Sterke groei online reclame in China ten koste van gedrukte media

Sterke groei online reclame in China ten koste van gedrukte media

Vorige week verscheen een rapport van het Chinese onderzoeksbureau iResearch over de groei van online marketing in China. De afgelopen 2 jaar is de markt voor adverteren op het internet met maar liefst 80% per jaar gestegen, en deze trend zet zich waarschijnlijk de komende jaren voort. Volgens Zibb.nl is internet reclame in China momenteel goed voor 2.3% van de markt, en zal dit binnen 10 jaar alle andere media voorbijstreven.

Deze trend is nu al te zien. EastSouthWestNorth schreef vorige week een artikel over de situatie bij kranten in China. De totale omzet van de krantenindustrie in China is het afgelopen jaar met tussen de 10 en 30% gedaald. Gezien het feit dat deze bedrijfstak de afgelopen 20 jaar gewend was aan een groei van 30% per jaar schrikt men nu ineens wakker.

De daling in inkomsten gaat voor een groot deel naar de Chinese online portals, die hetzelfde nieuws brengen. Deze laten momenteel een toename in reclame inkomsten van 30% per jaar zien. De kranten in China hebben de internet boot volledig gemist, en zien dit nu plotseling in.

In een poging het tij te keren proberen de 1900 kranten (verenigd in 39 krantenbedrijven) in China nu een “content alliance’ te vormen. Op dit moment wordt de meeste informatie gratis aan portals verstrekt, maar dat wil men hierdoor zien te voorkomen. Ik zie dit echter niet zo snel gebeuren. Ten eerste is het onmogelijk 1900 kranten op een lijn te krijgen, er zullen altijd kranten bij zijn die zich hier niet aan kunnen of willen houden. En ten tweede zijn een aantal lokale kranten erg blij met de verspreiding van hun nieuws via internet: in China mag een lokale krant zijn nieuws alleen in de eigen regio verspreiden, en via portals kunnen ze alsnog een groter publiek bereiken.

Wat ik niet begrijp is waarom ze niet gezamelijk een portal gaan beginnen. Omdat ze toch al een soort monopolie op het Chinese nieuws hebben lijkt me dat de snelste manier om je advertentie inkomsten terug te winnen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Ik zou voorzichtig zijn bij het overnemen van rapporten van iResearch. Voor veel onderzoeksbureau's in China is het verzamelen van gegevens moeilijk, maar een paar broeders laten zich te gemakkelijk leiden door hun eigen commerciele behoeften dan door de werkelijkheid.

  geplaatst op
 • Ik houd ook al geruime tijd de cijfers voor China bij en ik moet toegeven dat ze alle kanten opvliegen. Neem alleen het voorbeeld van het aantal blogs in China dat varieert van 4,5 tot 33 miljoen. Ook dat was overigens een discussie tussen Marc en Fons zie ik nu!

  geplaatst op
 • Ik heb overigens mijn aanvankelijk twijfels over de cijfers van Analysys moeten herzien. Ik had een stuk of 50 miljoen weblogs over het hoofd gezien:
  http://www.chinaherald.net/2006/05/internet-story-of-50-million-missing.html
  Gemakkelijk om fout te zitten in deze bewegelijke markt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.