 2001 niet zijn doorgebroken en nu wel, o.a. door de breedband dichtheid en het vertrouwen van de consument.

  geplaatst op
 • Dank aan Jon. In mijn reaktie op het artikel over Second Life een tijdje geleden had ik het er over, maar ik wist niet meer dat het 3dee.nl heette. Ik wist niet dat het nog bestond. Wel jammer dat de graphics nog net zo belabberd zijn als in het begin.

  geplaatst op
 • Aardige van IMVU, dat inderdaad al een paar jaar bestaat, is dat er een uitgebreide marktplaats bij zit waar gebruikers (o.a. zelfgemaakte) items verhandelen. IMVU verdient aan de credits die mensen kopen, en dat is een van de redenen dat de gebruikers (tieners) er niet al te lang mee mee door blijven gaan. Kost best wel wat geld en er zijn steeds meer alternatieven om gratis leuke avatars te maken. De social networking en 3D chat features worden volgens mij minder gebruikt.

  Verder zul je inderdaad zien dat meer IM diensten koppelingen zullen maken met Avatar-diensten. MeeGos en WeeMee zijn bekende voorbeelden. IMVU zal denk ik ook op die manier moeten integreren met IM-diensten om serieus te kunnen blijven groeien.

  geplaatst op
 • "Ik hoorde dat je binnenkort ook met een soort digitale mini camera en een microfoon gewoon beeld en spraak kunt overzenden over het internet."

  Maak ik je heel blij als ik zeg dat dat al heel lang mogelijk is?

  geplaatst op
 • @Sipke: 'in 2004 schreef Wired er al over". Ik kende het nog niet en volgens mij 99% van de MF lezers niet, dus d8 ik: toch maar eens een artikel over wagen.

  @Paul: "maar het is waanzin om dit als de toekomst van IM te bestempelen. "

  @Adk: "Dit soort dingen bestonden in 2001 al en zijn nooit doorgebroken. Waarom? "

  @Oof4b: Dan hoef je helemaal geen avatars te gebruiken maar zie je de ander echt. Ik denk dat dat het helemaal gaat worden.

  Wat een hoop kritiek! Hier volgt mijn betoog:

  Ik denk dat mensen in de toekomst (in de komende twntig jaar) als zichzelf of onder pseudoniem door een virtuele wereld bewegen. Een wereld die wordt beleefd op afstand. Camera's, microfoons en andere geluidssensoren nemen ons gedrag waar, nemen onze stem op en projecteren die naar onze wens in een virtuele 3D wereld. Als onszelf, als een ander of als een kunstmatig karakter. Een wereld die als twee druppels water lijkt op de gewone wereld. Aleen dan oneindig groot. Een wereld waarin we onze vrienden ontmoeten, waarin we werken, waarin we leren. We zitten niet alleen meer achter computers maar onze interactie met de buitenwereld verloopt via meer veel meer schermen en (holografische) projecties. Soms zelfs levensgroot. En dat waar ook ter wereld.

  Het bedienen van deze wereld lijkt comlex maar is in feite vele malen eenvoudiger dan de wereld van vandaag. Zelfs bejaarden lopen erin rond alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Kinderen leren er hun eerste woordjes. Mensen met een spraakgebrek kunnen eindelijk weer praten (in een gesproken dialoog met anderen communiceren). Technologie past zich aan op mensen. We willen nog wel eens vergeten dat wij voor het bedienen van technologie van vandaag ook veel hebben moeten leren. Nog sterker: voor het bedienen van de complexste technologie gaat iedereen massaal op cursus, namelijk de auto. Ook dat is in de toekomst niet meer nodig. De wereld lijkt complexer te worden maar wordt alleen maar simpeler. We zijn er alleen niet aan gewend.

  In de tussentijd gaan we hier in stapjes naar toe. Eerst kregen we telefoon. Toen televisie. Toen kregen we een computer. Nu hebben we een computer. IM lijkt wat te zijn maar is nix. Net als SMS en e-mail. Het zijn tijdelijke verschijnselen. Over tien jaar heeft niemand het er meer over. Waar het bij IM in essentie om gaat is 'instant access' tot mensen in jouw tribes. Tot mensen in jouw wereld. Alsof je iemand tegenover je hebt zitten waaraan je iets kan vragen. Met een druk op de knop wil je bij ze zijn. En met ze communiceren. Op jouw manier. Zonder toetsers en bellen maar simpel. En die simpelheid die komt, don't worry.

  Hoop toch een beetje toelichting te hebben gegeven. Mocht je meer willen weten, ik heb meer geschreven over de toekomst van media, over de nieuwe rol die merken gaan innemen en hoe professionals van vandaag kunnen anticiperen. Check eens: mensmerk.nl.

  geplaatst op
 • Een andere leuke toepassing op instant messaging is chatten via google-maps

  Geen idee waar maar ergens gezien...

  geplaatst op
 • Het is wel een leuke site. Maar... De mensen zijn engels.. Ik kan nog niet echt engels... Nou ja. Wel best veel. Maar vaak snap ik het niet wat ze bedoelen. En dat is zo stom. Dus 1 minpuntje maar voor de site :D

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.