Fok, Partyflock en Tweakers in wereldwijde Top 20

Fok, Partyflock en Tweakers in wereldwijde Top 20

Overzicht van de grootste Nederlandse forums

1,5 jaar geleden publiceerden we op basis van Big-boards.com een overzicht van de grootste online forums van Nederland. Met de recente discussies over online communities hier op Marketingfacts, werd het weer eens tijd voor een update.

Opnieuw blijkt dat de Nederlandse forums hoog scoren in de wereldwijde ranglijst. De forums van Fok, Partyflock en Tweakers staan in de Top 20 van grootse forums ter wereld. Forum.fok.nl staat op de 12de plaats. Het forum, dat bekendheid kreeg als discussieplek tijdens de eerste Big Brother-reeks, telt inmiddels ruim 25,5 miljoen berichten en 117.000 leden. Op basis van het aantal berichten is het Fok Forum het grootste forum van Nederland. Met ruim 24 miljoen berichten en 350.000 leden staat het partyforum Partyflock wereldwijd op de 14de plaats. Het technische forum Gathering of Tweakers staat met ruim 18 miljoen berichten en 154.000 leden wereldwijd op de 18de plaats.

Op basis van het aantal leden zou Partyflock met 350.000 leden het grootste forum van Nederland zijn; wereldwijd staat het daarmee op de 60ste plaats.

Kijken we naar de toename in de afgelopen periode, dan is het vooral Partyflock dat sterk lijkt te groeien. In 1,5 jaar zijn er maar liefst 15,6 miljoen berichten geplaatst, een toename van 184,6% ten opzichte van december 2004. Andere forums die het laatste jaar een sterke groei hebben laten zien zijn Bokt.nl (+131,3%), WebPiraat.nl (+122,6%) en Marokko.nl (+155,3%).

Een forum dat niet voorkomt in de lijst van Big-boards.com, maar met ruim 6 miljoen berichten wel tot één van de grootste in Nederland behoort, is het forum van Ellegirl. Opmerkelijk is dat er twee Marokko-gerelateerde forums en twee Scooter forums in de Top-20 staan.

Het overzicht van Big-boards.com is gebaseerd op forums die zich (zelf) hebben aangemeld. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat ik forums ben vergeten in de Top 20. Wel heb ik op basis van een aantal andere overzichten de lijst zo zorgvuldig mogelijk proberen samen te stellen. Zo heb ik o.a. gekeken naar de forums van Ellegirl, Vrouwen Power, Mokkels en Higher Level. Alleen Ellegirl bleek groot genoeg om ook in de Top 20 te worden opgenomen. Mocht je nog forums weten die wel in de Top 20 thuishoren dan hoor ik dat uiteraard graag!


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Ook een opkomende (specialistisch ) forum is die van onweer-online.nl.

  geplaatst op
 • Aantal berichten zegt niet alles. Bij Scholieren.com gooien we eens in de zoveel tijd de posts uit het Onzinforum weg. Zouden we dat niet doen zaten we op bijna 22 miljoen posts :)

  geplaatst op
 • Jon, bovenstaande is slechts één van de sorteermogelijkheden; ik had het ook kunnen sorteren op aantal geregistreerde leden maar dat geeft wat minder de activiteit binnen een community aan.

  Verder kreeg ik via email nog de tip om eens te kijken naar forums zoals prikpagina.nl en trosradar.nl. Deze staan beide in de top-10 communities volgens Multiscope (met schatting van het bereik en aantal unieke bezoekers per maand gemeten in september 2005):

  1 schoolbank.nl 24% 2.700.000
  2 prikpagina.nl 10% 1.120.000
  3 forum.fok.nl 10% 1.110.000
  4 hyves.nl 10% 1.070.000
  5 clubs.nl 9% 980.000
  6 seniorweb.nl 5% 600.000
  7 gathering.tweakers.net 5% 540.000
  8 groups.google.nl 4% 490.000
  9 ouders.nl 4% 410.000
  10 forum.trosradar.nl 3% 360.000

  Iemand nog meer overzichten van forums?

  geplaatst op
 • Bij FOK! kloppen de getallen zelfs niet. Er zijn nu al ruim 150.000 leden en bijna 40 miljoen posts....

  geplaatst op
 • Waar kan ik die cijfers vinden Rick?

  geplaatst op
 • Zoals jon al aangeeft, zullen diverse forums regelmatig oude postings verwijderd hebben in het verleden en zegt dat weinig.

