SXSW 2012: De iPhone - een filmstudio in je broekzak

SXSW 2012: De iPhone - een filmstudio in je broekzak

Steve Jobs zei het al tijdens de introductie van de iPhone in 2007: “It’s an iPod, a phone and an Internet communicator". Daar is sinds de iPhone 3G een filmstudio bijgekomen. En binnen 4 dagen na lanceren verscheen de eerste film, volledig geproduceerd (ja, gefilmd én gemonteerd) op Vimeo.  De vlucht die de iPhone sindsdien heeft genomen als een krachtig filmproductie-instrument was reden om er een panel aan te wijden tijdens SXSW Interactive.

Een van de panelleden was Michael Koerbel, schrijver, regisseur en storyteller, én verantwoordelijk voor de eerste productie gemaakt met de iPhone: Apple of My Eye. Ik kan het me nog goed herinneren dat ik, kort nadat Michael deze had gepubliceerd, er met verbazing en ongeloof naar keek. Kort verhaal, prachtig gefilmd in een onvoorstelbare hoge kwaliteit. Met een mobieltje. 

De reden voor het maken van de film was pure nieuwsgierigheid. Nu heeft de film, tot zijn grote verbazing, in totaal meer dan 1,5 miljoen views behaald, verspreid over o.a. Vimeo en YouTube.

Apps en accessoires

De iPhone als videocamera heeft een enorme vlucht genomen. Bij lancering van de iPhone 4 was de videocamera en een mobiele versie van iMovie het enige wat de filmmaker ter beschikking stond. Nu zijn er al tientallen apps beschikbaar en een veelvoud aan accessoires om ‘mobile storytelling’ mogelijk te maken. Van CollabraCam (een multicam recording app) tot aan mini-dolly’s, lenzen, mounts en audio accessoires. Er zijn zelfs iPhone Film Festivals, maar daarover later meer.

Michal is met Majek Productions begonnen met de productie van de eerste 'mobile film series' Goldilocks, een serie volledig geschoten met de iPhone 4 en iPhone Touch. tevens heeft hij een app ontwikkeld, Majek, waarmee je de afleveringen kunt bekijken en waarbij iedere nieuwe aflevering automatisch naar mobiel gepusht wordt. De serie werd juichend ontvangen in de pers. De trailer geeft in ieder geval een indrukwekkende 'preview' en geeft weer Michael's uitdaging om grenzen te verleggen met 'mobile movie making'.

Kort na het panel spraken we met Michael en vroegen hem naar zijn ervaringen met de iPhone als  filmstudio.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.