Zes uur vrije tijd per dag

Zes uur vrije tijd per dag

Waaraan besteden Nederlanders van twaalf jaar en ouder gemiddeld hun tijd?

Van de totale tijd die per etmaal beschikbaar is, wordt tien uur besteed aan slapen, wassen en eten. Zes uur wordt doorgebracht als vrije tijd en ruim drie uur per dag spenderen ze aan de verzorging van anderen, huishoudelijke verplichtingen en vrijwilligerswerk. Betaalde arbeid neemt twee uur en drie kwartier in beslag. Voor werk, onderwijs en boodschappen zijn Nederlanders bijna een uur per dag onderweg.

Tijdsbesteding per etmaal

image

Mannen en vrouwen: verschillen in tijdsbesteding

Mannen besteden hun tijd anders dan vrouwen. Mannen wijden meer tijd aan betaalde arbeid. Vrouwen besteden meer tijd aan huishoudelijke verplichtingen: boodschappen doen, eten koken en huishoudelijk werk kost hen twee uur en drie kwartier per etmaal, tegen mannen slechts een klein uur.

Ook aan de verzorging van anderen spenderen vrouwen meer tijd dan mannen. Mannen daarentegen besteden meer tijd aan onderhoudswerk en werken meer in de tuin dan vrouwen. Ook zijn mannen een kwart meer tijd actief in georganiseerd vrijwilligerswerk dan vrouwen.

Vrije tijd

Uiteindelijk blijven voor mannen per dag zes uur vrije tijd over en voor vrouwen vijf uur en drie kwartier vrije tijd. Een groot deel van die vrije tijd, gemiddeld twee uur per dag, wordt naar de televisie of de video gekeken. Contact met familieleden, vrienden en kennissen neemt anderhalf uur in beslag. Ongeveer een half uur per dag passeert de Nederlander met spelletjes, knutselen, musiceren of toneelspelen. Aan niets doen en luieren gaat eveneens een half uur op. Minder tijd wordt besteed aan sporten en horecabezoek.

Bron:
http://www.cbs.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Hoi Marco,
  Die cijfers zijn uit een artikel uit 2003. Dat betekent bij het CBS dat de cijfers uit 2002 komen. Ik denk dat het wel erg verouderd is, denk aan het belang van internet.
  Ik zou naar SPOT kijken, die hebben actuele cijfers en die zijn relevant voor media.
  http://www.spot.nl zoek naar 'alles over tijd'.
  Groeten Mirjam

  geplaatst op
 • Hallo Marco,
  Sorry, ik zie nu dat de post ook van 2003 is. Ik krijg hem alleen in beeld als 'gespot op' bovenaan de site in beeld, daardoor had ik niet door dat het zo oud was. Mmm, ligt dat aan de site, verwarrend is het wel.
  Groeten,
  Mirjam

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.