• Mobile
  wordt gesponsord door

Special: video op internet

Special: video op internet

Het verspreiden van videobeelden is dankzij de opkomst van breedbandinternet en digitale camera’s niet langer voorbehouden aan professionele tv-makers. In de VS kwamen videozenders online waar iedereen ‘uit kan zenden’. Nederland volgt, na een eerdere mislukte poging. Dit weekend heeft Planet een special over video op internet.

Ik ben me inmiddels zelf ook aan het orienteren om te starten met videobloggen, iemand suggesties voor een geschikte videocamera?


Geplaatst in

DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • Persoonlijk zou ik wachten op een leuke HD Cam die komen er binnenkort aan... verder is er van Sanyo een leuk model dat met SD kaartjes werkt en zeer klein is... of bijvoorbeeld een Everio van JVC die met een Harddisk werkt... :-)

  geplaatst op
 • Volgens mij is tegenwoordig iedere digitale camera geschikt. Ikzelf vind de canon XM2 lekker werken (al maak ik nog geen videoblogs). Dan kom je al in de semi-prof. hoek. Wat voor video's wil je in je blog plaatsen?

  geplaatst op
 • Ik ben me al een paar maanden aan het oriënteren op een videocamera om te gaan videopodcasten. Belangrijk onderscheid: camera's met 1 of met 3 ccd-chips. Drie is gelijk een klasse beter in termen van beeldkwaliteit. Na het lezen van veel reviews op camcorderinfo.com (de website bij uitstek voor camcorders) kwam ik uit bij de GS400: http://www.camcorderinfo.com/content/Panasonic-PV-GS400-Camcorder-Review.htm. Hij kost 1300 euro: http://www.vergelijk.nl/videocamera/panasonic/nv-gs400/, en was camera van het seizoen 2004-2005 geloof ik. Wil je voorbereid zijn op High Defenition, dan heeft Sony daarvan al een zeer goed model op camcorderformaat.
  Mijn overweging was: ik ken mezelf, als ik iets uit de laagste prijscategorie koop dan stel ik binnen een paar maanden alweer te hoge eisen aan het apparaat. Kies voor kwaliteit, dacht ik. Maar ik ging twijfelen toen ik gisteren naar het interview met Andrew van Rocketboom luisterde op de podcast Podcast411. Hij vertelde dat hij voor Rocketboom een 4 a 5 jaar oude camera gebruikte; ik weet niet of dat ook eentje was met 1 chip, dus uit een goedkoper segment dan bovengenoemde Panasonic, maar waar zijn verhaal op neerkwam: op dit moment, en de komende jaren, moet je videobeelden dermate sterk comprimeren als je ze op het internet wil zetten, dat je weinig hebt aan de superieure beeldkwaliteit van een professionele camera. Althans, zo vat ik het op: door de sterke compressie krijg je per 100 euro die je extra aan je camera besteedt minder extra kwaliteit dan wanneer je films zou maken die niet het internet op hoeven.
  Wanneer je om deze redenen besluit wel voor een goedkopere camera te gaan, let er dan wel op dat je er eentje koopt met een audio-ingang. De interne microfoon van goedkope camcorders is volstrekt inferieur en niet geschikt voor wat dan ook behalve homevideo's. Er is echter een Derde Weg: met een oude iRiver-mp3-speler met een typenummer dat begint met IFP kun je eventueel het geluid afzonderlijk opnemen; die spelers hebben namelijk een versterkte line-in-audio waar je een externe microfoon op kunt aansluiten. Let op: nieuwere iRivers en andere mp3-spelers hebben misschien wel line-in, maar deze is niet versterkt, dus een microfoon kun je zonder aparte voorversterker er niet op aansluiten. Dit is belangrijk, want zulke informatie staat niet in de gebruiksaanwijzing. Hoe dan ook, je hebt dus een goed mobiel geluidsopname-apparaat voor 100 euro, met een externa dasspeldmicrofoon van 25 euro (bijvoorbeeld de Vivanco EM35) ben je goedkoper uit dan dat je 250 euro extra uitgeeft aan een videocamera omdat die dan een audio-ingang heeft waar je een goede externe mic op kunt aansluiten.
  Samenvatting: wil je voorbereid zijn op HD-TV? Ga voor de Sony HDR-HC1, die krijgt fantastische reviews en is verkrijgbaar voor 1600 euro. Voor een uistekende allround-camera met superieure prijskwaliteitverhouding zou ik de GS400 van Panasonic uitkiezen; wil je met een minimuminvestering zeer acceptabele producties maken voor internet, kies dan een consumentencamera maar zorg dat je geluid niet hoeft te worden opgenomen met de interne microfoon van de camcorder. Zo, dit was me een verhaal, hier maak ik mooi even een posting van op mijn eigen weblog... zijn er mensen die een vergelijkbare zoektocht hebben ondernomen? Ik ben benieuwd...

