Stijgende opbrengst per gebruiker dankzij non-voice diensten

28 maart 2003, 08:08

De gemiddelde omzet per gebruiker is voor mobiele operators in 2002 in West-Europa met 1,7 procent gestegen, terwijl die het jaar daarvoor met 18,7 procent was gedaald. De groei is met name te danken aan de toenemende populariteit van ‘non-voice’-diensten zoals berichtendiensten en mobiel entertainment, aldus stellen onderzoekers van Analysys.

De gemiddelde omzet per gebruiker wordt doorgaans aangeduid met ARPU, wat staat voor Average Revenue Per User. Onderzoeksbureau Analysys heeft de ARPU onderzocht in Frankrijk, Duitsland, Itali?, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Daaruit blijkt dat de maandomzet per gebruiker in 2002 varieerde van 26,6 euro in Duitsland tot 37,3 euro in Frankrijk. Gemiddeld bedroeg de maandomzet per gebruiker 31 euro. Duitsland zag de grootste stijging (drie procent), de grootste daling gebeurde in Zweden, waar de ARPU in 2002 daalde met 12,3 procent vergeleken met 2001.

Volgens Analysys waren er aan het eind van 2002 in West-Europa 294 miljoen actieve gebruikers van mobiele diensten. De verwachting is dat dit in 2003 met vijf procent zal stijgen naar 309 miljoen. Vorig jaar maakte gemiddeld 12 procent van de klanten gebruik van non-voice diensten. Voor dit jaar rekenen de marktonderzoekers op een totale omzet uit berichtendiensten van 13 miljard euro. Mobiel entertainment gaat naar hun verwachting dit jaar zorgen voor een omzet van drie miljard euro.

Analysys voorziet dat non-voice diensten in 2005 goed zullen zijn voor 24 procent van de omzet uit mobiele diensten, in 2008 zou dit stijgen naar 36 procent. Volgens Analysys kunnen de operators gezamenlijk tegen die tijd rekenen op zo’n twintig miljard euro omzet uit berichtendiensten, terwijl mobiel entertainment goed zou zijn voor 10,5 miljard euro. In totaal zouden non-voice diensten tegen die tijd goed zijn voor een omzet van 52,6 miljard euro.

De onderzoekers verwachten maar weinig van mobiele e-commerce. Dat zou in 2008 goed zijn voor slechts twee procent van de omzet. Over videotelefonie zijn ze niet veel optimistischer met een prognose van drie procent van de totale omzet uit mobiele diensten.

De prognoses van Analysys lijken aardig overeen te komen met de verwachtingen van onderzoekers van Yankee Group. Zij zeggen dat mobiele diensten (dus inclusief voice) in West-Europa in 2002 goed waren voor een omzet van 97 miljard dollar, dit jaar zou dat 105 miljard dollar worden, en in 2007 zou dat zijn gegroeid naar 131 miljard dollar.

Bron:

Emerce 28 maart 2003

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!