Tweakers.net test met Adsense

Tweakers.net test met Adsense

Tweakers.net test op dit moment met Adsense advertenties op hun forum. Ze ruilen hiervoor Webads in. Volgens Daniel Kegel, van het management team van tweakers.net, sloot het overgrote deel van de advertenties zeer slecht aan op de doelgroep, waren er af en toe technische problemen en waren er nauwelijks inkomsten uit de banners van Webads.

Toch jammer voor Webads; mocht het bevallen zijn ze een groot aantal pageviews kwijt. Tweakers.net wordt al niet meer genoemd op de ratecard. Is dit het begin van een trend? Is dit het bewijs dat CPM daadwerkelijk geen goed model meer is?


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Sja,
  ik heb het ook al een paar keer geprobeerd, maar word steeds gebanned, kzie niet wat ik verkeerd doe. Dus moet maar eens wat anders zoeken. Iemand een alternatief voor AdSense?

  geplaatst op
 • WebAds was al veel langer uit de picture. Tweakers.net is immers per 1 mei verkocht aan VNU. Sindsdien heeft VNU de exploitatie overgenomen van WebAds en zijn de banners op het forum (verzorgd door WebAds-dochter AdRemedy) verdwenen. Daar is nu Adsense voor in de plaats gekomen.

  Zie ook http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1131700

  geplaatst op
 • Wat betreft het afrekenmodel: CPM is inderdaad lastig om te handhaven op een forum omdat het aantal pageviews per unieke bezoeker vaak enorm hoog is. Op ons forum tellen we bijvoorbeeld gemiddeld (!) 60 pageviews per unieke bezoeker. Klikthroughratios zijn daardoor dramatisch.

  geplaatst op
 • Ja erg vreemd... je mag toch niet op een forum adsense gebruiken? Ach Google doet alles als het maar geld oplevert, ook als dat in gaat tegen hun eigen "pijlers voor kwaliteit"

  geplaatst op
 • Ik hoor de laatste tijd sowieso uit verschillende hoeken dat het niet goed met Webads zou gaan, al is het natuurlijk altijd de vraag wat zoiets nou echt betekent.. Ik denk wel dat wat Jon hierboven ook zegt wel waar is.. Voor een forum is het nu eenmaal lastig banneren, of je moet speciale CPM's hanteren voor je forum, of CPC campagnes draaien..

  Ik weet niet of je Adsense niet op een forum mag draaien (ik zou eigenlijk niet weten waarom niet), maar juist vanwege de techniek lijkt Adsense me juist een prima keuze..

  geplaatst op
 • Oh en nog even over dat CPM-model, dit zegt natuurlijk helemaal niets over de validiteit van CPM als model. Ik vind het zelfs nog steeds het meest reeele model. Je moet alleen je prijs aanpassen aan de 'vluchtigheid' van een pageview. Een site als FOK! en een site als Sugababes.nl bijvoorbeeld (om even in mijn eigen referentie-kader te denken) vragen om twee duidelijk verschillende CPM's.

  geplaatst op
 • Langace: Waarom zou je op een forum geen adsense mogen gebruiken?

  Michel: En hoe wil je precies nagaan welke CPM juist is? CPC blijkt toch het beste te zijn voor beide partijen. Vooral nu het web steeds meer aan het ontzuilen is. Het belang van een associatie met populaire websites wordt steeds minder voor adverteerders.

  geplaatst op
 • Dat CPM het meest reëele model is ben ik niet met je eens Michel. Wat vooral bij onze eigen sites en de jouwe zou moeten meespelen is namelijk o.a. de verhouding 'nieuwe' bezoekers en terugkerende leden en de fequency cap die je daar op toepast per periode. Of echt op basis van unieke views. Daarnaast speelt vooral bij CPM ook nog eens de positie een extra grote rol.

  geplaatst op
 • Inderdaad is de exploitatie van Tweakers.net sinds 1 mei, na de overname van Tweakers, in handen van VNU. AdRemedy ons zuster bedrijf verzorgde nog de exploitatie van de advertenties binnen het forum van Tweakers.
  Bezoekers van een forum hebben voornamelijk oog voor de content en als adverteerder weet je van te voren niet hoe deze content eruit komt te zien. Een forum vormt hierom over het algemeen geen aantrekkelijke branding positie voor een adverteerder wanneer deze reguliere uitingen wenst in te zetten. Hierdoor is het CPC model het meest geschikt.
  Naar mate websites meer, vaker en langer bezoekers trekken, worden deze voor adverteerders steeds interessanter. Als er bovendien sprake is van hoogwaardige content binnen een sterk merk, dan willen adverteerders graag hun naam verbinden hieraan.