  geplaatst op
 • De Panasonic GS400 is idd een goede optie en de Sony HDR-HC1 mag er ook wezen. Persoonlijk neig ik de laatste tijd toch naar de tapeless camera's zoals de Sony DCR-SR90. Geen gedoe met tapes en zodra je de camera op je pc of mac hebt aangesloten beschik je meteen over je beelden. Zelf heb ik nu de Canon XM2 (GL2 in US). Dit is echt een super camera met zeer goede beeldkwaliteit. Het is echt een aanraden als je een controle freak bent, deze laat zich namelijk tot in de details afstellen. ;)

  geplaatst op
 • Harddisk en DVD is af te raden. De compressie naar mpeg-2 is op dit moment nog volstrekt inferieur vergeleken met mini-DV, ook als je kijkt naar de prijs.
  Ik zie echter nu dat de GS400 is opgevolgd door de GS00 en wordt gezien als een downgrade: goedkoper met minder opties. De lijn was niet te handhaven in het segment van rond 1400 euro, omdat daar de HD-cams als die Sony al kwamen. Voordeel is dat je nu de beeldkwaliteit van de GS400 al hebt voor minder dan 1000 euro, maar je moet er een paar features voor inleveren zoals een scherpstel-draaiknop (hoe heet dat ding), een headphones-aansluiting en nog iets. Het blijft een goede optie, al ga ik kijken naar de camera met de beste prijs-kwaliteitverhouding onder de 1000 euro. De camera's die June noemt zijn goed, maar mijn punt blifjt: je krijgt weinig 'bang' voor je extra 'bucks' wanneer je die superieure beeldkwaliteit enorm gaat comprimeren door het op internet te gooien, met andere woorden: zonde van het geld.

  geplaatst op
 • Dank voor de reacties zover, top!

  Berry, ik wil het vooral gaan gebruiken voor korte video-interviews en sfeerimpressies van evenementen. Heb uiteraard onze eigen videogoeroe Frank Meeuwsen ook om een reactie gevraagd. Frank is erg te spreken over zowel JVC als Sony. Hij gaf daarbij aan dat als ik de camera ook voor eventblogs wil gebruiken dat ik in dat geval beter een camera met harde schijf ipv tape of DVD zou moeten kiezen. Schrijven naar een laptop voor verdere bewerking is dan sneller (zegt men).

  geplaatst op
 • Harddisk is inderdaad sneller; je haalt de video eraf als gegevens vanaf een externe harde schijf, dat is het immers ook. Vanaf tape gaat namelijk in realtime. Als tijdwinst belangrijk is, dan kan dat een reden zijn om voor harddisk te gaan. Dat is natuurlijk sowieso de toekomst. Maar de harddisk-camera's leggen het zowel qua prijs als qua kwaliteit (laat staan prijs-kwaliteitverhouding) af tegen de betere miniDV-camera's. Zie deze review van de JVC MC500 harddisk recorder, http://www.camcorderinfo.com/content/JVC-GZ-MC500-Camcorder-Review.htm :
  "Indeed, the PV-GS400, now only available for around twelve hundred dollars, performs better, as does the DCR-PC1000, which runs for only around nine hundred. You’ll find better manual controls on many of these camcorders as well, and for less money."
  Kortom: als je het geld er voor over hebt en snelheid belangrijk is (als elke minuut telt) dan is harddisk een optie. Anders zijn er goedkopere camera's die meer kwaliteit leveren.

  geplaatst op
 • Overigens een slechte special van Planet, vind ik; onduidelijk is voor wie het artikel is geschreven. Het gaat vooral om portals waar je je video's kwijt kunt, maar als je een special schrijft die zich richt op consumenten die video willen produceren heb je er meer aan om een overzicht te geven van beste videocamera's, goedkope editing-software, handleidingen videobewerking, de meest handzame videocodecs en een uitleg hoe je een videopodcast-rss-feed maakt. Een site vinden waar je je creatie online kan gooien kan iedereen wel vinden, lijkt me.

  geplaatst op
 • Berry, niet helemaal met je eens. Artikel is geschreven voor een bepaalde doelgroep en derhalve wat minder geschikt voor ervaren mensen zoals jij.

  Net een artikel over vergelijk.nl geschreven en daarbij uiteraard ook even gekeken naar de video-camera's:
  http://www.vergelijk.nl/videocamera/

  geplaatst op
 • Over camera's heb ik niet voldoende kennis om een goed advies te geven, maar op de Videoportal van SURFnet is informatie te vinden over het zelf maken en online plaatsen van videobestanden:
  http://video.surfnet.nl/info/home.jsp (onder tips&tricks;).

  geplaatst op
 • Ha, zie de Rocketboom-aflevering van vandaag: ze hebben bovengenoemde HDR-HC1 gekocht. Is high definition, en toch betaalbaar (1600-2000 euro). Ziet er bovendien erg strak uit...

  geplaatst op
 • Dank voor de tip Berry; ik ga meteen even kijken!

  geplaatst op
 • Het is de Sony HDR-HC1 geworden!

  geplaatst op
 • Goede keuze, ik ben jaloers! En benieuwd wat we in de toekomst aan visuele hoogstandjes op MF kunnen verwachten :p

  geplaatst op
 • Valt nog niet mee om een goed filmpje te maken dus verwacht er voorlopig nog maar niet te veel van ;-)

  Maak overigens nu gebruik van Pinnacle Studio Plus versie 10. Maar zijn er wellicht handigere tools om snel filmpjes van camera om te zetten naar videobestand dat ik kan uploaden bij bijv. youtube of een van de andere portals? Wel kicken trouwens al die studio-effecten in Pinnacle maar jeetje, wat kost dat een tijd!

  geplaatst op
 • http://www.getdemocracy.com/broadcast/

  wellicht ook nog een tip voor broadcast software

  geplaatst op
 • Dank voor de tip Annet; ga hier zeker mee aan de slag!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.