Van passant tot evangelist

Van passant tot evangelist

Op het Propaganda-blog op Marketingpulse zag ik een verwijzing naar een artikel over de levenscyclus van een online-community. De auteur, Scott Burkett, laat een model zien waarin bezoekers evalueren van een ‘stranger/passant’ tot uiteindelijk een ‘evangelist’ voor de community.

image

De eerste groep bezoekt de community per toeval, snuffelt wat rond en als ze iets van toegevoegde waarde zien bestaat er een kans dat de community in de bookmarks komt.

De tweede groep (lurkers) komt af en toe ‘ns terug op de community en gaat wellicht eens een post plaatsen. Ook verdiepen zij zich in de handel en wandel van reeds bestaande leden en zoekt gericht naar informatie.

Een klein deel van de lurkers wordt participant en een beperkt deel van die participanten bepaalt het succes of falen van een community. De moderator van de community dient dit deel van de participanten extra te stimuleren om er evangelisten van te maken.

Burkett: “Once our evangelists started promoting the site using word-of-mouth (WOM) advertising, the community participation begins to scale up in an almost logarithmic fashion.

Een heel aardig artikel. Zeker voor webloggers die bezig zijn met een update van hun blog naar bijvoorbeeld 2.0 en zich afvragen in welke fase ze zitten ;-)


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Peter, voor mijn beeldvorming: een afvallige participant gaat dus vóór het zingen de kerk uit?

  geplaatst op
 • Zou aardig zijn om hier een indicatie te krijgen van het percentage strangers, lurkers, praticipanten en evangelisten voor een typische online community. En een soort van stappenplan hoe de verschillende groepen te converteren naar een hoger niveau.

  geplaatst op
 • Interessante analyse van Burkett. Het lastige is alleen dat je over lurkers vaak niet zoveel te weten komt, dus je kunt mensen pas goed traceren als ze al participant zijn.

  geplaatst op
 • Jeroen, ik denk dat je op basis van wat quik-en-dirty analyses al wel tot een indicatie kunt komen. Even een grove schatting op basis van de maandstatistieken, het aantal leden, het aantal bloggers, etc de cijfers voor marketingfacts op een rijtje:

  Strangers : 100.000
  Lurkers : 10.000
  Participant : 1.000
  Evangelist : 100

  Oftewel, een conversie van 10% per stap in dit model. Nogmaals, dit is even een ruwe schatting.

  geplaatst op
 • Ik mis in zijn verhaal nog de fase na de 'evangelist'. In vrijwel alle online communities komt er een moment dat je het niveau en/of de inhoud ontgroeid bent.
  En dan valt men weer vaak terug naar lurker, die verder weinig van zich laat horen, maar de community toch niet los kan laten, en daarom af en toe toch nog wel eens wat toevoegt, al is dat dan vaak wel inhoudelijk minder boeiend dan voorheen.

  geplaatst op
 • @Karel: of degradeert weer tot lurker . . . ('k blijf het een raar woord vinden).

  @ Marco: actief beleid kan m.i. (deels) invloed hebben op de grootte van elke groep en de snelheid waarmee leden kunnen 'promoveren'.

  geplaatst op
 • @ Peter en Pelle: Jullie geven dezelfde interessante toevoeging!

  @ Marco: Die conversie is boeiend om te zien. En je weet vast het nodige over referring sites...

  geplaatst op
 • @Jeroen: mijn ruwe schatting is daar ook op gebaseerd. Bezoekers via zoekmachines en niet-vakblogs/sites reken ik tot strangers, bezoekers via RSS-feeds en vakblogs/sites reken ik tot lurkers, bezoekers die ook aktief zijn in discussies reken ik tot participanten, bezoekers die bloggen en aan de achterkant regelmatig tips sturen reken ik tot evangelisten.

  geplaatst op
 • @Jeroen: ja klopt. Toen ik 'm intikte had Pelle 'm net geplaatst.

