EU belasting op e-mails en SMS?

29 mei 2006, 09:04

Het Europees Parlement onderzoekt een nieuwe manier om geldbronnen aan te boren voor het Europese budget. Een Frans EP parlementlid, Alain Lamassoure, stelt voor om op elke e-mail 0.00001euro cent te heffen en 1,5 euro cent op elke SMS.

Zie artikel

Jak Boumans is adviseur content strategie bij Electronic Media Reporting, een bureau actief sinds 1990 en gespecialiseerd op het gebied van content. Electronic Media Reporting kent vier werkgebieden: strategisch advies: studies: evaluatie en audits van projecten (o.a. voor de EU); publicitaire producties (nieuwsbrieven, boeken, congressen, reizen). Jak Boumans houdt een dagelijks, Engelstalig blog Buziaulane bij over de contentindustrie. Jak Boumans is ook een van de organisatoren van de multimedia contentwedstrijd Europrix.nl en de Nederlandse voorselectie van de World Summit Awards. ook is hij promotor van de Europrix Top Talent Award, een multimedia wedstrijd voor jonge producenten. Hij is tevens secretaris van de European Academy of Digital Media. Jak Boumans publiceert nationaal en internationaal. Hij publiceerde in 1986 het Online Handboek (Spectrum). Hij levert ook bijdragen aan vakstudies zoals E-Content, Technologies and Perspectives for the European Market (2004).

Categorie
Tags

15 Reacties

  Bas

  Hmm, zou ik dan een belasting mogen heffen op iedere ademteug die men neemt? Ik vind het belachelijk dat men zulks soort zaken gaat belasten (of er zelfs maar aan denkt)… We betalen toch al BTW over onze internet contracten?

  Wellicht een belasting op proefballonnetjes die men op laat? 10.000 euro per onuitvoerbaar idee lijkt me wel wat voor die lui.


  29 mei 2006 om 09:55
  Patrick

  Misschien een beetje filosofisch: maar wat wordt er dan onder email verstaan? poort 25? POP3? webmail? persoonlijke RSS feeds? IM? PM? alles met een @? En betaal je dan per ontvangen of verzonden email? En geldt het dan voor Europese email adressen of Europese gebruikers?


  29 mei 2006 om 10:01
  Marco

  En zo helpen ze het internet langzaam maar zeker naar de klote. Goed bezig dat Europees parlement. Eerst sneaky allerlei wetten doorvoeren waardoor alles wat los en vast zit geregistreerd moet worden waarbij Bush vervolgens nog inzage in de gegevens krijgt ook. Vervolgens belasting heffen op emails. What’s next?


  29 mei 2006 om 10:07
  jakbou

  Beste Patrick, het principe zou zijn een verzonden mail of SMS.


  29 mei 2006 om 10:48
  jakbou

  Het idee is inderdaad niet nieuw. Yahoo en AOL hebben het ballontje ook als een opgelaten om extra geld te genereren met de smoes dat een bijdrage spam zou bestrijden. Als belastingsmaatregel is het idee ook al eens gelanceerd in Italie.


  29 mei 2006 om 12:43
  Jojo

  Ik wil niet veel zeggen, maar om voor email belasting te betalen vind ik wel erg dom… Dan ga je toch bij een ander bedrijf mailen… Er zullen heus wel websites blijven die het gratis aanbieden, en anders, gaan we email gewoon opnieuw uitvinden, en het zelf aanbieden!


  29 mei 2006 om 15:59
  jurjen

  Dit is leuk! Dit is een kans! Kom maar op met die belasting!

  Het is net als die grondwet. Een prachtidee!

  Belasting innen op mails verzonden vanaf Europese e-mailservers:

  Verhuis uw e-mailserver naar de VS, Rusland, China, India, West Afrika. Doe het net zoals RTL. Is de Nederlandse wet te streng. Ga gewoon in Luxemburg zitten! (lees Europese Wet… in India)

  Belasting innen op mails verzonden door organisaties / bedrijven uit Europa:

  Nog leuker! Nu gaan we opdrachtjes uitbesteden. Aan bedrijven van buiten Europa. Zij sturen de mails onder hun eigen titel met Europese bedrijven als opdrachtgever of adverteerder.


  29 mei 2006 om 17:14
  Floris

  Het wordt een leuke uitdaging om belasting te gaan heffen over email. Ben benieuwd hoe ze de overgrote hoeveelheid aan spam willen gaan belasten, lastig om de rekening te sturen denk ik 😉

  En over SMS, daar betaal je al BTW over (als ik op mijn rekening kijk), dus dat zou een dubbele heffing worden (of Nederland valt niet onder deze regeling).

  Het zal mij benieuwen in hoeverre dit zal en kan worden doorgezet. Om dit in de praktijk te gaan uitvoeren wordt een nachtmerrie. Om over de technische en administratieve kosten nog maar te zwijgen.


  29 mei 2006 om 17:24
  hugolouter

  Het Europees Parlement kan dit helemaal niet besluiten, laat staan uitvoeren. Moeten ze eerst een Europese Belastingdienst oprichten, want er is geen land dat dat decentraal voor het EP gaat uitvoeren.


  30 mei 2006 om 07:37
  Edwin

  categorie onuitvoerbare proefballon


  1 juni 2006 om 09:40
  J. Zwanenburg

  Waar kan ik mijn handtekening tegen deze onzin zetten?

  Wellicht kunnen ze beter eerst eens met die onnozele verhuizing elke maand stoppen!


  5 juni 2006 om 21:20
  J. Zwanenburg

  O, weer te snel gereageerd zie ik, dit onzinnige voorstel is reeds van de baan. Mooi zo.

  Nu die maandelijkse landverhuizing nog…..


  5 juni 2006 om 21:23
  alfons slagers

  ik vind het schandalige.

  steltje geld wolven.

  laat het zelf betalen.

  ascaal plan.


  14 juni 2006 om 13:16
  christine

  daarom ben ik dus tegen de eu en al haar uitbreidingen


  20 juni 2006 om 08:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!