10 miljoen euro voor game research

10 miljoen euro voor game research

Nederland moet op de kaart gezet worden als een internationale topspeler op het gebied van game research voor trainingssimulatie en entertainment. Het kabinet stelde op 31 maart daartoe 10 miljoen euro uit FES-gelden beschikbaar voor het GATE-onderzoeksprogramma: Game research for Training and Entertainment. Naast onderzoek richt dit programma zich op kennistransfer naar MKB-bedrijven en de uitvoering van pilots die de potentie van serious gaming zullen tonen.

GATE is een van de eerste initiatieven die zal worden uitgevoerd onder de paraplu van het Center for Advanced Gaming and Simulation (AGS) van de Universiteit Utrecht, TNO en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dit centrum zal eind deze maand officieel worden geopend.

Het GATE-programma is opgesteld door de Universiteit Utrecht, TNO en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met actieve steun van ICTRegie. ICTRegie wil de Nederlandse innovatiekracht vergroten door versterking van de ICT-kennisinfrastructuur en verbetering van de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen.

Het Innovatie Platform gaf eerder aan dat de creatieve industrie één van de sleutelgebieden voor de Nederlandse economie is. Een sterk groeiende component daarbinnen is gaming. Gaming omvat ook computergames, maar gaat veel verder. Er bestaat een grote markt van gaming- en simulatietoepassingen in relevante maatschappelijke en economische sectoren als gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, veiligheid en openbare dienstverlening. Vooral het MKB is zeer actief in deze sector.

Meer informatie op:
http://www.gameresearch.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Naast deze zijn er vandaag meerdere innovatiegelden bekend gemaakt.

  http://www.regering.nl/actueel/nieuwsarchief/2006/03March/31/0-42-1_42-77777.jsp

  geplaatst op
 • Ik zie dat er ook 5 miljoen euro is gegaan naar technostarters in de creatieve industrie. Iemand enig idee wie of wat dat is geworden?

  geplaatst op
 • Hoop dat het geld goed besteed wordt en dat er niet hiermee gefraudeerd wordt, wat vaak gebruikelijk is met subsidies en overheidsgeld.

  geplaatst op
 • @Marco, nee nog niet gezien. Ik ga er eens naar kijken, het zou wel eens die creative call regeling kunnen zijn waar ik je al over sprak. Of het is de Innovatie Actie Plannen die Syntens nu gaat uitvoeren.

  geplaatst op
 • Gisteren een hoop geldzaken bekend geworden rondom de creatieve industrie en innovatie:

  http://www.innovatieland.org/bijdrage/money-money-money

  geplaatst op
 • Ook in het lager onderwijs wordt nieuw talent voor de groeiende game-industrie in Nederland actief gestimuleerd: http://www.make-a-game.nl/

  Scholieren maken met behulp van de GameMaker software (http://www.gamemaker.nl/) hun eigen spelletjes en zenden die in voor de SURFnet/KennisNet wedstrijd: Make A Game!

  - Stephan

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.