  Ook zonder Tweakers in ons portfolio lukt het overigens nog zeer goed om deze sterk groeiende markt te out performen, zo slecht gaat het niet met WebAds.

  geplaatst op
 • @ Tjeerd begrijpelijk dat het slecht met jullie gaat. Als ik naar de site's kijk die bij jullie zijn aangemeld dan krijg ik spontaan een lachkick. Ik heb me destijds 2 keer bij jullie aangemeld en beide keren zonder geldige reden afgewezen.

  Daarnaast vind ik het een prima stap van Tweakers. Het verdient zeker weten meer dan webads. Ik heb een maand adsense als proef gedraait op Funkybabes/Funkyhunks en ik moet zeggen het liep prima.

  geplaatst op
 • Dank voor de update Tjeerd! Je conclusie over adverteren op fora sluit goed aan op wat ik destijds aangaf als verschillen tussen adverteren op gewone sites en weblogs.

  geplaatst op
 • Archos: Het vinden van de juiste CPM is ook niet zo makkelijk, en hoewel ik in mijn vorige reactie aangaf dat de kwaliteit van een pageview daarvoor belangrijk is, zijn er natuurlijk nog veel andere factoren waarmee je rekening moet houden, zoals Kasper heel terecht aangeeft. Ik denk niet dat het al dan niet geassocieerd willen worden met een bepaalde populaire website een reden is om te zeggen dat CPC het beste is voor zowel adverteerder als medium.

  Kasper: Met je uitleg ben ik het wel eens (dat bv. de verhouding nieuwe bezoekers en terugkerende leden e.d. een invloed hebben), maar waarom zou dat CPM niet tot het meest reëele model maken? Wat ik bedoel, en dat had ik misschien moeten uitleggen, is dat ik het nog steeds niet reëel vind om advertentieruimte beschikbaar te stellen, daar een campagne op te laten draaien, daarmee een adverteerder een podium te geven om een boodschap te verkondigen, maar niet betaald worden tenzij iemand daadwerkelijk op de uiting klikt?

  De aard van de boodschap en de kwaliteit van de campagne zijn er maar een paar in een hele lijst van factoren die meespelen bij de effectiviteit van een campagne en de CTR. Ik vind niet dat je daar als medium verantwoordelijk voor moet zijn. Kortom, een adverteerder betaalt maar gewoon voor het tonen van zijn boodschap, al is het aan het medium om een eerlijke CPM te rekenen. En dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk.

  geplaatst op
 • Marcel: Er zijn veel alternatieven voor Google Adsense. Yahoo heeft een soortgelijk systeem wat je uit zou kunnen proberen. Zie hier: http://www.zesser.com/blog/2006/03/39-alternatieven-voor-google-adsense.html, voor een lijst met alternatieven.

  geplaatst op
 • In het bericht hierboven wordt een eenvoudige situatie wel behoorlijk uit verband getrokken. Na de overname van Tweakers.net door VNU in maart 2006 is besloten de advertentie-exploitatie per mei 2006 in eigen beheer te gaan doen. Dat is de reden dat Tweakers.net ook niet meer op de Webads-ratecard voorkomt.

  In onze ogen is Adsense op het forum een zeer goed alternatief voor de Adremedy-advertenties op het forum die, zoals in het bericht op onze site ook gezegd, niet altijd even ideaal waren. Dat gaat echter alleen om het forum, de rest van de site werd naar volle tevredenheid met uitstekende resultaten verkocht door Webads. Dat VNU liever de advertenties in eigen beheer is echter ook goed te begrijpen, vandaar het besluit de samenwerking per mei te beëindigen. Tweakers.net en Webads zijn, in tegenstelling tot wat in het bericht wordt geïnsinueerd, in goed overleg uit elkaar gegaan.

  geplaatst op
 • Wat ik bedoel, en dat had ik misschien moeten uitleggen, is dat ik het nog steeds niet reëel vind om advertentieruimte beschikbaar te stellen, daar een campagne op te laten draaien, daarmee een adverteerder een podium te geven om een boodschap te verkondigen, maar niet betaald worden tenzij iemand daadwerkelijk op de uiting klikt?


  Zo bekeken moet ik je daar inderdaad gelijk ingeven en vandaar dat ik ook voorstander ben van combinaties van afrekenmodellen, dus een deel CPM + een deel CPC of CPL. Zo krijg je betaald voor de views die je levert en een extra beloning voor het doorklikken of bestellen.

  geplaatst op
 • Bezoekers van een forum hebben voornamelijk oog voor de content en als adverteerder weet je van te voren niet hoe deze content eruit komt te zien.


  Wat een onzin Tjeerd, alsof men op gewone websites vooral op de banners zitten te wachten en alsof jullie of de adverteerder dagelijks de content van gewone websites controleert. En al naar gelang de doelgroep die een adverteerder wil bereiken kan daar ook op bepaalde fora goed een brandingcampagne op afgestemd worden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.