Viral Friday 03/2019: die Gillette-commercial en Amerikanen met Mexicaans DNA

18 januari 2019, 13:30

Viral Friday is de wekelijkse rubriek op Marketingfacts in samenwerking met Mindshare, waarin de beste virals van de afgelopen week worden belicht. Met deze week de commercials van Gillette, Unliver, Bosch, Lavazza en Aeromexico.

Gillette: We Believe: The Best Men Can Be

19.433.394 views

Gillette gebruikt al jaren de slogan ’the best a man can get’, nu is dat ’the best a man can be’ en in deze commercial gaat het dan niet alleen over de scheermesjes. Gillette maakt duidelijk dat het maar eens afgelopen moet zijn met seksisme, geweld en pesterijen. Het merk steunt de #MeToo-beweging en vindt dat mannen elkaar moeten aanspreken op ongewenst gedrag. Mannen kunnen er niet meer omheen, kunnen het niet meer weglachen, excuses verzinnen of het afdoen met “boys will be boys”. Gillette maakt een duidelijk statement. De commercial gaat compleet viral en werkelijk iedereen heeft er een mening over: met name heel veel positieve reacties, maar het valt lang niet bij iedereen in de smaak. Eens of niet, Gillette heeft in ieder geval heel veel mensen bereikt.

Bosch: The Internet of Things presents

7.769.477 views

De nieuwe commercial van Bosch maakt een remake van het nummer ‘Like a Boss’ en laat zien hoe The Internet of Things het leven een stuk makkelijker maakt. In het filmpje zie je een internet-nerd die alles automatiseert en zo easy door het leven gaat. Een leuke en pakkende commercial die blijft hangen.

Hindustan Unilever: The Shower

70.383.201 views

Een krachtige film gemaakt die aan het denken zet. In een klein dorpje in India staat ineens een douchecabine. Eén van de dorpelingen stapt uit nieuwsgierigheid de douchecabine in en doet de kraan uit. Je verwacht dat de man gaat douchen, maar hij gebruikt het water als drinkwater. Als snel staat de rest van het dorp ook bij de douchecabine. Dit filmpje benadrukt prachtig de waarde van water en de noodzaak ervan: van het water dat een ‘stadsbewoner’ gebruikt om te douchen, kan een heel dorp in India drinken. Als wij (de mensheid) de waarde van water niet begrijpen, zullen we niet gemotiveerd zijn om het te redden.

Lavazza: More than Italian

190.392 views

Lavazza is één van de beroemdste koffiemerken ter wereld, een Italiaans merk met een goede reputatie en onmiskenbare erfenis. De nieuwe campagne is bedoeld om Lavazza neer te zetten als de meest complete koffieproducent ter wereld, met een enorme verscheidenheid aan melanges en bereidingen. Meer dus, dan alleen Italiaans.

Aeromexico: DNA DISCOUNTS

99.226 views

Amerikanen gaan niet graag op vakantie naar Mexico, Mexicanen wel naar Amerika (op vakantie of om te gaan wonen). Aeromexico, een Mexicaanse luchtmaatschappij, ondervraagt in deze video de inwoners van een typisch Amerikaanse stad in het zuiden van Amerika. Ze willen inderdaad niet naar Mexico. Nu bedacht Ogilvy in samenwerking met Aeromexico een stunt: veel Amerikanen hebben Mexicaans DNA, maar weten het zelf niet. Wie Mexicaans DNA heeft, krijgt korting op het vliegticket naar Mexico. De mensen in de commercial horen hoeveel korting ze krijgen en zijn gelijk een stúk geïnteresseerder om naar Mexico op vakantie te gaan.

Luka van Rijn
Exchange Campaign Executive bij Mindshare

Campagne-executive bij Mindshare en verantwoordelijk voor de wekelijkse rubriek Viral Friday op Marketingfacts.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Lars C

  Ik ben meer negatieve dan positieve reacties tegengekomen over die reclame van Gillette


  18 januari 2019 om 19:44
  Coert

  Enkele observaties over de Gillette-commercial:

  1) Ik juich het toe dat merken een standpunt innemen en hun platform gebruiken om meer te doen dan simpelweg hun product te slijten, mits het standpunt en het product in elkaars verlengde liggen. Bij Gillette is dat het geval.

  2) De executie laat wel wat te wensen over, voornamelijk omdat de slogan “The best a man can get” zich er niet helemaal voor leent. Als de slogan bv. “Be Best” was geweest, had het natuurlijker aangevoeld. Het is dus niet zo goed als die van Nike met Kapernick, maar beter dan die van Pepsi met Jenner.

  3) Het is sneu dat een positie innemen dat neerkomt op: “Hey, mannen wees geen lul” als controversieel ervaren wordt. Natuurlijk zijn er sukkels die nu afstappen van Gillette, maar die worden wel gecompenseerd. Gillette toont hiermee het gedrag die past bij een marktleider.

  4) Het zou me niet verbazen als het risico dat Gillette hiermee neemt vrij klein blijkt te zijn, omdat een groot deel van mesjes door vrouwen voor mannen gekocht wordt. En vrouwen hebben vreemd genoeg minder problemen met de “wees geen lul” boodschap.

  5) Wat het voor de verkoop doet moet nog blijken, maar zou me erg verbazen als dit niet positief uitpakt. In ieder geval tien keer beter dan de doorsnee oncontroversiële commercial, die het ene oog in gaat en het andere weer uit.


  19 januari 2019 om 11:24
  Ferdi

  1) Bedrijven nemen standpunten in, ALTIJD om meer te verkopen. Nu probeert P&G mee te liften op #meetoo; een domme beslissing.

  2) De uitvoering is kraakhelder; hun klanten namelijk (witte) mannen (en zelfs jongentjes) worden weggezet als fout.

  3) De positie die wordt ingenomen is: (almost all) Mannen zijn fout en ja, dat is nogal controversieel. Probeer het eens om te draaien dat bijvoorbeeld (zwarte) vrouwen negatief zouden worden geportretteerd in een reclame voor Always. Je begrijpt het verder wel denk ik.

  4) Het risico dat P&G neemt is inderdaad klein want het merk Gillette bevindt zich al jaren in zwaar weer en verliest en heel erg lang heel erg veel marktaandeel. Verder dalend marktaandeel is onvermijdelijk. Dat veel mesjes door vrouwen gekocht worden betekent niet dat zij ook de beslissing nemen over die aankoop. Daarnaast is dat een sterk krimpende groep, de vrouw die de aankopen in het huishouden doet.

  5) Verkopen lopen dus al jaren terug sinds door de komst van het internet Gillette zwaar de boot heeft gemist en enorme concurrentie ondervindt van A-merken als Unilever en B- en C-merken die kwalitatief niet meer onderdoen. Deze commercial blijft inderdaad niet onopgemerkt, al weet iedereen dat als je geschoren wordt, je stil moeten blijven zitten.


  20 januari 2019 om 20:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!