Zo genereer je media-aandacht voor je boek: 16 ideeën

13 juli 2017, 10:39

Het schrijven van een boek is een intensieve klus. Toch is het zeker de moeite waard om je personal brand op deze manier te versterken. Een boek zet je op de kaart als expert en is de uitgelezen tool voor het genereren van (gratis) publiciteit. Er zijn veel dingen die je voor, tijdens en na publicatie kunt doen om je boek onder de aandacht te brengen bij lezers, journalisten en redacteuren. In deze blog deel ik 16 ideeën voor publiciteit.

 1. Ken je publiek

Dit begint al ver voordat je het boek gaat schrijven. Vraag je af voor wie je het boek schrijft. Verplaats je in de lezer en vraag je af wat hem of haar drijft. Met welke vragen, problemen, frustraties, loopt je lezer rond? Zijn er specifieke interesses of behoeftes waar je met je boek op inspeelt? Dit is niet alleen belangrijk voor de inhoud van het boek maar ook bij het schrijven van wervende teksten voor de promotie ervan.

 1. Maak een website

Een website is een onmisbare tool bij de promotie van je boek en je branding als auteur. Het is de eerste plaats waar lezers, proeflezers en redacteuren zich oriënteren voor meer informatie. Je website dient aansprekend, overzichtelijk én goed leesbaar te zijn, zowel op een desktop als op mobiele apparaten. Je kunt er perspublicaties en positieve boekrecensies op vermelden en links naar je blog en social media accounts. Vergeet niet om een korte biografie en ‘pitch’ over je boek toe te voegen. Zo trigger je lezers en geïnteresseerden om meer te weten te komen of je boek te bestellen.

 1. Zet social media in

Via social media kun je perspublicaties en promoties aankondigen en contact leggen met je (lezers)publiek of journalisten. Welke kanalen je ook kiest, denk goed na hoe je ze inzet en of je zo het juiste publiek bereikt. Mocht het interessant voor je zijn, dan kun je een Facebook advertentie uitzetten. Organiseer je een boeklancering? Dan kun je een Facebook evenement aanmaken waar je geïnteresseerden voor uitnodigt. Bevat je boek een plot en setting rondom een bepaalde tijd van het jaar, zoals Kerstmis of de lente, dan kun je je advertentie voor die tijd uitzetten. Vergeet LinkedIn niet voor boeken die gaan over management, leiderschap, persoonlijke effectiviteit en succes. Deze onderwerpen zijn populair op LinkedIn Pulse, het blogplatform van LinkedIn.

 1. Leg contact met de media

Neem tijdig contact op met (lokale) journalisten, maak ze alvast warm voor je boek. Pas op met schaamteloze promotie maar denk met de journalist mee. Pitch ideeën voor een artikel, een invalshoek voor een interview of stuur (de eerste hoofdstukken van) je boek alvast op.

 1. Verspreid een persbericht

Als je van plan bent om enkel een persbericht te verspreiden om de publicatie van je boek aan te kondigen kun je je de moeite beter besparen. Wanneer het je lukt om er een nieuwswaardig verhaal aan te koppelen heb je meer kans dat het wordt opgepikt . Probeer je boek te relateren aan de actualiteit, zoals recent onderzoek. Benadruk je expertise op een bepaald vlak zodat journalisten weten waarvoor ze een beroep op je kunnen doen. Wat je ook doet, verplaats jezelf in de schoenen van de redacteur of journalist en probeer je voor te stellen waar ze naar op zoek zijn. Dat zal je kansen op succes aanzienlijk vergroten. Het gaat immers niet om jou of om je boek maar wat de media (lees: het publiek) interessant vindt.

bron: death to the stock

 1. Maak een mediakit

Een traditionele media kit is misschien een beetje ‘old school’ maar nog steeds effectief! Je kunt kiezen voor een online versie maar met een geprinte versie kun je ook zeker indruk maken. Een professionele media kit bevat visitekaartjes, een foto van de cover van je boek, een goede profielfoto van jezelf, een korte biografie en meer informatie over je boek. Eventueel kun je een persbericht, andere perspublicaties en boekrecensies toevoegen.

 1. Start een blog

Met een blog kun je een loyale fanbase opbouwen nog voordat de promotiecampagne van start gaat. Je blog hoeft namelijk niet alleen over je boek te gaan, het is juist beter om ook berichten te schrijven die te maken hebben met het thema rondom het boek. Zorg ervoor dat je artikelen informatief en leuk om te lezen zijn, geef je lezer iets waardevols in plaats van een promotiepraatje. Komt er een hoofdpersoon voor in je boek? Dan kun je bijvoorbeeld een prijsvraag maken rondom het bedenken van een naam. Hang je blog aan je website en social media accounts zodat je lezers gemakkelijk op de hoogte kunt houden van alle ontwikkelingen.

