Weblogs niet populair bij studenten en scholieren?

26 mei 2005, 10:09

Dit is een van de opmerkelijke resultaten uit het onderzoek naar het ICT-gedrag van jongeren dat is uitgevoerd door INHOLLAND Lectoraat eLearning en een drietal studenten van de Rotterdamse School of Communication:

Het IG onderzoek maakt duidelijk dat blogs niet populair zijn: scholieren geven een 5.4, NL studenten een 5,7 en INT studenten zelfs niet meer dan een 2,0. Scholieren maken er het minst gebruik van: 14%. Van de scholieren die aangeven blogs te gebruiken, heeft 52% zijn eigen blog. 14,4% doet dit een keer per week, 5% iedere dag en slechts 3% bezoekt meerdere keren per dag een blog. Bij de NL studenten gebruikt 18,2% blogs, waarvan 22% zegt een eigen blog aangemaakt te hebben. Bij de INT studenten gaat het om 32% gebruikers waarvan 58% een eigen blog beheren. Bij de INT studenten zijn het meest populair blogs van bekende personen (57,1%), waarbij 47,6% aangeeft zowel amusement als discussiemogelijkheden hierbij op prijs te stellen.

Niet populair in kwaliteit dus, maar wel degelijk in gebruik. Immers, maar liefst 18-32% van de Nederlandse scholieren en studenten maakt dus gebruik van blogs!

Uit het onderzoek blijkt verder dat MSN het helemaal is voor tieners en studenten meer doen met e-mail maar dat dit laatste medium snel ‘veroudert’. Een situatie die reeds bekend was van onderzoeken uit Zuid-Korea maar nu dus ook voor de Nederlandse markt is bevestigd.

Via: Planet

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

  media

  Inderdaad opvallend, maar wat zegt dat over bovenstaande? Dat Gizmodo onvoldoende populair is onder jongeren dat het daarvoor dus de oude media nodig heeft om bekendheid te krijgen, of juist dat het zo populair is dat het nu zelfs tv-commercials kan betalen?


  26 mei 2005 om 12:10
  rickert

  Er werd gevraagd een waarderingscijfer te geven, schaal 1 t/m 10 (1 = niet nodig, 10 = onmisbaar). Een 5.4 op deze vraag kan je toch niet interpreteren als “logs zij niet populair”?


  26 mei 2005 om 12:37
  media

  Mee eens Rickert, vandaar dat ik er ook een vraagteken bij heb gezet en op basis van statistieken zeg dat ze juist wel populair zijn. Het statement is een letterlijke quote uit het onderzoek: (…)Het IG onderzoek maakt duidelijk dat blogs niet populair zijn(…)


  26 mei 2005 om 12:42
  Evert Jan

  De cijfers spreken duidelijke taal: scholieren kennen nauwelijks ‘goede’ blogs. En die zijn er ook nauwelijks. Dat zegt niet veel over het potentieel van het blog (of wiki) in het onderwijs. Helaas wél veel over de negatieve publiciteit rond de bekendste weblogs. Zij zijn de referenties en bepalen de totaalperceptie over weblogs.

  Als er hier toevallig adviseurs zijn diepe kennis over weblogs menen te bezitten: benader de educatieve sector.


  26 mei 2005 om 17:25
  media

  Frank, heb net je eerste posting aangepast; het enige dat je niet moet doen is die quotes gebruiken en dat gaat het helemaal goed 😉


  27 mei 2005 om 05:55
  Kasper Katje

  Een 5.4 was vroeger op school toch echt een onvoldoende hoor dus je kunt wel stellen dat de waardering niet hoog is. Dat dit verschilt met het beeld dat het gebruik/bezoek schetst doet daar niets aan af.

  Vergelijk het met een onderzoek naar de populariteit van melk: het zal meer gedronken worden om verschillende redenen, bijv. gezond of aanbevolen door ouders, dan dat het de stem ‘melk is lekker’ zal krijgen. Melk is zodoende niet populair maar het wordt wel flink geconsumeerd.


  27 mei 2005 om 12:57
  Karel

  Heey mensen,

  Hebben jullie ook altijd z’n probleem om al je afspraken en je schoolactiviteiten te combineren? Ik heb nu echt een super goede site gevonden waar je activiteiten kunt plannen. Zo wordt het mogelijk om met vrienden afspraken te plannen. Kijk maar een op http://www.skwint.nl

  Succes ermee,

  Karel


  12 februari 2009 om 13:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!