16 mooie voorbeelden van data dashboards

Inspiratie voor het ontwikkelen van data dashboards

16 mooie voorbeelden van data dashboards

Het gebruik van data is natuurlijk niets nieuws. Wel is er gelukkig steeds meer aandacht voor de interpretatie van data. Datavisualisatie is er op gericht om informatie zo optimaal mogelijk te communiceren zodat marketeers, analisten en andere gebruikers op basis van die informatie beslissingen kunnen maken. 

Data dashboards zijn een mooie manier om op continue basis de belangrijkste informatie naar betrokkenen te communiceren. Dat is moeilijker dan het lijkt; vaak worden dashboards volgepropt met metrics en wordt er niet goed genoeg gekeken naar welke informatie écht nodig is. 

Geïnspireerd door een blog op Econsultancy In deze blog heb ik enkele gave voorbeelden van data dashboards op een rijtje gezet. 

De (vernieuwde) Google Analytics app

Sinds afgelopen week ziet de Google Analytics app voor Android er heel anders goed uit.

Morning

Morning is een app met o.a. informatie over het weer, nieuws en to-do's. De interface is ontworpen door Chris Masterson

Meer flat design

Helaas ook fictief. Van de hand van Riki Tanone.

Fitbit

Fitbit is een app waarmee je, met behulp van een armbandje, je gezondheid en beweging kunt bijhouden. Naast de app heeft Fitbit een erg mooi webdashboard.

Nektar

De glimps die ik af en toe opvang van Nektar is erg indrukwekkend. Helaas is deze tool nog altijd in ontwikkeling.

Start

Start is een template voor het cms van Wordpress, maar bevat ook visualisatie van data. En die ziet er dan ook heel goed uit.

Simyo

De informatie over het gebruik van telecomproviders is de laatste 2 jaar gelukkig flink verbeterd. Eén van de mooiere voorbeelden is de website van Simyo.

C*Tools

FoxMetrics

Analytics-tool FoxMetrics biedt gesegmenteerde analytics dashboards. Onderstaand screenshot is van het e-commerce dashboard (door Behzad Ghaffarian).

Aquicore

Aquicore is een tool voor energiemanagement. Zo kan je er precies mee bijhouden hoeveel apparaten gebruiken. Screenshot door Tyler Allen.

Statisti.cs

Ook een mooi voorbeeld van een dashboard voor energiemonitoring. Het is een fictief voorbeeld en is gemaakt door Derek Bender.

Geckoboard

Er zijn meerdere tools om zelf data dashboards te maken. Ik vind Geckoboard zelf één van de mooiere oplossingen.

Analytiks

Analytiks is een analytics app voor iPhone.

Oblivion

De uitdaging van actionable data dashboards is dat ze enerzijds veel informatie moeten communiceren, maar anderzijds ook begrijpelijk blijven. De computer van de control centers die ik afgelopen weekend in de film Oblivion zag is erg druk, maar heeft ook een duidelijke focus op de belangrijkste elementen. 

Toutapp

Tweetping

Of het actionable is, mwah, maar awesome is het wel. Dichterbij werkelijke realtime datavisualisatie kom je niet. Pingdom visualiseert Twittergebruik naar geolocatie. Het resultaat is zeer indrukwekkend.

Weet jij mooie dashboards of sites die hierin hadden moeten staan? Laat het weten in de comments.


DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.