 1. Schrijf een gastblog

Gastbloggen helpt je bij het vergroten van je bereik en je zichtbaarheid binnen je genre. Deze blogplatformen staan al bekend als betrouwbare bronnen én hebben een grote groep volgers. Dat is niet alleen goed voor je eigen branding maar trekt ook mensen naar je blog en website die meer willen weten of je boek bestellen.

 1. Bezoek conferenties

Het bezoeken van conferenties voor het promoten van je boek lijkt misschien wat vergezocht maar dat is het zeker niet! Zowel voor, tijdens als na de publicatie van je boek bieden conferenties tal van mogelijkheden om je boek onder de aandacht te brengen. Je kunt contact leggen met potentiële lezers, een aanvraag indienen om als spreker op te treden of een stand huren waar je je boek te koop aanbiedt.

 1. Bouw een mailinglijst

Lezers kun je al vinden nog voordat je boek verschenen is. Nodig geïnteresseerden uit om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief via je website of je blog. Gebruik je nieuwsbrief om lezers te informeren wanneer er leuke nieuwtjes rondom je boek of blog te melden zijn. Er zijn voldoende gebruiksvriendelijke (gratis) e-mailprogramma’s te vinden die je hiervoor kunt gebruiken.

 1. Verzamel boekrecensies

Boek review websites zoals Amazon, Bol.com, Managementboek, boekreviews.nl, boekenbijlage.nl of mustreads.nl zijn handig om recensies te verzamelen. Je kunt hierbij het heft in eigen handen nemen door vrienden en kennissen te vragen of ze een eerlijke review voor je willen schrijven. Als ze je boek nog niet gelezen hebben stuur je ze een exemplaar (eventueel digitaal) of enkele hoofdstukken toe.

bron: kaboompics

 1. Trigger je lezers

Geef alvast een preview weg om alvast een tipje van de sluier op te lichten over de inhoud van je boek. Zo kun je vóór publicatie al ambassadeurs verzamelen die je helpen bij het promoten van je boek. Je kunt ze bij de lancering belonen met een leuke giveaway, bonus of korting op je boek.

 1. Connect met een alumni

Zoek weer eens contact met oud-klasgenoten en vertel ze over je boek. Tevens kun je je oude school op de hoogte brengen van de publicatie van je boek. Vaak vinden ze het leuk om iets te publiceren over oud-studenten of binnen het alumninetwerk. Biedt aan om een lezing te komen geven of organiseer een signeersessie voor studenten.

 1. Bedenk een leuke actie

Creëer een buzz rondom gelimiteerde acties, giveaways of prijsvragen. Je kunt beginnen met een giveaway of biedt lezers die een boek kopen via een specifiek platform gedurende een bepaalde tijd een bonushoofdstuk. Als veel mensen in korte tijd je boek kopen, bijvoorbeeld via Amazon of Bol.com, zal je boek ranking flink stijgen en maak je meer kans om onder de aandacht te komen bij recensenten en lezers.

 1. Neem deel aan discussies

Wordt lid van een aantal fora of LinkedIn groepen die gerelateerd zijn aan jouw branche. Reageer met regelmaat op posts en geef advies. Als het is toegestaan (check de groepsregels) kun je je de titel van je boek noemen met een link naar je website en blog. Dat kan eventueel in je profiel. Je kunt groepsleden uitnodigen om je boek te lezen en je feedback geven of een recensie schrijven.

 1. Blijf promoten

Veel auteurs werken hard aan de promotie van hun boek voor en tijdens publicatie maar stoppen zodra het boek niet meer ‘nieuw’ is. Blijf je boek promoten, ook na publicatie. Blijf content publiceren op je website, blog en social media accounts die gerelateerd is aan je boek om lezers te blijven trekken.

Weet je niet precies hoe je het moet aanpakken en kun je wel wat hulp gebruiken bij het promoten van je boek? Geef je dan op voor de Free Publicity Challenge.

Eigenaar van Nijskens Branding Agency. Wij adviseren professionals en (publieke) personen over hun personal branding en positionering voor een betere (online) reputatie en zichtbaarheid. Schrijft met name over branding, (content) marketing, PR en online reputatiemanagement en publiciteit.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!