Technorati definitief nummer 1 onder blogsearch

5 juli 2005, 18:33

Technorati is een van de grootste blog zoekmachines wereldwijd. Dankzij een algehele update vorige week aan de layout en functionaliteit is het zekers klaar voor weer een jaar harde competitie tegen andere zoekmachines als Bloglines, Feedster en anderen.

Technorati vs Bloglines

Door de traffic statistieken te vergelijken van Alexa kun je enigszins een inschatting maken welke site het meest populair is. Let wel: Alexa biedt redelijk accurate informatie zodra de sites ook in de VS een hoge mate van populariteit kennen. Daarbuiten werkt dit trucje niet, aangezien Alexa afhankelijk is van informatie die zij verkrijgen via de Alexa Toolbar.

Het blijkt uit de gegevens van Alexa dat Technorati inmiddels de zoekmachines Feedster en Bloglines gepasseerd heeft. Bij Feedster gebeurde dit al rond december 2004, bij Bloglines vond dit plaats medio juni 2005.

Een aantal oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Een van de verbeteringen aan Technorati is de toevoeging van een mogelijkheid dat weblogs categorieen aan hun posts kunnen koppelen die gekoppeld zijn aan de categorieen bij Technorati. Je snapt het al, zo krijgt Technorati een groot aantal inkomende links. En dan praten we niet in honderden links, maar ettelijke duizenden.

“A key component to technorati’s rise in search rankings on these topics is the propagation of the reltag microformat where webloggers tag their posts as belonging under certain categories and almost always link to the technorati aggregation page for the tag. To be fair, the microformat itself only requires that people point to a tag repository, the technorati repository just happens to be the most convenient.” (via: thecommunityengine.com).

Overigens is Technorati niet de enige die deze linkstrategie hanteert. Ook de.lirio.us en Blogmarks passen een soortgelijk principe toe. Alleen Technorati heeft hier het voordeel van de voortrekkersrol…

Bron: Roodlicht

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!