  De voetbalcommunities van netwerk.to hebben op dit moment 2,6 miljoen berichten op de site staan, met 60.000 leden: ajax.netwerk.to, psv.netwerk.to/ en feyenoord.netwerk.to

  geplaatst op
 • Heerlijk dit soort lijstjes. Doet me goed om te zien dat Nederlandse communities toch wel redelijk groot zijn in vergelijking, en in verhouding, met die in andere landen. Wat ik echter jammer vind is dat je uit de onderzoeken nooit kan terughalen hoeveel van die leden daadwerkelijk actief zijn. Als in 1999, toen tweakers net begon, zich iemand ingeschreven heeft kan het heel goed zijn dat zo iemand nu helemaal niets meer met zijn account doet. Telt dat lid dan wel mee als het om "grootte" gaat?

  Voor een adverteerder is zo iemand niet echt interessant aangezien hij of zij niet meer op de site komt. Uiteraard kan een mailing dat verhelpen (iemand klikt op de link en is ineens weer "actief").

  Onze website Pocketinfo.nl is met bijna 95.000 leden ook flink aan het groeien. Dagelijks komen daar zo'n 150 leden bij. Wij schonen onze lijsten wel op inclusief de postings. Ik denk dat de andere sites dit ook horen te doen om de aantallen "eerlijk" te houden richting adverteerders.

  Gr.
  Wouter.

  geplaatst op
 • Wat dacht je van flabber.nl:
  De gebruikers hebben in totaal 946090 berichten geplaatst
  We hebben 66834 geregistreerde gebruikers

  geplaatst op
 • Marco: de cijfers van FOK! staan momenteel nergens publiek, maar ricks getallen kloppen wel. Zie ook mijn post over dit onderwerp.

  geplaatst op
 • @Ronald: dank voor de update, zijn forums die ik nog niet had gezien!

  @Wouter: pocketinfo.nl is één van de sites die ik zelf ook volg!

  @Jelmer: flabber staat ook in de lijst van big-boards.com maar komt met dit aantal niet terug in de top-20.

  @Peter: heb net je post gelezen; dank voor de update. Zou aardig zijn als ook betrokkenen van andere forums kunnen aangeven in hoeverre de cijfers van Big-boards.com afwijken van de werkelijke cijfers.

  geplaatst op
 • Zodra men geen Big Boards bannertje plaatst worden de gegevens verder ook niet meer bijgehouden, geloof ik. Kijk maar naar bijvoorbeeld Bokt.nl

  geplaatst op
 • @Marco:
  De cijfers had ik op zich gewoon van FOK! afgeplukt door te kijken wat op het moment van posten het hoogte post id was van het laatst gepostte bericht en qua leden had ik gezien dat we vorige week of zo de 150.000 waren gebaseerd. Op zich nergens openbaar, maar met een beetje veredeld klikwerk en logica kwam ik al een eind ;).

  geplaatst op
 • Ons forum (http://club.cdfreaks.com) heeft momenteel 1,368,000 posts en 225.000 leden, we zijn dan wel internationaal georienteerd, maar ons bedrijf is volledig in Nederlandse handen.

  geplaatst op
 • Misschien funkybabes/dudes.nl. Deze site bestaat nog niet zo erg lang, maar heeft in korte tijd bijna 160.000 leden opgebouwd. Ik betwijfel of er genoeg posts zijn op het forum voor een vermelding. Maar het is zeker een leuke concurrent voor sites als sugababes en cu2.

  geplaatst op
 • meetn ligt btw al per begin feb uit de lucht is gestopt

  geplaatst op
 • Wauw, bokt doet het goed! :)

  Super zo

  geplaatst op
 • ik vind dat kaboem erbij moet staan :'(

  geplaatst op
 • @ Marco Derksen:

  Schoolbank speelt valst. Schoolbank heeft 2,7 miljoen 'registraties' en dit is het aantal mensen dat bij een school ingeschreven staat. Sta ik dus bij 3 scholen ingeschreven, dan tel ik voor 3 registraties.

  geplaatst op
 • ik zie trouwens dat dit al een heel oud onderzoek is en dat het daadwerkelijk unieke bezoekers zijn. De verwarring ontstond doordat ze nu op hun website claimen 2,7 miljoen registraties te hebben.

  geplaatst op
 • Go bokt go bokt

  geplaatst op
 • Hmm ik zie dat mijn forumverslaging zich heeft vertaald in een lidmaatschap van meerdere hoog genoteerde fora! Windows Phone 7 smartphone

  geplaatst op
 • Zo zag ik dat Turkse forum http://www.hababam.nl ook een hoge stijging had

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.