  Inderdaad een aardige telling en kwalificatie van Marco. Als je overal twee nullen afhaalt zit je op het niveau van mijn blogje ;-)

  geplaatst op
 • In een andere posting op 'propaganda' laat ik cijfers zijn van het aantal bezoekende leden versus het totaal aantal geregistreerde leden van de grootste community: MySpace.com. Van de 43,7 miljoen leden hebben er 26,7 miljoen in november 2005 de website bezocht, 61%. Dit zijn 'participants' & 'evangelists' samen, met her en der nog een lurker. Gebruikers loggen gemiddeld 7x per maand in voor een sessie van een half uur en hebben gemiddeld 480 pageviews per maand. Gevoel (nee, niet cijfermatig onderbouwd) zegt dat de 10% stappen hier niet opgaan, het aantal 'evangelists' bedraagt hier meer dan 10% van de 'participants'.

  geplaatst op
 • 't blijft me toch boeien die lurkers en zo. Afgelopen november heb ik een 'lezersonderzoek' gehouden en daar kwam uit dat 20% van de bezoekers dagelijks/enkele keren per week langskomt, 13% enkele keren per maand en 50% komt nu en dan op de site. De rest (18%) was er voor de eerste keer. Mag ik de groep van 20% de participants noemen, 13% lurkers en de rest strangers/passers-by? Bij gemiddeld zo'n 8.000 unieke bezoekers per maand zijn dat toch hele clubjes. Je moet ze niet tegelijk op de koffie krijgen.

  geplaatst op
 • @Peter: bij de (goede) onderverdeling die Marco maakt, zijn de 'participants' ook daadwerkelijk bezoekers die participeren. Die 20% 'dagelijks/enkele keren per week'-bezoekers zijn m.i. ook te verdelen in lurkers/participants/evangelists.

  geplaatst op
 • @Lode: eens!

  geplaatst op
 • Ook weer via Lode een artikel van Bradley Horowitz gevonden waarin de communitypyramide wordt beschreven:  The levels in the pyramid represent phases of value creation:
  - 1% of the user population might start a group (or a thread within a group)
  - 10% of the user population might participate actively, and actually author content whether starting a thread or responding to a thread-in-progress
  - 100% of the user population benefits from the activities of the above groups (lurkers)

  There are a couple of interesting points worth noting. The first is that we don’t need to convert 100% of the audience into “active” participants to have a thriving product that benefits tens of millions of users. In fact, there are many reasons why you wouldn’t want to do this. The hurdles that users cross as they transition from lurkers to synthesizers to creators are also filters that can eliminate noise from signal. Another point is that the levels of the pyramid are containing - the creators are also consumers.


  De 10%-regel komt wel heel aardig overeen met mijn ervaringen (zie ook mijn eerdere reactie).

  geplaatst op
 • Mmm, wat nog mist aan deze analyse zijn naar mijn idee 2 ideeen.

  1. Evangelists zijn niets anders dan de Sneezers van Seth Godin.
  2. Waar ligt het Tipping Point van Malcolm Gladwell?

  geplaatst op
 • Jakob Nielsen heeft zich ook gestort op het onderwerp Participation Inequality. Hij snapt alleen nog niet helemaal dat Technorati niet het totale aanbod aan blogs indexeert en dat daardoor zijn berekeningen nergens op slaan.

  geplaatst op
 • Ook Problogger heeft het artikel van Jakob Nielsen gelezen en komt met 10 tips om meer reacties te krijgen:
  http://www.problogger.net/archives/2006/10/12/10-techniques-to-get-more-comments-on-your-blog/

  geplaatst op
 • @ Pelle,

  Je mist de fase die onstaat na de fase van Evangelist.

  Ik denk dat veel mensen niet aan deze fase toekomen. Als je zover bent dan heb je de kennis volledig geintegreerd in je dagelijks bestaan.

  Ik denk dat dit de fase is waarin mensen zich realiseren dat zij het beter weten dan de web-site beheerder. In deze fase komen de IDEËN vandaan. Een gedeelte zal afhaken en een gedeelte van de bezoekers zullen voor zichzelf beginnen.

  Evangelisten, M.Csikszentmihalyi noemt ze autotelische mensen, kenmerken zich vooral door de onuitputtelijkheid van hun geestelijke energie. Ze gaan maar door! Ze realiseren zich echt wel dat ze zoveel van jou hebben geleerd.

  Ik ga ervan dat de groep mensen die voor zichzelf beginnen juist nieuwe groep (potentiële) bezoekers naar je site zal leiden. Waarom? Gewoon omdat ze enthousiast over je zijn geweest. Deze leerervaring gunnen ze een ander ook.

  Heb jij leermeesters? Mensen waar je veel van hebt geleerd? Zou je anderen op hun weblog attenderen?

  Goed weekend,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Iemand die niet in staat is om 'evalueren' en 'evolueren' uit elkaar te houden, is ook niet in staat een gedegen mening over marketing te hebben.

  geplaatst op
 • @Luuk: Je hebt helemaal gelijk. Of het is gewoon een typfout natuurlijk...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.