PayDutch maakt veiliger handelen via internet mogelijk

17 mei 2006, 03:48

Vanaf vandaag kunnen particulieren veiliger handelen op Internet doordat Speurders.nl een exclusieve samenwerking is gestart met de nieuwe dienst PayDutch. PayDutch, een participatie van Fortis Venturing, is een onafhankelijke derde partij die tijdens het verkoopproces financiële bescherming biedt aan zowel de koper als de verkoper. PayDutch kost slechts één euro en hanteert het ‘niet goed geld terug’ principe. PayDutch biedt daarbij gratis professionele rechtshulp in geval van een geschil tussen koper en verkoper.

Michiel van der Meer, directeur van Speurders.nl, gelooft vooral in de laagdrempeligheid van PayDutch: “De bestaande escrowdiensten, waarbij net als bij PayDutch ook een derde partij deelneemt aan het verkoopproces, zijn in de praktijk vaak erg ingewikkeld en vrij prijzig. Daardoor zijn ze te hoogdrempelig voor particulieren die eenvoudige spullen kopen of verkopen via Internet. PayDutch is zeer eenvoudig in het gebruik en kost slechts één euro voor zowel de koper als de verkoper. Deze laagdrempeligheid maakt de dienst interessant voor iedereen. Ik ben van mening dat dit een belangrijke volgende stap is in de evolutie van Internethandel.”

Niet goed, geld terug.

Tot 5 dagen na de verzenddatum van het product heeft de koper de gelegenheid om ‘niet akkoord’ te geven en dus zijn of haar geld terug te krijgen. Daarnaast biedt PayDutch in samenwerking met Rechtshulp Nederland bij een geschil tussen een koper en een verkoper gratis rechtshulp aan, resulterend in een bindend advies. Mark Roelofsen, directeur van PayDutch: “100% veilig handelen kan niet gegarandeerd worden door enkel als onafhankelijke derde partij op te treden bij een transactie zoals de reguliere escrowdiensten dat doen. Er kan dan immers nog altijd een meningsverschil optreden tussen twee partijen. PayDutch biedt in dat geval gratis professionele rechtshulp.”

Trusted Third Party.

PayDutch neemt het grootste gevaar van internethandel weg, namelijk dat je als koper betaalt maar géén product ontvangt of dat je als verkoper het product verstuurt, maar geen geld ontvangt. PayDutch treedt bij een transactie tussen koper en verkoper namelijk op als onafhankelijke derde partij. De koper betaalt het afgesproken bedrag voor het product aan PayDutch. Op het moment dat PayDutch de betaling ontvangt, krijgt de verkoper een sein dat hij of zij het product moet versturen aan de koper. Als de koper het product ontvangen heeft dan maakt PayDutch het geld over aan de verkoper.

Verkopers kunnen vanaf vandaag bij het inbrengen van hun advertentie op Speurders.nl aangeven dat zij een verkoop willen afhandelen via PayDutch. Er verschijnt dan een PayDutch logo bij hun advertentie. Als koper en verkoper vervolgens een prijs zijn overeengekomen dan vult de koper op de site van PayDutch het mobiele telefoonnummer van zichzelf en van de verkoper in en start het proces. Meer informatie bij Speurders.nl. PayDutch heeft er voor gekozen om uitsluitend Ideal te gebruiken. Je kunt alleen met Ideal betalen als je een internetrekening hebt, dus dat is tevens een voorwaarde om als koper mee te kunnen doen met PayDutch.

Nederland wel groot genoeg?

Ik heb de laatste jaren herhaaldelijk wat gekocht/verkocht via internet van particulieren en steeds er voor gekozen elkaar fysiek ergens te ontmoeten. Zou Nederland wel groot genoeg zijn voor een systeem als PayDutch? Een afspraak in Nederland voor fysieke uitwisseling van het verkochte item en het geld, is immers toch vrij snel gemaakt.

Bron: Persbericht PayDutch

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Jan

    Het verbaast me dat er slechst een termijn van 5 dagen voor “niet goed geld terug” is

    De wet koop op afstand schrijft nl 7 dagen voor.


    17 mei 2006 om 04:57
    Arnout Veenman

    De vergelijking met de 7 dagen van de wet koop op afstand en de 5 dagen die hier gehanteerd worden vind ik scheef. De wet koop op afstand is van toepassing op 7 dagen bedenktijd in B2C transacties op afstand, waarbinnen de afnemer van de overeenkomst kan afzien.

    Hier gaat het om de transactie zelf, veelal C2C, als daaraan iets mankeerd of er gewoon helemaal niet geleverd wordt, kan de koper dit aan deze escrow service melden, waarna de betaling niet meer wordt uitgevoerd. De overeenkomst zelf wijzigt daar echter niet mee en dient dus nog steeds te worden uitgevoerd. Daarom is het mooi om te zien dat juridisch advies geintegreerd en inbegrepen is.


    17 mei 2006 om 06:40
    rjmvandiepen

    Ik vind deze verzekering een goede ontwikkeling. Handelen op marktplaatsen neemt nog steeds toe. Dus waarom geen verzekering voor een goede en eerlijke transactie. Zal vast veel voorkomen dat er wel geld wordt gestort en er niets wordt geleverd. Uit ervaring weet ik dat er ook zeer veel eerlijke en betrouwbare mensen handelen via bijvoorbeeld Marktplaats.

    En NL is groot genoeg voor een dergelijke service. Als die jongens een paar procent van alle transacties regelen, zal de omzet voldoende groot zijn. Het gaat ook hier weer om het volume.


    17 mei 2006 om 11:15
    Jochem

    Ligt het aan mij, of is dit nog steeds redelijk ‘onveilig’ (voor, met name, verkoper).

    Kan de koper niet genoeg, na het ontvangen van het product, zeggen dat het product nog niet ontvangen is. En z’n geld terug wil. De koper kan eventueel aan de slag via dat bedrijf en juridisch aan de gang gaan, maar doe je dat voor een van EUR 20,-?

    Jochem


    18 mei 2006 om 03:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!