Spectaculaire groei vacatures

14 maart 2006, 07:15

De arbeidsmarkt in Nederland heeft zich in februari spectaculair ontwikkeld. De Monster Employment Index – de maandelijkse barometer voor de online arbeidsmarkt – steeg met 10 punten naar 126, de hoogste piek tot nu toe. De groei deed zich voor in nagenoeg alle sectoren, maar was vooral zichtbaar in de bouwnijverheid, sales, marketing en PR en in de toeristische sector. In de Randstad was de grootste groei te zien van het aantal vacatures.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

De stijging van de Index volgt op de kleine daling in de maand januari. Toen bedroeg de Index 3 punten minder dan de maand ervoor. Dezelfde trend deed zich een jaar geleden ook voor. Ook in 2005 lag de Index in januari iets lager dan de maand ervoor om in februari weer verder door te groeien. Vergeleken met vorig jaar is de Index fors gestegen. Hij ligt nu 38 punten hoger dan twaalf maanden geleden.

“Voor werkzoekenden is het fantastisch nieuws dat de arbeidsmarkt zich zo sterk ontwikkelt,” aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. “Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de werkloosheid in Nederland ondertussen aan het dalen is. Dit zijn positieve vooruitzichten voor een mooi arbeidsjaar in 2006.”

Groei in sales & marketing en bouwnijverheid

Vooral werkzoekenden in de bouwnijverheid en in de categorie sales, marketing en PR zagen hun kansen op het vinden van een baan in februari sterk toenemen. Het aantal vacatures lag bij beide categorieën 16% hoger dan in januari. Ook het aantal vacatures in de toeristische sector (14%), de IT (13%), de administratieve sector (12%) en de financiële sector (11%) steeg fors.

De sterke ontwikkeling van de arbeidsmarkt is ook terug te zien in de stijging van het aantal vacatures voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het werven van personeel. Het aantal vacatures in de Human Resources steeg in februari 10% ten opzichte van de maand ervoor.

Sterke stijging Randstad

Voor het eerst zijn ook verschillende regio’s in Nederland gemeten in de Monster Employment Index. Hieruit blijkt dat de groei van februari het sterkst was in de regio West/Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht). De Index steeg hier met 11 punten naar 126. De regio’s Midden/Oost (Flevoland, Gelderland Overijssel) en Zuid (Limburg, Noord-Brabant, Zeeland) kenden beide een groei van 9 punten. In Noord (Drenthe, Friesland Groningen) was de groei het minst, maar met 8 punten nog steeds aanzienlijk te noemen.

Europese Index stijgt ook

De sterke groei van de Index was ook zichtbaar in andere Europese landen waar de Index wordt gemeten. Met name Engeland herstelde sterk van de daling in januari en kende een stijging van 27 punten. Ook in Frankrijk (15 punten) en Duitsland (3 punten) was een stijging te zien. Alleen in Zweden daalde de Index voor het eerst in vijf maanden tijd (-5 punten). De totale Europese Index kende een stijging van 10 punten en staat met 116 op de hoogste piek tot nu toe.

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op:

http://eIndex.monsterworldwide.com

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  Jop Rombouts

  Merk wel dat er een groei zit in het aantal vacatures. Ben zelf al erg lang actief op zoek naar een baan in de marketingcommunicatie in de regio Brabant (dus als er nog gegadigden zijn voor een startende marcomkenner ;-)) maar zie toch wel een kleine verschuiving van marketingactiviteiten in de regio Brabant. In eerste instantie zie je toch wel dat vooral gemeentes en overheidsinstanties een groeiend aantal communicatiemedewerkers aan trekt.


  14 maart 2006 om 07:21
  Eric

  Inderdaad, hetzelfde kan gezegd worden voor het Internet ontwerp/development vakgebied.

  Toename van vacatures, maar dan toch voornamelijk de Randstad.

  Overigens zie ik meer starter-tot 2 jaar ervaring vacatures dan werk voor ervaren vaklieden.


  14 maart 2006 om 08:46
  Yeliz

  Het wordt m.i. ook tijd dat er meer vacatures komen voor starter- tot 2 jaar werkervaring. Die zijn namelijk schaars. Dus als je een interessante link hebt Eric….


  14 maart 2006 om 11:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!