• Mobile
  wordt gesponsord door

Trend 2005: naast Podcasting nu BroadCatching

Trend 2005: naast Podcasting nu BroadCatching

De nieuwste trend voor 2005: BroadCatching. Op dit moment herkent Google het woord nog niet (“Bedoelde je: birdwatching”) en levert het zoeken in Nederland nog slechts een handvol resultaten op (Zesser, Mosselvocht en Fr@‘s BlogThis’s).

image

Maar de internet encyclopedie Wikipedia heeft al een definitie en nu Engadget aandacht heeft besteed aan BroadCatching (en de variant BroadSnatching) is de doorbraak aanstaande: BroadCatching, de TV-variant van Podcasting, wordt een van de belangrijkste trends van 2005! Lees verder voor de belangrijkste achtergronden en enkele praktische How-To’s.

Broadcatching maakt gebruik van dezelfde bouwstenen als Podcasting. Via een programma, bijvoorbeeld BitTorrent (voor dit doel
beter toegerust dan Kazaa), abonneer je je met behulp van een webfeed (RSS) op je favoriete kanalen.

In dit geval geen tekstkanaal (zoals de tekstberichten bij een weblog of website) of een audiokanaal (zoals de audiobestanden bij Podcasting) maar een videokanaal. Een videokanaal waarmee je automatisch je favoriete videobestanden of TV-programma’s op je pc of een speciale ontvanger kunt ontvangen. Potentieel dus een kans en bedreiging voor TV-stations. Je kunt BroadCatching zien als een manier waarmee TV-stations hun aanbod breder (wereldwijd!) en meer op maat (anytime, anyplace, any device) te verspreiden. In feite een rijkere en meer gebruiksvriendelijke variant van TiVo. Maar tegelijkertijd dreigt ook hier weer misbruik (illegale verspreiding van programma’s) en staat - net zoals bij Podcasting - de concurrentie al klaar (Will Podcasting Kill the Radio Star?).

Op Engadget staat een praktische handleiding (How-To: BroadCatching) voor gebruik in combinatie met een Media Center PC.

image

Eveneens op Engadget de variant How-To: BroadSnatching) voor gebruik in combinatie met een Portable Media Center. Ook op het vlak van devices is er inmiddels een hele ontwikkeling gaande, lees onder meer de overwegingen van een ervaren videoblogger, de recensie van het Zen Portable Media Center bij Breekpunt.nl en de zeer complete uitleg bij het Portable Media Center van Microsoft.

image

Voor degenen die meteen aan de slag gaan: Feedster.tv heeft inmiddels een webfeed met de nieuwste videoprogramma’s (RSS).

Als ik een voorspelling zou moeten doen: wat mij betreft gaan Podcasting, BroadCatching en Broadsnatching het Napster-effect (van eind 90-er jaren) overtreffen.


DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Sluit ik me helemaal bij aan. Ben bang dat ik mijn iPod binnenkort moet inruilen voor een videopod!

  geplaatst op
 • Volgens mij was de term Broadcaching er eerder dan Podcasting, Adam had inspiratie;)

  geplaatst op
 • Broadcatching...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.