Video is de grootverbruiker van mobiele data

23 februari 2015, 08:30

Het is geen verrassing dat we met zijn allen steeds meer mobiele data gebruiken. De grootste veroorzaker van deze stijging: video. Of het nu gaat om games of sport, het zijn filmpjes die ervoor zorgen dat we steeds grotere bundels nodig hebben. Dat blijkt uit het Mobile Analytics Report van Citrix, een onderzoek naar datagebruik dat eerder deze maand werd gehouden. Voor het onderzoek werden gegevens geanalyseerd van verschillende mobiele aanbieders wereldwijd.

Deze gastbijdrage is geschreven door Peter van Leest, country manager Benelux van Citrix.

Gaming

De top vijf mobiele games (gerangschikt op datavolume) bevatten allemaal video. Een jaar geleden gold dat nog maar voor twee van de vijf games, in 2013 was er geen één game in de top vijf met video.

Sportvideo’s

De helft van alle mobiele abonnees bekijkt sportvideo’s op zijn mobiele device; een half jaar geleden was dat nog maar 21 procent. Een kleine 2,5 procent kijkt elke dag naar sportvideo’s en genereert daarmee 0,5 procent van het totale datavolume.

Daten = foto’s (om 6 uur ’s avonds)

Het zal niemand verbazen dat het meeste dataverkeer binnen date-apps wordt veroorzaakt door foto’s. Opvallend is wel dat er een verschil is tussen iOS- en Android-gebruikers: 61 procent van het dataverkeer binnen date-apps op iOS-apparaten bestaat uit afbeeldingen, tegenover maar liefst 75 procent bij Android-devices.

Date-apps zijn overigens het populairst om 6 uur ‘s avonds.

Windows Phone is alleen groot in EMEA

Aan de dominantie van iOS lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Wel lijkt Android aan een opmars bezig in de APAC-regio, met een groeiend marktaandeel van 19 naar 33 procent (wellicht te verklaren door de aanwezigheid van Samsung in die regio). De grootste verscheidenheid aan besturingssystemen is te vinden in EMEA, waar Windows Phone een marktaandeel heeft van 16 procent (gemeten naar het datavolume).

Hoe groter het scherm, des te hoger het datavolume

Het datavolume dat wordt gegenereerd, lijkt met name afhankelijk te zijn van de grootte van het scherm. Gebruikers van de iPhone 6 Plus genereren het meest datavolume – zelfs twee keer zo veel als iPhone 6-gebruikers.

Gemiddeld houden we de telefoon 4,6 minuten per keer vast

Het gemiddelde mobiele dataverbruik duurt 4,6 minuten. Tussen 9 en 10 uur ‘s avonds zijn we langer bezig met ons mobieltje: dan is het gemiddeld 9 minuten per keer.

Blacklists en whitelists

In het onderzoek is ook meegenomen in hoeverre bedrijven apps op de blacklist zetten (verboden te gebruiken) of juist op de whitelist. De belangrijkste apps op de blacklist zijn GPS, Dropbox, e-mail (!), Facebook en Twitter. Dat is waarschijnlijk te verklaren door de mogelijke security-risico’s. Opvallend is dat zowel Twitter als Facebook ook het vaakst voorkomen op de whitelist, samen met Adobe Reader, OneNote en Lync.

Conclusie

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de groei van het mobiele datagebruik. Voor mobiele aanbieders zal video-optimalisatie dan ook een prioriteit voor de komende tijd moeten zijn, om er zeker van te zijn dat video optimaal weergegeven kan blijven worden.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!