Weblogs voor blinden

Weblogs voor blinden
,

Met deze titel begint een artikel op het weblog van Willem Karssenberg. Willem mailde mij een feed voor Feeder en we ‘raakten aan de praat’. Hij vertelde o.a. bezig te zijn met een experiment om weblogs ook voor blinden toegankelijk te maken.

Ik ben zelf niet zo thuis in het podcasten maar vind deze onderneming erg sympathiek. Misschien willen jullie eens een kijkje nemen en zien of je Willem verder kunt helpen?


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Karel (of Willem), ziet er interessant uit en alhoewel de text to speech nog niet helemaal perfect klinkt ben ik onder de indruk.

  Heb zelf ook even geprobeerd om zo'n audio bestand te maken maar kom er nog niet helemaal uit. Heb inmiddels de volgende programma's geinstalleerd:
  Microsoft Reader for Desktop and Laptop PC
  Microsoft Text-to-Speech Package
  Wavepad

  Maar nu? Het lukt mij nog niet om tekst om te zetten naar audio?

  geplaatst op
 • Ik begrijp het niet helemaal. Internet is toch al geruime tijd bereikbaar voor blinden door aan de ene kant de voorlees-software en de andere kant software die teksten omzet naar braille. Zelfs auditief navigeren is reeds een ingeburgerde term in het land der blinden. Werkt dit allemaal niet voor weblogs? Of wordt het wiel opnieuw uitgevonden of mis ik iets anders?

  geplaatst op
 • Volgens mij mis ik het na nog eens lezen helemaal.. Probeert hij nu voor elkaar te krijgen wat met http://www.feed2podcast.com/ al kan?

  geplaatst op
 • @ Michel
  Ik begin met te zeggen dat ik door feed2podcast.com op het idee ben gebracht. Zodra je bij hen kunt kiezen voor "Dutch Language" vind ik het prima. Je noemt in je eerste reactie de software en de braille regel die er al voor blinden is. Heb je wel eens de moeite genomen over de schouder van een blinde mee te kijken wat hij allemaal voor zijn kiezen krijgt als hij een gemiddelde website opent, bijv. omdat er geen alt en title tags zijn gebruikt? Doe het één keer en je wilt nooit meer internetten! Wat ik gedaan heb is niet meer dan een experiment in de hoop dat dit soort zaken alleen maar beter en makkelijker worden voor blinden. Als tekst goed en snel om te zetten zou zijn naar spraak, los van devices die heel veel geld kosten en vaak gebonden aan één machine, dan is dat voor hen toch winst?
  @ Marco
  Die text to speech draait al een hele tijd op mijn notebook. Ik heb daar destijds nogal wat voor moeten doen. Als je wilt, benader me even en ik help je!

  geplaatst op
 • @Willem: het is ook geen verwijt van mijn kant hoor, ik probeer het alleen te begrijpen. Ik begreep alleen dat internet tegenwoordig redelijk toegankelijk was voor blinden, maar dat is dus duidelijk niet zo.

  Die text to speech zie ik overigens ook niet in het Nederlands. Is de Duitse of Engelse versie wel beter te verstaan dan feed2podcast? Het lukt mij namelijk niet de voorbeelden te openen.

  geplaatst op
 • Ik had van de week een linkdump aan 'tzelfde onderwerp op a:b gewijd, dat wil zeggen: over de toegankelijkheid van sites/weblogs voor blinden. De AFB, the American Foundation for the Blind, had enkele weblogdiensten en weblogs op gebruiksvriendelijkheid voor blinden getest. Belangrijkste link daarbij is de volgende: http://www.afb.org/Section.asp?SectionID=57&TopicID=167&DocumentID=2757
  Zodat je je eigen site/weblog wat toegankelijker voor blinden maakt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.