Wikipedia start Wikinews

29 november 2004, 18:59

Wired meldt dat de Wikimedia Foundation, de organisatie achter het succesvolle Wikipedia, eindelijk de knoop heeft doorgehakt, en van start is gegaan met Wikinews. Wikinews is een open content, ‘copyleft’ nieuwssite, waaraan iedereen een bijdrage kan leveren.

Wikinews zal evenals Wikipedia zoveel mogelijk vanuit een ‘neutral-point-of-view’ moeten gaan functioneren, waarbij iedereen als editor kan deelnemen zolang de wijzigingen worden bijgehouden. Het zelfcorrigerend vermogen van de Wiki-community moet er toe leiden dat ‘vandalisme’ en subjectieve artikelen geminimaliseerd worden, hetgeen bij Wikipedia opvallend succesvol blijkt te werken.

Wikinews bestaat momenteel alleen in demo-formaat, en het aantal berichten is nog beperkt. Onbekend is wanneer Wikinews demo-af zal zijn.

Naar mijn idee is een initiatief als Wikinews een welkome aanvulling op enerzijds traditionele nieuwsvoorziening en anderzijds de vaak subjectieve weblogs. Feitelijke, neutrale informatie door editors all-over-the-world, up-to-date, razendsnel en gratis. Als het systeem tenminste werkt 🙂

Werkzaam bij TNS Singapore als Senior Manager Interactive op het gebied van (nieuwe) media en emerging technologies. Met name gespecialiseerd in het toepassen van nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!