• Mobile
    wordt gesponsord door

Video is de grootverbruiker van mobiele data

Video is de grootverbruiker van mobiele data

Het is geen verrassing dat we met zijn allen steeds meer mobiele data gebruiken. De grootste veroorzaker van deze stijging: video. Of het nu gaat om games of sport, het zijn filmpjes die ervoor zorgen dat we steeds grotere bundels nodig hebben. Dat blijkt uit het Mobile Analytics Report van Citrix, een onderzoek naar datagebruik dat eerder deze maand werd gehouden. Voor het onderzoek werden gegevens geanalyseerd van verschillende mobiele aanbieders wereldwijd. 

Deze gastbijdrage is geschreven door Peter van Leest, country manager Benelux van Citrix.

Gaming

De top vijf mobiele games (gerangschikt op datavolume) bevatten allemaal video. Een jaar geleden gold dat nog maar voor twee van de vijf games, in 2013 was er geen één game in de top vijf met video. 

Sportvideo’s

De helft van alle mobiele abonnees bekijkt sportvideo’s op zijn mobiele device; een half jaar geleden was dat nog maar 21 procent. Een kleine 2,5 procent kijkt elke dag naar sportvideo’s en genereert daarmee 0,5 procent van het totale datavolume.

Daten = foto’s (om 6 uur ’s avonds)

Het zal niemand verbazen dat het meeste dataverkeer binnen date-apps wordt veroorzaakt door foto’s. Opvallend is wel dat er een verschil is tussen iOS- en Android-gebruikers: 61 procent van het dataverkeer binnen date-apps op iOS-apparaten bestaat uit afbeeldingen, tegenover maar liefst 75 procent bij Android-devices.

Date-apps zijn overigens het populairst om 6 uur ‘s avonds.

Windows Phone is alleen groot in EMEA

Aan de dominantie van iOS lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Wel lijkt Android aan een opmars bezig in de APAC-regio, met een groeiend marktaandeel van 19 naar 33 procent (wellicht te verklaren door de aanwezigheid van Samsung in die regio). De grootste verscheidenheid aan besturingssystemen is te vinden in EMEA, waar Windows Phone een marktaandeel heeft van 16 procent (gemeten naar het datavolume). 

Hoe groter het scherm, des te hoger het datavolume

Het datavolume dat wordt gegenereerd, lijkt met name afhankelijk te zijn van de grootte van het scherm. Gebruikers van de iPhone 6 Plus genereren het meest datavolume – zelfs twee keer zo veel als iPhone 6-gebruikers.

Gemiddeld houden we de telefoon 4,6 minuten per keer vast

Het gemiddelde mobiele dataverbruik duurt 4,6 minuten. Tussen 9 en 10 uur ‘s avonds zijn we langer bezig met ons mobieltje: dan is het gemiddeld 9 minuten per keer. 

Blacklists en whitelists

In het onderzoek is ook meegenomen in hoeverre bedrijven apps op de blacklist zetten (verboden te gebruiken) of juist op de whitelist. De belangrijkste apps op de blacklist zijn GPS, Dropbox, e-mail (!), Facebook en Twitter. Dat is waarschijnlijk te verklaren door de mogelijke security-risico’s. Opvallend is dat zowel Twitter als Facebook ook het vaakst voorkomen op de whitelist, samen met Adobe Reader, OneNote en Lync. 

Conclusie

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de groei van het mobiele datagebruik. Voor mobiele aanbieders zal video-optimalisatie dan ook een prioriteit voor de komende tijd moeten zijn, om er zeker van te zijn dat video optimaal weergegeven kan blijven worden.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Credits afbeelding: dcondrey, licentie: CC0 (Publiek domein)

Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.