Virtual reality in de medische wereld: wat is er mogelijk?

Virtual reality in de medische wereld: wat is er mogelijk?

Virtual reality maakt het mogelijk om beelden driedimensionaal te presenteren. Door middel van simulatie kun je bijvoorbeeld ondergedompeld worden in een levensechte situatie. Hierbij worden de zintuigen zicht en gehoor geprikkeld, waardoor de gebruiker zich onderdeel van een virtuele omgeving voelt. Juist voor de medische wereld is er veel mogelijk op het gebied van virtual reality. Zo wordt de nieuwe techniek al veelvuldig gebruikt voor verschillende therapieën en biedt het een belangrijke toevoeging in sommige operaties. Er is echter nog veel meer mogelijk en zeker in de toekomst zullen meer zorginstellingen en patiënten hier gebruik van maken.

Mogelijkheden voor de zorg

Artsen beter opleiden

Een arts in opleiding kan dankzij virtual reality beter worden opgeleid. Hij kan namelijk zo vaak hij wil een virtuele operatie meemaken voordat hij echt gaat opereren. Kijkoperaties kunnen worden nagebootst en door het besturen van virtuele instrumenten kan men handelingen oefenen. Voornamelijk dankzij het trainen van de oog-hand coördinatie kunnen artsen zich goed voorbereiden op een operatie.

Behalve bij het opleiden van artsen, wordt de techniek nu ook toegepast bij operaties. Afgelopen januari is bijvoorbeeld het leven van een vierjarig meisje gered dankzij de integratie van virtual reality bij de operatie. Het ziekenhuis waar het meisje onder behandeling was, gaf aan dat haar leven niet meer kon worden gered. Toen de ouders van het meisje verder zochten, kwamen zij terecht bij dokter Burke, een cardioloog die het dankzij virtual reality voor elkaar kreeg het leven van dit meisje te redden. Hij heeft inzichtelijk kunnen krijgen wat er rondom het hart gebeurde en hoeveel ruimte hij exact had voor het opereren. Deze informatie ontbrak bij de eerder gemaakte MRI-scans en was essentieel voor het slagen van de operatie.

Therapieën middels virtual reality

Behandelingen en therapieën kunnen (deels) thuis worden uitgevoerd, waardoor de stap om in therapie te gaan voor patiënten kleiner is. Onder andere depressies, stress, psychoses en fobieën kunnen worden behandeld met behulp van virtual reality.

De University College London heeft onlangs onderzoek gedaan naar de behandeling van depressie onder volwassenen. Vijftien personen hebben een maand lang, drie keer in de week, een kind getroost in een virtual reality omgeving. Hieruit is gebleken dat het troosten van een kind daadwerkelijk zorgde voor minder depressieve gevoelens bij de proefpersonen.

Angsten overwinnen

Sommige mensen hebben angsten die hen belemmeren bij het dagelijks functioneren. Zo kunnen mensen met agorafobie, oftewel: straatvrees, in totale paniek raken wanneer zij zich in een drukke omgeving, zoals een station, bevinden. Dankzij virtual reality kunnen zij in een veilige omgeving met hun angst worden geconfronteerd en van deze stoornis afkomen zonder erop uit te hoeven. Op deze manier kan de stap om naar buiten te gaan geleidelijk kleiner worden gemaakt.

Voorbeeld:

Ook kan hoogtevrees worden verminderd door bijvoorbeeld in een virtuele wereld de Eiffeltoren te beklimmen en kan angst voor honden of spinnen worden bestreden door in aanraking te komen met deze dieren. In onderstaande afbeelding van Twinfinite is te zien hoe zo’n behandeling eruit ziet.

Revalidatie middels virtual reality

Een andere mogelijkheid van virtual reality is het opnieuw leren lopen, bewegen of je evenwicht leren bewaren. Voor mensen met ziektes als MS of artrose is dit een effectieve behandeling. Daarnaast is het voor patiënten die langdurig in het ziekenhuis liggen fijn dat zij zich even in een virtuele wereld kunnen bevinden.

Artsen geven aan dat kinderen zich meer op hun gemak voelen als zij door een VR-bril in een vertrouwde omgeving zoals hun eigen huis kunnen zijn. Ouderen die veel thuis zitten, of mensen die slecht ter been zijn, kunnen zich dankzij virtual reality vaker in een andere omgeving bevinden. Ook wordt virtual reality al gebruikt om patiënten af te leiden wanneer zij een pijnlijke prik krijgen.

Naasten van patiënten begeleiden

Bij sommige aandoeningen is het voor de omgeving moeilijk te begrijpen hoe de patiënt zich voelt. Virtual reality kan hierbij helpen. Zo kun je in deze video zien hoe de vader van een meisje met anorexia zich middels virtual reality verplaatst in haar gedachten. Doordat de vader nu zelf kan ervaren hoe het is om een eetstoornis te hebben, is de kans groter dat hij zijn dochter beter zal begrijpen.

De toekomst van virtual reality in de medische wereld

Waar nu vooral de focus ligt op zicht en gehoor, zullen in de toekomst ook andere zintuigen worden geprikkeld middels virtual reality. Zo zal er meer ingespeeld gaan worden op voelen en ruiken. Op die manier kan er bijvoorbeeld worden onderzocht welke invloed geur heeft op je gemoedstoestand en hoe dit eventueel kan bijdragen aan medische ontwikkelingen.

Virtual reality zal veel medische processen vernieuwen, zorgen voor innovatieve projecten en de e-patiënt nog meer mogelijkheden geven. Ik kijk uit naar alle toepassingen en verwacht veel van deze techniek binnen de medische sector.

Credits afbeelding: Medical Realities, licentie: CC BY-ND (Commercieel hergebruik)

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.