Weinig conversies met Google Ads? Ontdek de kracht van een portfoliostrategie

Haal je relatief weinig conversies met jouw Google Ads campagne? Probeer het eens met een portfoliostrategie.

17 april 2024, 13:00 2105 x gelezen

Er zijn verschillende redenen waarom Google Ads campagnes soms niet het gewenste resultaat opleveren. Dit kan natuurlijk aan de meest uiteenlopende zaken liggen. Te weinig budget, een ondermaatse website of de verkeerde aanpak. Hoe dan ook, het is niet iets waar je vrolijk van wordt en je vraagt je af of Google Ads wel het juiste kanaal is om jouw aanbod aan de man te brengen.

In verschillende situaties kan een portfoliostrategie de oplossing bieden. Een portfoliostrategie is relatief onbekend en wordt vaak over het hoofd gezien door advertising specialisten.

Wat is een portfoliostrategie?

Normaal gesproken selecteer je voor elke campagne een biedstrategie. Hier kies vandaag de dag vrijwel altijd voor een smart-bidding strategie waarbij je leunt op de machine learning van Google. Een portfoliostrategie is een overkoepelende strategie waarbij je meerdere campagnes met één strategie kan bedienen. Daarbij delen de campagnes de data wanneer deze onder een portfoliostrategie vallen.

In welke situaties kun je kiezen voor een portfoliostrategie?

Er zijn een aantal situaties waarbij je het gebruik van een portfoliostrategie zou kunnen overwegen.

1. Je hebt weinig conversies

Wanneer je merkt dat je conversieaantallen laag zijn, met minder dan 15 conversies per maand per campagne, dan is het overwegen van een portfoliostrategie een slimme zet. Een campagne met beperkte conversies biedt het Google-algoritme onvoldoende signalen om effectief te kunnen optimaliseren. Het algoritme vindt het hierdoor lastig om te voorspellen welke Google-gebruikers potentieel geneigd zijn om een conversie te voltooien. Door het implementeren van een portfoliostrategie worden de conversiegegevens van verschillende campagnes gecombineerd, waardoor het algoritme toegang krijgt tot een aanzienlijk grotere dataset. Dit stelt het algoritme in staat om aanzienlijk betere beslissingen te nemen.

Het is echter cruciaal dat de campagnes die je in deze strategie samenbrengt, dezelfde conversiedoelstellingen delen. Het zou bijvoorbeeld niet logisch zijn om een merkgerichte campagne en een algemene campagne dezelfde portfoliostrategie te laten volgen.

2. Je hebt moeite met het alloceren van je budget

Het correct alloceren van je budget kan uitdagend zijn. Vooral wanneer je werkt met dagbudgetten en meerdere campagnes beheert. Dit is met name het geval bij de lancering van nieuwe Google Ads campagnes waarbij je wellicht met beperkte budgetten werkt. Een portfoliostrategie biedt de mogelijkheid om een gedeeld dagbudget in te stellen voor al je geselecteerde campagnes. Dit houdt in dat je één totaal dagbudget vastlegt dat vervolgens door Google wordt verdeeld over de gekozen campagnes. Dankzij de geavanceerde algoritmen van Google kan het budget op de meest efficiënte manier worden verdeeld om de gewenste resultaten te bereiken. Deze aanpak zorgt dat je budget optimaal wordt ingezet, ongeacht de schommelingen in prestaties per individuele campagne. Daarbij helpt het bij het maximaliseren van het rendement op je advertentie-uitgaven.

3. Je hebt hoge CPC uitschieters in je Doel CPA en Doel ROAS campagnes

Het kan gebeuren dat bij het gebruik van slim bieden (smart bidding) er extreme variaties voorkomen in de kosten per klik (CPC), wat vaak niet gewenst is en onnodig veel van je budget kan verbruiken. Een effectieve manier om dit te voorkomen, is door een portfoliostrategie toe te passen. Deze strategie biedt je de mogelijkheid om een maximale CPC (max-CPC) in te stellen, een optie die normaal gesproken niet beschikbaar is bij slim bieden.

Max-CPC instellen voor slimme campagnes

Om een max-CPC in te stellen binnen een Target CPA (kosten per acquisitie) strategie, ga je naar ‘Tools en instellingen’ en klik je vervolgens op ‘Biedstrategieën’. Hier kun je een nieuwe strategie aanmaken en selecteren welke campagnes je wilt opnemen in deze strategie. Het lijkt misschien wat verborgen, maar onder ‘Geavanceerde opties’ vind je de mogelijkheid om een maximale CPC in te stellen.

Wees voorzichtig met het instellen van de maximale kosten per klik (CPC). Een te lage max-CPC kan leiden tot gemiste klikken en bijgevolg ook tot minder conversies. Een gangbare vuistregel is om te beginnen met een max-CPC die drie keer zo hoog is als je gemiddelde CPC. Dit geeft ruimte om te experimenteren zonder direct significante kansen te missen. Naarmate je meer inzicht krijgt in de prestaties kun je de max-CPC aanpassen om optimale resultaten te bereiken. Het doel is uiteindelijk om je resultaten te handhaven of te verbeteren, terwijl je efficiënter met je budget omgaat en mogelijk meer uit elke geïnvesteerde euro haalt.

Testen of een portfoliostrategie iets voor jou is

Bij het overwegen van het implementeren van portfolio biedstrategieën in je Google Ads campagnes, is het van belang om een doordachte aanpak te hanteren. Het is niet verstandig om halsoverkop over te stappen op een dergelijke strategie. Begin liever met het toepassen op een beperkt aantal campagnes om de impact en effectiviteit zorgvuldig te kunnen monitoren. Overweeg ook het opzetten van een experiment binnen Google Ads om directe vergelijkingen mogelijk te maken. Het uitvoeren van een experiment met grotere budgetten heeft de voorkeur boven een kleiner budget, omdat je sneller over significante data beschikt.

Houd de resultaten een aantal weken in de gaten en vergelijk belangrijke metrics om een weloverwogen besluit te kunnen nemen.

Willem van Bolderen
Google Ad Grants expert bij HOBL

Ik verzorg voor non-profit organisaties uiteenlopende online marketingcampagnes. In veel gevallen zijn dit Google Ad Grants campagnes voor stichtingen, musea en culturele instellingen. Hiermee breng ik meetbare en tastbare impact.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!