Wat zijn backlinks en hoe jij ze kan gebruiken in je marketingstrategie

14 april 2022, 09:00

10 tips om backlinks naar jouw website te bouwen

Backlinks zijn links van andere websites naar je website. Ze worden ook wel inbound links of inkomende links genoemd. Een backlink is meestal een tekstlink die van de website van een andere persoon naar je website gaat. Het bouwen van backlinks naar je website kan op een aantal manieren worden gedaan. In dit artikel meer over hoe jij een variatie van backlinks kunt bouwen.

Voordelen en belang backlinks

Er zijn veel voordelen van backlinks. Ze kunnen de zichtbaarheid van je website in zoekmachines vergroten, wat kan leiden tot meer verkeer en meer klanten. Backlinks kunnen ook helpen bij het opbouwen van relaties met andere websites en bloggers, wat kan leiden tot meer exposure voor je website. Het belangrijkste om te onthouden over backlinks is dat ze een belangrijk onderdeel zijn van zoekmachine optimalisatie (SEO). Om je website hoog te laten scoren in de zoekresultaten, is het belangrijk om backlinks van hoge kwaliteit te hebben.

Hoe kun je zien of een backlink goed of slecht is?

Goede backlinks zijn backlinks die afkomstig zijn van websites van hoge kwaliteit. Deze websites zijn meestal populair, hebben veel verkeer en hebben een goede reputatie. Goede backlinks zijn do-follow. In SEO termen: een do-follow brengt alle link juice mee naar jouw website en brengen alle extra voordelen met zich mee.

Slechte backlinks zijn backlinks die afkomstig zijn van websites van lage kwaliteit. Deze websites zijn meestal niet populair, hebben weinig verkeer en hebben een slechte reputatie. Deze websites zijn vaak spam en zullen een negatief impact hebben wanneer deze naar je website linken.

Je kunt de kwaliteit van backlinks met diverse tools controleren. Een goede aanrader is MOZ domain analysis. Hun tool is gratis om te gebruiken en je ziet hier data zoals de autoriteit van de website en de spam score in percentage.

10 tips om backlinks naar jouw website te bouwen

1. Creëer waardevolle inhoud waar mensen naar willen linken

De eerste stap bij het opbouwen van backlinks is het creëren van inhoud die het waard is om naar te linken. Dit betekent dat je inhoud moet maken die uniek, informatief en nuttig is. Het moet het soort inhoud zijn dat mensen zouden willen delen met hun lezers.

Om waardevolle inhoud te creëren, moet je begrijpen wat je publiek wil. Waar zijn ze naar op zoek? Welke informatie hebben ze nodig? Zodra je dit weet, kan je inhoud creëren die aan hun behoeften voldoet.

2. Gastblog op populaire websites

Een manier om backlinks van hoge kwaliteit te krijgen is door te gastbloggen op populaire websites. Wanneer je gast blogt, schrijf je een post voor de website van een andere persoon. In ruil daarvoor krijg je meestal een link terug naar je website.

Gastbloggen is een geweldige manier om bekendheid te krijgen voor je website en om relaties op te bouwen met andere bloggers in je branche. Om populaire websites te vinden die gastberichten accepteren, kan je Google gebruiken. Zoek gewoon op “jouw trefwoord + gastbericht” of “jouw trefwoord + schrijf voor ons”. Bijvoorbeeld, als je in de fitnessbranche zit, zou je kunnen zoeken op “fitness gastbijdrage” of “fitness schrijf voor ons”.

3. Gastbijdragen op blogs van andere mensen

Een andere manier om backlinks te krijgen is door te gast te posten op blogs van andere mensen. Dit is vergelijkbaar met gast bloggen, maar in plaats van het schrijven van een blog voor de website, schrijf je een bijdrage voor hun blog.

Net als gastbloggen, is gastbijdragen een geweldige manier om exposure voor je website te krijgen en relaties met andere bloggers op te bouwen. Om blogs te vinden die gastbijdragen aanvaarden, gebruik Google. Zoek gewoon op “jouw trefwoord + gastbericht” of “jouw trefwoord + schrijf voor ons”

4. Raak betrokken in online gemeenschappen en forums met betrekking tot jouw branche

Een andere manier om backlinks te krijgen is door betrokken te raken bij onlinegemeenschappen en forums die gerelateerd zijn aan je branche. Dit kan een geweldige manier zijn om relaties op te bouwen met andere mensen in je branche, maar ook om exposure voor je website te krijgen.

