Visuele cultuur wordt bepaald door technologie

Visuele cultuur wordt bepaald door technologie
, Reddion
@alexstil

Technologie heeft een grote rol in de visuele cultuur van tegenwoordig. Dat is een van de boodschappen die Annette Smelik uitsprak bij het aanvaarden van haar post als hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit. De digitale technologie laat beelden het midden houden tussen fantasie en werkelijkheid en worden zodoende door Smelik als ‘virtueel’ betiteld.

Volgens Smelik worden beelden door de verschillende media dermate ingrijpend
gemanipuleerd, dat de mens niet meer in staat is tot objectieve waarneming. De werkelijkheid is daarmee nauwelijks meer te onderscheiden van virtual reality. Films, videoclips, fotografie en internetkunst verleggen de grenzen van de waarneming en van de identificatie. Daarmee wordt ook de grens van het behagen in de visuele cultuur verlegd. Beeldcultuur wordt door diverse mensen, onder wie kijkers, journalisten en academici, verantwoordelijk gehouden voor veel negatieve zaken in de huidige maatschappij. Aan de andere kant draagt de visuele cultuur ook bij aan de individuele identificatie. Beelden vormen een bron van inspiratie. Smelik wijst verder op het maatschappelijk belang van kijken.

Bron:
Tijdschrift voor Communicatiewetenschap (nr.3)


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.