Jaap Jacobs berichtte eerder in een blog dat we zo langzamerhand toch echt aan Google+ moeten geloven. Zeker omdat "vanaf 2016 meer content wordt geplust (+1), dan dat er op Facebook wordt gedeeld", aldus SearchMetrics. Zover is het echter nog niet. Maar hoe kunnen bedrijven dit ‘onbekende’ sociale platform nu het beste inpassen in hun marketingactiviteiten? Mijn tip: zet het vooralsnog in als advertentie.
Deze gastbijdrage is geschreven door Piet Penninx. Piet Penninx is online marketeer bij ReplaceDirect en is inmiddels gespecialiseerd in SEO en het schrijven van ontzettend hilarische teksten.
Aangezien verreweg de meeste social media gebruikers zich op Facebook bevinden gaat daar ook de meeste aandacht naar uit. Logisch, zou je zeggen. Toch wordt het de hoogste tijd dat de marketingafdeling ook eens serieus naar Google+ gaat kijken. Waarom? Omdat dit medium steeds vaker gepusht wordt door Google, waardoor het ook steeds vaker opduikt in de zoekresultaten. Voor de gretige marketeers staat in dit artikel beschreven hoe je Google+ in kan zetten als online advertentie.
Bruikbare tips
1. Verified Google+ Account
Momenteel zijn er twee typen pagina’s op Google zichtbaar voor één bedrijf. Enerzijds zijn er pagina’s met een bedrijfsvermeldingen met scores en recensies, anderzijds zijn er lokale Google+ pagina’s met sociale functies. Geverifieerde lokale Google+ pagina’s beschikken over de functies van beide pagina’s. De eerste stap die bedrijven daarom dienen te zetten is het aanmaken een verified Google+ account. Wanneer een bedrijfseigenaar een lokale Google+ pagina verifieert, wordt een eventuele bestaande vermelding voor het bedrijf samengevoegd met de lokale Google+ pagina om één pagina te maken. Hierop wordt dan een vinkje weergegeven die aangeeft dat de pagina is geverifieerd.
Kijk hier voor meer informatie over het verifiëren van een Google+ account.
2. Verander de brandname in het account
Zoals het voorbeeld van Vliegwinkel.nl laat zien wordt het Google+ account met enige regelmaat in de snippet van een advertenties geplaatst. Hierdoor groeit de advertentieruimte waardoor er meer exposure komt. Door de brandname te veranderen in een USP kan er een extra voordeel worden gecommuniceerd, waarmee een merk zich beter kan onderscheiden van de concurrentie.
Het negatieve effect van deze toepassing is dat de extra ruimte die gecreëerd wordt direct naar het Google+ account linkt en niet naar de advertentie. Gelukkig is de tekst discreet neergezet waarmee de kans klein is dat de internetgebruiker ook daadwerkelijk op de Google+ link klikt in plaats van op de advertentie. Het advies is om dit te blijven monitoren zodat er op tijd ingegrepen kan worden.
3. Zet een link naar de website in het laatst geplaatste bericht
Het is verstandig om een link naar de website te vermelden in het laatst geplaatste Google+ bericht (zie voorbeeld ReplaceDirect.nl). Door een link te plaatsen krijg je direct bezoekers op de gewenste pagina van je website in plaats van naar de social pagina. Probeer je hier wel te houden aan de 155 tekens anders kan de link er vreemd uit gaan zien.
4. Blijven monitoren
Plaats een variabele link in het laatste bericht om erachter te komen hoeveel bezoekers er via het Google+ account de website bezoeken.
Wanneer iemand op je “google plus bericht advertentie” klikt zal Google Analytics dit gewoonlijk meten als direct verkeer. Omdat je waarschijnlijk wel wil weten hoeveel bezoekers hier nu uit voor komen is het slim om de gebruikte link te voorzien van url parameters. Bijvoorbeeld:
Social media blijven uiteraard sociale media maar zolang nog niet heel Nederland aan het plussen is geslagen kan men Google+ het beste inzetten als advertentieruimte. Toch?