Wanneer je betrokken raakt bij onlinegemeenschappen en forums, zorg er dan voor dat je een link naar jouw website opneemt in je handtekening of profiel.

5. Maak infographics en leg ze voor aan populaire infographic directories

Infographics zijn een geweldige manier om backlinks te krijgen omdat ze vaak gedeeld worden en er vaak naar gelinkt wordt. Om een infographic te maken, moet je eerst met een interessant idee komen dat mensen zouden willen delen. Zodra je een idee hebt, moet je de infographic ontwerpen en dan leg het voor aan populaire infografiedirectories. Enkele populaire infographic directories zijn:

6. Raak betrokken bij sociale media

Sociale media is een geweldige manier om relaties op te bouwen met andere mensen in je branche, maar ook om exposure voor je website te krijgen. Wanneer je betrokken raakt bij sociale media, zorg er dan voor dat je een link naar je website opneemt in je profiel of handtekening.

7. Dien je website in bij blog directories

Er zijn veel online directories waar jij je website kunt indienen. Dit kan een goede manier zijn om je website onder de aandacht te brengen en backlinks op te bouwen. Echter, je moet je website alleen indienen bij kwalitatief hoogwaardige directories die gerelateerd zijn aan je website.

Het aanmelden van je website bij directories is eenvoudig. Zoek gewoon een directory waar je je wilt aanmelden en vul het aanmeldingsformulier in. Meestal hoef je alleen maar de URL van je website en een paar andere gegevens in te voeren.

8. Neem deel aan onlinewedstrijden

Een andere goede manier om backlinks te krijgen is door deel te nemen aan onlinewedstrijden. Vaak is de prijs voor het winnen van een wedstrijd een link terug naar je website. Om wedstrijden te vinden waar je aan mee kunt doen, zoek je gewoon op “jouw zoekwoord + wedstrijd” of “jouw zoekwoord + weggever”.

9. Maak video-inhoud en stuur deze naar populaire video-sharing websites

Een video is een geweldige manier om je website onder de aandacht te brengen en het kan ook een geweldige manier zijn om backlinks op te bouwen. Wanneer je video’s maakt, zorg er dan voor dat je een link naar jouw website in de beschrijving opneemt. Stuur je video’s vervolgens naar populaire websites om video’s te delen, zoals YouTube en Vimeo.

10. Wissel links uit met websites van hoge kwaliteit

Linkuitwisseling is wanneer twee websites overeenkomen om naar elkaar te linken. Dit is een geweldige manier om backlinks op te bouwen omdat het een win-win situatie is voor beide website-eigenaren. Om websites te vinden waar je links mee kunt uitwisselen kun je zoeken naar websites in jouw sector en hun direct contacteren.

Neem als voorbeeld de online marketing niche. Wanneer je op google zoekt naar online marketing zijn er genoeg websites die een waardevolle link waarderen. Om een simpel voorbeeld te geven, naar wat voor website je naar kunt zoeken, timbranding.com. Timbranding heeft een blogsectie en kan zo eenvoudig links uitwisselen met andere partijen.

Hoeveel links heb ik nodig voor mijn marketingstrategie?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat het afhangt van vele factoren, zoals de kwaliteit van de links en de concurrentie in je branche. Als algemene regel geldt echter dat je moet streven naar ten minste 10 backlinks van hoge kwaliteit. Als je er meer kunt krijgen, nog beter!

Houd in gedachten dat het niet alleen de hoeveelheid backlinks die telt, maar ook de kwaliteit. Een paar backlinks van hoge kwaliteit zijn meer waard dan duizenden links van lage kwaliteit. Als je begint, is het een goed idee om je te richten op het verkrijgen van een paar backlinks van hoge kwaliteit van websites in jouw branche. Zodra je jezelf hebt gevestigd, kun je beginnen met het opbouwen van links van een breder scala aan websites.

Als zelfstandige marketing "guru" sinds 2018, zie ik het als mijn taak om nieuwe kennis voor de marketingwereld te ontdekken en te ontsluiten. Ik ben vooral gespecialiseerd in SEO, en neem iedere dag de meest recente informatie door die Google en andere partijen vrijgeven. Ik deel graag mijn bevindingen, en help mensen hun online zichtbaarheid te verbeteren.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!