Sterke groei van online haatsites

11 mei 2004, 15:58

Het aantal haatsites en pagina’s waarop wordt opgeroepen tot geweld tegen bepaalde groeperingen, is in enkele jaren bijna verviervoudigd.

Volgens statistieken van SurfControl werden er in april bijna elfduizend haat- en gewelddadige sites geteld. Vier jaar eerder waren dat er nog 2756. Dat komt neer op een stijging van 296 procent.

Vooral dit jaar ziet Surfcontrol een sterke stijging van het aantal sites dat is gericht tegen Amerikanen, moslims, Joden, homo’s en niet-Europeanen. Het aantal haat- en geweldsites steeg dit jaar met 25 procent van 8667 tot 10.926.

Aan deze stijging zouden vaak politieke en culturele gebeurtenissen ten grondslag liggen, aldus de onderzoekers. Voorbeelden hiervan zijn 11 september en de laatste film van Mel Gibson. “De film ‘The Passion of the Christ’ heeft online ware scheldkanonnades tegen niet-christelijke groeperingen veroorzaakt”, aldus Susan Larson van SurfControl.

“Ook sites tegen Joden, moslims en Amerikanen is groeiende.” Zo is er onder de titel Jewish Mafia een site die het doden van Joden goedkeurt terwijl een andere site naar eigen zeggen antisemitische politici, onder wie de Amerikaanse president Bush, tot doelwit maakt.

Bron: http://www.webwereld.nl

Raymond ten Barge
Senior Online Marketeer bij ACSI Publishing

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!